Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Sernik nowojorski

Serniki nowojorskie są pyszne i kremowe. Smakuje i czuje się niesamowicie, gdy jest pieczony w kąpieli wodnej!

Przygotowałam sernik nowojorski na spodzie z maślanych ciasteczek i z warstwą kremu tostowego na wierzchu. Będziesz w stanie idealnie podążać za przepisem, ponieważ opisałam go bardzo szczegółowo. Jestem pewna, że będzie ci smakował od pierwszego kęsa.

Przepis na: Sernik nowojorski

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • Ciasteczka maślane 200 g
  • 80 g Masło

Masa serowa

  • 1 kg twarogu podwójnie mielonego, np. z wiaderka serka Philadelphia
  • 200 g cukru
  • 20 g cukru z wanilią
  • 200 g gęstej śmietany 18
  • 5 dużych jaj
  • 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej

Wierzch:

  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 60 g cukru pudru

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić serniki nowojorskie?

Krok 1

Sernik nowojorski będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc najpierw przygotuj formę. Dno i boki tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowałam lekko masłem i wyłożyłam pergaminem do pieczenia. Następnie przykryłam zewnętrzną część formy folią aluminiową, aby zapobiec przeciekaniu wody do sernika.

Krok 2

Ciasteczkowy spód

Blender ręczny do oprószenia ciasteczek (200 g). Roztopić 80 g masła i pozostawić do ostygnięcia. Miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Krok 3

Umieść mieszankę ciasteczek na dnie formy (ja umieściłam ją również po bokach). Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Krok 4

Masa serowa

Wszystkie składniki masy muszą być w temperaturze pokojowej! Należy je wyjąć z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej!

Do miski włożyć twaróg (1 kg), cukier (200 g), cukier z wanilią (20 g) i śmietanę (200 g). Miksować na średnich obrotach przez około minutę.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Dodajemy po jednym jajku (w sumie 5 jajek). Po dodaniu każdego jajka miksujemy je dosłownie przez 10 sekund.

Krok 6

Na końcu dodajemy skrobię (1 łyżka stołowa), ale nie jest to wymagany składnik. Mieszamy przez 10 sekund.

Krok 7

Wlej masę serową do tortownicy i wyrównaj wierzch.

Umieść tortownicę w większej formie z wodą (do połowy wysokości tortownicy z sernikiem).

Piec w kąpieli wodnej przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie przez kolejne 40 minut w temperaturze 140 stopni. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.

Zamknąć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut. Otwórz lekko drzwiczki i pozwól mu całkowicie ostygnąć w piekarniku.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 8

Po ostygnięciu sernika możemy przystąpić do przygotowania kremu.

Krok 9

Góra:

Do przygotowania wierzchniej warstwy kremu potrzebne będzie 400 g schłodzonej gęstej śmietany 18% i 60 g cukru pudru.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie górne i dolne).

Krok 10

Wierzchnią warstwę można również przygotować na dwa różne sposoby. Gęstą, dobrze schłodzoną śmietanę 18% i cukier puder miksujemy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż stanie się nieco rzadka. Należy jednak pamiętać, że nie ubije się ona tak dobrze jak klasyczna słodka śmietanka 30%. Będzie też mniej stabilna.

Jeśli chcesz uzyskać szybszą wersję, po prostu wymieszaj zagęszczoną śmietanę z cukrem pudrem za pomocą drewnianej łyżki.

Krok 11

Rozłóż śmietanę na wierzchu sernika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Natychmiast wyjąć formę z piekarnika.

Wierzch ciasta posypałam jadalnymi płatkami róż.

Po ostygnięciu wstaw sernik nowojorski do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.