Jakie składniki potrzebne do Carbonary?

Carbonara to klasyczne włoskie danie, które urzeka swoją prostotą i wyrafinowanym smakiem. Ta kultowa potrawa, pochodząca z regionu Lacjum, w szczególności z Rzymu, jest uwielbiana na całym świecie. W Polsce, jak i w innych krajach, zyskała dużą popularność dzięki swojej...

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą z IV wieku przed naszą erą z obszarów dzisiejszej Azji Południowo-wschodniej. W Japonii sushi, jakie znamy dzisiaj, zyskało...

Jakie składniki wybrać by zrobić włoską pizzę?

Wybór mąki - fundament idealnego ciasta Pizza, jedno z ulubionych dań na całym świecie, ma swoje korzenie we Włoszech. Aby przygotować autentyczną włoską pizzę, jednym z najważniejszych elementów jest wybór odpowiednich składników. Zacznijmy od fundamentu, czyli ciasta, ponieważ...

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny ma długą historię. Jako pierwsi spożywali go starożytni Egipcjanie. Ten przysmak powstał około czterech tysięcy lat temu. Jogurt naturalny został wprowadzony do krajów śródziemnomorskich przez starożytny Egipt. Do czasu przejęcia produkcji przez Hiszpanów, na...

Ser ricotta

Jest to miękka, niedojrzała mozzarella z podpuszczką, wytwarzana we Włoszech przy użyciu serwatki pozostałej po produkcji podpuszczkowych serów cheddar lub innych serów. Jej wygląd jest podobny do twarogu. Istnieją trzy rodzaje Ricotty: Ricotta Salata Moliterna (Ricotta Piemontese)...

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona (węglan sodu) to alkaliczny, rozpuszczalny w wodzie biały proszek. Soda oczyszczona może być mieszana z kwasem, aby wytworzyć dwutlenek węgla. Soda oczyszczona tworzy bąbelki, które pozwalają wypiekom rosnąć. Soda oczyszczona może być używana w wielu przepisach...

Koper

Koper ogrodowy (Anethum graveolens), znany również jako koper, należy do rodziny Apiaceae - roślin selerowatych. Ma pustą łodygę i intensywny aromat. Może osiągnąć do 80 cm wysokości. Ma żółte kwiaty i pierzaste, ciemnozielone liście. Koperek ma gorzki smak i słodki zapach. Nie...

Ryż

Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny traw. Jest szeroko uprawiana w tropikalnych i półtropikalnych regionach Azji i Afryki. Chiny, Indie i Indonezja są największymi producentami ryżu. Ryż można również uprawiać we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Historia i pochodzenie...

Majonez

Majonez jest gęstym sosem wykonanym głównie z żółtek jaj, ale może zawierać również całe lub sproszkowane jajko, oliwę lub oleje roślinne oraz różne przyprawy. Cukier, musztarda, sól, sok z cytryny i pieprz to jedne z ostatnich składników. Historie Francuski książę...

Kolendra

Łodyga kolendry jest naga, żebrowana i rozgałęziona do 70 cm wysokości. Dolne liście są proste, długoogonkowe i mają szerokie działki. Górne liście są podobne do kopru, ale mają równoboczne Tepale. Kwiaty rośliny są jasnoróżowe lub białe i wyrastają na końcach gałęzi...

Kminek

Kminek jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny baldaszkowatych. W ciągu pierwszego roku od wysiewu wyrasta z niego korzeń i pierzaste liście. Rok później pojawia się pęd kwiatowy. Dorosła roślina może osiągnąć 1 metr wysokości. Kminek należy zbierać dopiero w lipcu...

Śmietana

Produkt ten powstaje poprzez dodanie czystych kultur bakterii Lactobacillus do zakwaszonej śmietany. Śmietana jest następnie pasteryzowana w temperaturze 85° Celsjusza oraz poddawana homogenizacji i sterylizacji. Śmietana jest materiałem bazowym dla wielu produktów mlecznych. W...

Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia jest mieszaniną związków chemicznych, które są używane do produkcji chleba i ciast. Podczas przygotowywania ciasta uwalniają się gazy. Gazy te zmieniają ciasto w rodzaj piany. Proszek do pieczenia jest najczęściej wykonany z wodorowęglanu sodu. Historie...

Olej

Oliwa to płynny olej otrzymywany z różnych części roślin oleistych, takich jak nasiona, ziarna, pestki, owoce. Oleje najczęściej produkowane są z nasion kukurydzy, soi, lnu i słonecznika, lnu, soi, lnu i sezamu, a także rzepaku, canoli, soi i lnu. Olej to substancja chemiczna, która...

Oregano

Oregano to wieloletnie zioło, które należy do rodziny roślin wargowych. Znane jest również jako dziki majeranek lub oregano pospolite. Istnieje wiele odmian tej byliny, każda z nich charakteryzuje się inną intensywnością zapachu. Dorosłe oregano może osiągnąć wysokość 80 cm...

Mleko

Wydzielane przez samice ssaków w czasie laktacji mleko jest jednym z najważniejszych surowców spożywczych. Pod względem chemicznym mleko można określić jako emulsję. Historia i pochodzenie Od zarania dziejów mleko było podstawowym pokarmem wielu kultur. Istnieją kultury...

Pieprz

Istnieją trzy podstawowe rodzaje pieprzu: zielony, biały i czarny. Roślina ta może wspinać się na wysokość nawet 15 metrów. Pieprz kwitnie na biało. Rozprzestrzenia się poprzez wspinanie się i oplatanie wokół wysokich drzew lub tykw. Czarne ziarna pieprzu to jednak niedojrzałe...

Kasza

Są to jadalne, dostępne w handlu nasiona, które można spożywać. Wśród nich możemy wyróżnić proso, jęczmień, grykę, kaszę kukurydzianą oraz kaszę manną. Kasze są bogate w witaminy z grupy B, PP i E, składniki mineralne, żelazo magnez, wapń miedź, cynk, mangan. Kasze...

Mąka

Jest to półprodukt spożywczy pochodzenia roślinnego. Powstaje w wyniku przemiału ziaren zbóż. Główne zboża wykorzystywane do produkcji mąki to pszenica, orkisz i żyto. Mąka chlebowa powstaje w wyniku ich przemiału. Jest ona głównym składnikiem bułek, a także innych wyrobów...

Maślanka

Jest to napój mleczny, który powstaje poprzez oddzielenie tłuszczu od śmietanki masła. Jest produktem ubocznym usuwania masła ze śmietany. Może występować w formie naturalnej lub wzbogaconej smakowo. Pochodzenie i produkcja Historie Jako pierwsi maślankę robili górale w...

Kakao

Olmekowie byli pierwszym plemieniem, które uprawiało kakao. Stworzyli oni w drugim tysiącleciu p.n.e. tak zwane "napoje bogów". Tereny te zamieszkiwali później Majowie, którzy przynieśli napój z kakao do społeczności Nahuati. O uprawie kakao nie było mowy. Hiszpańscy konkwistadorzy...

Margaryna

Margarine, co w języku greckim oznacza "perłę", to nazwa margaryny. Francuski chemik Hippolyte Mouries wynalazł margarynę w 1869 roku. Był to jego pierwszy produkt tego typu. Margaryna przypominała kolorem masę perłową. Napoleon III ogłosił, że przyznał naukowcowi nagrodę za...

Miód

Miód to słodka i naturalna substancja, którą pszczoły miodne (Apis miripera) wytwarzają z nektaru roślin. Zbierają go, łączą z innymi substancjami, odkładają, odwadniają, gromadzą i przechowują w plastrach. Ten delikatny przysmak może mieć postać płynną, lepką lub...

Lubczyk

Nie wiadomo, skąd pochodzi lubczyk ogrodowy. Uważa się, że w Górach Pirenejskich odkryto najstarsze znane zdziczałe formy. Znany był już ze starożytnego Rzymu. To właśnie we Włoszech, w okolicach Ligurii, znaleziono najstarszą uprawę lubczyku. Lovage, jedna z najstarszych...

