Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejZiemniaki z marcepanem
Poziom trudności: Łatwy
Dziś zrobiłam tradycyjne marcepanowe ziemniaczki. Smakują tak samo jak marcepan, ale głównym składnikiem są ziemniaki. Moje ziemniaki mają wspaniały smak , dzięki dodaniu mąki migdałowej. Jestem pewna, że będą Wam smakować.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 350 g ziemniaków
- szczypta soli
- 70 g cukru pudru
- 90 g mączki migdałowej
- Aromat migdałowy
- Kakao do pokrycia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotuję w lekko osolonej, przegotowanej wodzie, aż będą miękkie. Ziemniaki studzę i odciskam je za pomocą praski. Do ziemniaków dodaję proszek migdałowy, kilka kropel aromatu migdałowego i cukier puder przez sito. Wszystko dokładnie mieszam. Masa z ziemniaków powinna być gęsta, i dobrze się kleić. Za pomocą łyżeczki nabieram niewielką porcję masy. Dłońmi formuję małe ziemniaki i obtaczam je w kakao. Tak przygotowane ziemniaki chłodzę przez co najmniej 3-4 h.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 3 godziny
Czas całkowity: 3 h i 35 min
Ilość porcji : 30 sztuk