Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...
Czytaj WięcejKoperty wypełnione szpinakiem
Poziom trudności: Łatwy
Jakie są najlepsze chrupiące koperty ze szpinakiem? Farsz można wykorzystać zarówno w cieście drożdżowym, jak i w pierogach.
Można z niego zrobić sos do makaronu.
Takie koperty to świetna przekąska na święta, imprezy i sylwestra. ?? ?
Świetnie nadają się również na śniadanie w lunchboxie.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 1 op ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku
- 150 g sera feta
- 50 g sera mozzarella
- Masło klarowane 10 g
- 3 ząbki czosnku
- 75 g cebuli
- 20 g bułki tartej
- gałka muszkatołowa, pieprz
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażam posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję szpinak i doprawiam do smaku. Kiedy szpinak straci swoją objętość, przekładam go do miski. Następnie dodaję rozdrobniony ser feta i mozzarellę. Doprawiam do smaku i wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie kroję na kwadraty i na środek każdego z nich nakładam farsz. Zamykam kopertę, łącząc przeciwległe rogi. Koperty posypuję sezamem i smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę w temperaturze 220 stopni 12-13 minut.
---
Czas przygotowania: 10 min
Gotowanie Czas: 10 minut
Czas pieczenia 12 minut
Całkowity czas: 32 min
16 porcji