Cukier puder

Cukier puder to po prostu wysokiej jakości biały cukier. Jest jedną z wielu form tradycyjnego cukru, obok zwykłych kryształków, syropu cukrowego i karmelu. Biały cukier musi być rozdrobniony mechanicznie, aby uzyskać drobny pył. Zastosowanie cukru pudru Cukier puder...

Chleb

Chleb został po raz pierwszy wprowadzony do diety człowieka ponad 12 000 lat wcześniej. Pierwszy chleb był konsystencją przypominającą pastę, wykonaną z wody i różnych ziaren. Archeolodzy odkryli pierwszy bochenek chleba na Krecie. Naukowcy uważają, że pochodzi on sprzed około 6...

Gorczyca

Biblijne przypowieści opowiadają historię musztardy, co świadczy o długiej i bogatej historii tej przyprawy. Z drugiej strony, musztarda została po raz pierwszy opisana w pierwszym wieku naszej ery. Ważne jest, aby pamiętać, że musztarda jest głównym składnikiem musztardy...

Jajka

Istnieje wiele rodzajów jaj, każde z nich ma swoje unikalne cechy. Najpopularniejszym jajkiem jest jajko kurze. Ma ono brązowo-beżową powłokę zewnętrzną. Są one najczęściej używane w kuchni. Są one najbardziej przystępne cenowo. Kolejnym najbardziej popularnym jajkiem są jaja...

Imbir

Imbir został po raz pierwszy odkryty w tropikalnej Azji ponad 3000 lat temu. Fenicjanie sprowadzili go do basenu Morza Śródziemnego. Używano go jako środka płatniczego. W tamtych latach największym importerem imbiru była Aleksandria. Portugalczycy wprowadzili imbir do Afryki Zachodniej...

Cebula dymka

Najprawdopodobniej cebula ma swoje początki w Azji Środkowej lub północno-zachodnich Indiach. Jest więc najstarszym warzywem, jakie kiedykolwiek było spożywane. W kolejnych latach cebula była najbardziej popularna w Chinach i na Bliskim Wschodzie. Do Europy jej smak wprowadzili...

Gałka muszkatołowa

VI wiek n.e. to najwcześniejsza wzmianka o gałce muszkatołowej. Uważa się, że właściwości gałki muszkatołowej znane były już wcześniej Hindusom. To właśnie tam została ona przewieziona do Konstantynopola. Arabowie sprzedawali gałkę muszkatołową i pielęgnowali tę usługę...

Czarnuszka

Jest rośliną jednoroczną z rodziny jaskierowatych i można ją spotkać zarówno w stanie dzikim, jak i w uprawie. W Polsce występuje pięć rodzajów tej rośliny. Najważniejsze z nich to czarnuszka siewna i damaszek. Najczęstszym zastosowaniem tej rośliny jest wykorzystanie jej do...

Czosnek

Według najstarszych zapisów czosnek był używany około 2000 lat p.n.e. w Chinach. Jego pozytywne działanie szybko rozprzestrzeniło się na cały świat i obecnie można go uprawiać w chłodniejszym klimacie. Botanika nie obejmuje czosnku, pomimo jego wielu korzyści zdrowotnych i...

Cynamon

Cynamon jest najstarszą przyprawą we wszechświecie, ponieważ jego początki sięgają Chin sprzed prawie 3000 lat. Świadczą o tym chińskie księgi zielarskie z 2700 r. p.n.e., w których znajdują się pierwsze adnotacje dotyczące cynamonu. Do pozyskiwania przyprawy używa się...

Chrzan

Chrzan jest byliną należącą do rodziny krzyżowych. Jego ojczyzną jest dawna część europejskiego ZSRR. Według zapisów ludy słowiańskie uprawiały chrzan już w IX wieku naszej ery. Chrzan może występować zarówno w uprawach, jak i dziko, pod warunkiem, że ma wilgotną glebę...

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy teoretycznie powinien mieć to samo pochodzenie co wanilia, czyli z Ameryki Środkowej lub Południowej. Nie wiadomo, kto stworzył biały aromatyczny proszek z lasek wanilii. Cukier waniliowy czy cukier wanilinowy? To bardzo ważne rozróżnienie, na które niewiele osób...