Najnowsze artykuły

Proste dania na święta bożego narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...

Czytaj Więcej

Koperty wypełnione szpinakiem

Poziom trudności: Łatwy

Jakie są najlepsze chrupiące koperty ze szpinakiem? Farsz można wykorzystać zarówno w cieście drożdżowym, jak i w pierogach.
Można z niego zrobić sos do makaronu.

Takie koperty to świetna przekąska na święta, imprezy i sylwestra. ?? ?
Świetnie nadają się również na śniadanie w lunchboxie.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 200 g szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 50 g sera mozzarella
  • Masło klarowane 10 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 g cebuli
  • 20 g bułki tartej
  • gałka muszkatołowa, pieprz

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażam posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję szpinak i doprawiam do smaku. Kiedy szpinak straci swoją objętość, przekładam go do miski. Następnie dodaję rozdrobniony ser feta i mozzarellę. Doprawiam do smaku i wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie kroję na kwadraty i na środek każdego z nich nakładam farsz. Zamykam kopertę, łącząc przeciwległe rogi. Koperty posypuję sezamem i smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę w temperaturze 220 stopni 12-13 minut.

---
Czas przygotowania: 10 min
Gotowanie Czas: 10 minut
Czas pieczenia 12 minut
Całkowity czas: 32 min
16 porcji