Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ciasto z jagodami

Opis przepisu

Pyszne, puszyste ciasto z jagodami znika w mgnieniu oka. Ciasto najlepiej jeść następnego dnia po upieczeniu, ale jest również pyszne następnego dnia. Jeśli chcesz, możesz również dodać maślaną kruszonkę na wierzch.

Maślanka jest dodawana do ciasta, aby ten prosty placek z jagodami był wilgotny. To ciasto jest idealne na piknik lub na wycieczkę. Znika szybciej niż zdążysz je przygotować! Gorąco polecam do wypróbowania.

Masz dużo jagód i nie bardzo wiesz co z nimi zrobić. Proponuję domowe jagodowe crumble z maślaną polewą.

Jak uniknąć podpłomyka

Niektórzy początkujący piekarze amatorzy mają problem z ciastami, które zawierają maślankę, kefir naturalny lub jogurt. Może to skutkować zakwasem. Nie trzeba się jednak zniechęcać. W rzeczywistości zastosowanie się do kilku prostych wskazówek pomoże uniknąć tego problemu.

  1. Temperatura składników: Aby uniknąć scone, upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej, w tym maślanka lub jogurt. Nie osiągną one temperatury pokojowej w ciągu zaledwie 15 minut, więc należy wyjąć je z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej.
  2. Unikaj nadmiaru owoców: Nadmiar owoców może wpłynąć na strukturę i teksturę ciasta. Owoce zakopią się w cieście, uwalniając zbyt dużo soku. Spowoduje to powstanie podpłomyka.
  3. Wybieraj świeże owoce: Jeśli to możliwe, preferuj świeże owoce. Mrożone owoce można rozmrozić i doprowadzić do temperatury pokojowej w sitku. Następnie należy odlać nadmiar soku i osuszyć owoce ręcznikiem.
  4. Prawidłowe mieszanie : Podczas robienia ciast z maślanką lub jogurtem najlepiej jest użyć miksera na początku, gdy łączymy cukier i jajka. Później używamy już tylko łyżki lub trzepaczki. Ciasto mieszamy delikatnie i tylko przez krótki czas. Ciasta z maślanką lub jogurtem nie lubią zbyt długiego mieszania.

Przepis na ciasto jagodowe

Składniki:

Ciasto:

  • 3 duże jajka, rozmiar L
  • 150 g białego cukru
  • Maślanka naturalna 250 ml
  • 130 g oleju
  • 350 g mąki pszennej
  • Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki

Również:

  • 150 g jagód

Email

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na ciasto jagodowe krok po kroku:

Krok

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej.

Miksujemy cukier (150g) i 3 duże jajka (rozmiar L). Używamy miksera.

Miska i końcówki miksera powinny być suche i czyste. Powinno to zająć 3-4 minuty.

Krok

Zamiast miksera użyjemy teraz trzepaczki.

Krok

Powoli wlej olej (130g) i maślankę (250ml). Mieszaj dosłownie przez kilka sekund trzepaczką.

Dodać proszek do pieczenia (1 1/2 łyżeczki) i mąkę pszenną, np. tortową (350g, najlepiej przesianą).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wymieszaj składniki trzepaczką lub łyżką, aż się połączą. Ciasta maślanego nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ może to wpłynąć na jego formowanie.

Krok

Do tego ciasta będziemy potrzebować około 150 g świeżych jagód (można również użyć mrożonych jagód). Można użyć świeżych lub mrożonych jagód (w sitku w temperaturze pokojowej). Można je umyć, osuszyć (np. ręcznikiem papierowym) i opcjonalnie oprószyć odrobiną cukru pudru lub skrobi ziemniaczanej.

Krok

Przygotuj tortownicę. Moja ma średnicę około 24 cm. (Może być większa, np. 26 cm).

Dno wyłożyłam pergaminem do pieczenia. Następnie lekko natłuściłam boki formy i oprószyłam je mąką pszenną.

Przełóż ciasto do tortownicy.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Możesz również przygotować maślaną kruszonkę do dekoracji ciasta. Jeśli wolisz, możesz udekorować ciasto tylko owocami. W dużej misce wymieszaj palcami mąkę (120 g), cukier (60 g) i masło (60 g).

Piecz jagodzianki przez 45 minut w temperaturze 180° (góra i dół bez termoobiegu), aż ciasto osiągnie "suchy patyczek". Jeśli używasz termoobiegu, obniż temperaturę tylko o 10 stopni.

Natychmiast wyjąć z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia przed krojeniem.

Jeśli szukasz podobnych przepisów, sprawdź moje CIASTKA Z OWOCAMI.