Carbonara to klasyczne włoskie danie, które urzeka swoją prostotą i wyrafinowanym smakiem. Ta kultowa potrawa, pochodząca z regionu Lacjum, w szczególności z Rzymu, jest uwielbiana na całym świecie. W Polsce, jak i w innych krajach, zyskała dużą popularność dzięki swojej...
Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą z IV wieku przed naszą erą z obszarów dzisiejszej Azji Południowo-wschodniej. W Japonii sushi, jakie znamy dzisiaj, zyskało...
Wybór mąki - fundament idealnego ciasta Pizza, jedno z ulubionych dań na całym świecie, ma swoje korzenie we Włoszech. Aby przygotować autentyczną włoską pizzę, jednym z najważniejszych elementów jest wybór odpowiednich składników. Zacznijmy od fundamentu, czyli ciasta, ponieważ...
Jogurt naturalny ma długą historię. Jako pierwsi spożywali go starożytni Egipcjanie. Ten przysmak powstał około czterech tysięcy lat temu. Jogurt naturalny został wprowadzony do krajów śródziemnomorskich przez starożytny Egipt. Do czasu przejęcia produkcji przez Hiszpanów, na...
Jest to miękka, niedojrzała mozzarella z podpuszczką, wytwarzana we Włoszech przy użyciu serwatki pozostałej po produkcji podpuszczkowych serów cheddar lub innych serów. Jej wygląd jest podobny do twarogu. Istnieją trzy rodzaje Ricotty: Ricotta Salata Moliterna (Ricotta Piemontese)...
Soda oczyszczona (węglan sodu) to alkaliczny, rozpuszczalny w wodzie biały proszek. Soda oczyszczona może być mieszana z kwasem, aby wytworzyć dwutlenek węgla. Soda oczyszczona tworzy bąbelki, które pozwalają wypiekom rosnąć. Soda oczyszczona może być używana w wielu przepisach...
Produkt ten powstaje poprzez dodanie czystych kultur bakterii Lactobacillus do zakwaszonej śmietany. Śmietana jest następnie pasteryzowana w temperaturze 85° Celsjusza oraz poddawana homogenizacji i sterylizacji. Śmietana jest materiałem bazowym dla wielu produktów mlecznych. W...
Proszek do pieczenia jest mieszaniną związków chemicznych, które są używane do produkcji chleba i ciast. Podczas przygotowywania ciasta uwalniają się gazy. Gazy te zmieniają ciasto w rodzaj piany. Proszek do pieczenia jest najczęściej wykonany z wodorowęglanu sodu. Historie...
Oliwa to płynny olej otrzymywany z różnych części roślin oleistych, takich jak nasiona, ziarna, pestki, owoce. Oleje najczęściej produkowane są z nasion kukurydzy, soi, lnu i słonecznika, lnu, soi, lnu i sezamu, a także rzepaku, canoli, soi i lnu. Olej to substancja chemiczna, która...
Olmekowie byli pierwszym plemieniem, które uprawiało kakao. Stworzyli oni w drugim tysiącleciu p.n.e. tak zwane "napoje bogów". Tereny te zamieszkiwali później Majowie, którzy przynieśli napój z kakao do społeczności Nahuati. O uprawie kakao nie było mowy. Hiszpańscy konkwistadorzy...
Cukier puder to po prostu wysokiej jakości biały cukier. Jest jedną z wielu form tradycyjnego cukru, obok zwykłych kryształków, syropu cukrowego i karmelu. Biały cukier musi być rozdrobniony mechanicznie, aby uzyskać drobny pył. Zastosowanie cukru pudru Cukier puder...
Imbir został po raz pierwszy odkryty w tropikalnej Azji ponad 3000 lat temu. Fenicjanie sprowadzili go do basenu Morza Śródziemnego. Używano go jako środka płatniczego. W tamtych latach największym importerem imbiru była Aleksandria. Portugalczycy wprowadzili imbir do Afryki Zachodniej...
Najprawdopodobniej cebula ma swoje początki w Azji Środkowej lub północno-zachodnich Indiach. Jest więc najstarszym warzywem, jakie kiedykolwiek było spożywane. W kolejnych latach cebula była najbardziej popularna w Chinach i na Bliskim Wschodzie. Do Europy jej smak wprowadzili...
VI wiek n.e. to najwcześniejsza wzmianka o gałce muszkatołowej. Uważa się, że właściwości gałki muszkatołowej znane były już wcześniej Hindusom. To właśnie tam została ona przewieziona do Konstantynopola. Arabowie sprzedawali gałkę muszkatołową i pielęgnowali tę usługę...
Jest rośliną jednoroczną z rodziny jaskierowatych i można ją spotkać zarówno w stanie dzikim, jak i w uprawie. W Polsce występuje pięć rodzajów tej rośliny. Najważniejsze z nich to czarnuszka siewna i damaszek. Najczęstszym zastosowaniem tej rośliny jest wykorzystanie jej do...
Cukier waniliowy teoretycznie powinien mieć to samo pochodzenie co wanilia, czyli z Ameryki Środkowej lub Południowej. Nie wiadomo, kto stworzył biały aromatyczny proszek z lasek wanilii. Cukier waniliowy czy cukier wanilinowy? To bardzo ważne rozróżnienie, na które niewiele osób...