Najnowsze artykuły

Proste dania na święta bożego narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...

Czytaj Więcej

Sernik nowojorski

Serniki nowojorskie są pyszne i kremowe. Smakuje i czuje się niesamowicie, gdy jest pieczony w kąpieli wodnej!

Przygotowałam sernik nowojorski na spodzie z maślanych ciasteczek i z warstwą kremu tostowego na wierzchu. Będziesz w stanie idealnie podążać za przepisem, ponieważ opisałam go bardzo szczegółowo. Jestem pewna, że będzie ci smakował od pierwszego kęsa.

Przepis na: Sernik nowojorski

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • Ciasteczka maślane 200 g
  • 80 g Masło

Masa serowa

  • 1 kg twarogu podwójnie mielonego, np. z wiaderka serka Philadelphia
  • 200 g cukru
  • 20 g cukru z wanilią
  • 200 g gęstej śmietany 18
  • 5 dużych jaj
  • 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej

Wierzch:

  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 60 g cukru pudru

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić serniki nowojorskie?

Krok 1

Sernik nowojorski będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc najpierw przygotuj formę. Dno i boki tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowałam lekko masłem i wyłożyłam pergaminem do pieczenia. Następnie przykryłam zewnętrzną część formy folią aluminiową, aby zapobiec przeciekaniu wody do sernika.

Krok 2

Ciasteczkowy spód

Blender ręczny do oprószenia ciasteczek (200 g). Roztopić 80 g masła i pozostawić do ostygnięcia. Miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Krok 3

Umieść mieszankę ciasteczek na dnie formy (ja umieściłam ją również po bokach). Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Krok 4

Masa serowa

Wszystkie składniki masy muszą być w temperaturze pokojowej! Należy je wyjąć z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej!

Do miski włożyć twaróg (1 kg), cukier (200 g), cukier z wanilią (20 g) i śmietanę (200 g). Miksować na średnich obrotach przez około minutę.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Dodajemy po jednym jajku (w sumie 5 jajek). Po dodaniu każdego jajka miksujemy je dosłownie przez 10 sekund.

Krok 6

Na końcu dodajemy skrobię (1 łyżka stołowa), ale nie jest to wymagany składnik. Mieszamy przez 10 sekund.

Krok 7

Wlej masę serową do tortownicy i wyrównaj wierzch.

Umieść tortownicę w większej formie z wodą (do połowy wysokości tortownicy z sernikiem).

Piec w kąpieli wodnej przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie przez kolejne 40 minut w temperaturze 140 stopni. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.

Zamknąć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut. Otwórz lekko drzwiczki i pozwól mu całkowicie ostygnąć w piekarniku.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 8

Po ostygnięciu sernika możemy przystąpić do przygotowania kremu.

Krok 9

Góra:

Do przygotowania wierzchniej warstwy kremu potrzebne będzie 400 g schłodzonej gęstej śmietany 18% i 60 g cukru pudru.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie górne i dolne).

Krok 10

Wierzchnią warstwę można również przygotować na dwa różne sposoby. Gęstą, dobrze schłodzoną śmietanę 18% i cukier puder miksujemy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż stanie się nieco rzadka. Należy jednak pamiętać, że nie ubije się ona tak dobrze jak klasyczna słodka śmietanka 30%. Będzie też mniej stabilna.

Jeśli chcesz uzyskać szybszą wersję, po prostu wymieszaj zagęszczoną śmietanę z cukrem pudrem za pomocą drewnianej łyżki.

Krok 11

Rozłóż śmietanę na wierzchu sernika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Natychmiast wyjąć formę z piekarnika.

Wierzch ciasta posypałam jadalnymi płatkami róż.

Po ostygnięciu wstaw sernik nowojorski do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.