Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Koperty wypełnione szpinakiem

Poziom trudności: Łatwy

Jakie są najlepsze chrupiące koperty ze szpinakiem? Farsz można wykorzystać zarówno w cieście drożdżowym, jak i w pierogach.
Można z niego zrobić sos do makaronu.

Takie koperty to świetna przekąska na święta, imprezy i sylwestra. ?? ?
Świetnie nadają się również na śniadanie w lunchboxie.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 200 g szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 50 g sera mozzarella
  • Masło klarowane 10 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 g cebuli
  • 20 g bułki tartej
  • gałka muszkatołowa, pieprz

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażam posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję szpinak i doprawiam do smaku. Kiedy szpinak straci swoją objętość, przekładam go do miski. Następnie dodaję rozdrobniony ser feta i mozzarellę. Doprawiam do smaku i wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie kroję na kwadraty i na środek każdego z nich nakładam farsz. Zamykam kopertę, łącząc przeciwległe rogi. Koperty posypuję sezamem i smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę w temperaturze 220 stopni 12-13 minut.

---
Czas przygotowania: 10 min
Gotowanie Czas: 10 minut
Czas pieczenia 12 minut
Całkowity czas: 32 min
16 porcji