Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ziemniaki z marcepanem

Poziom trudności: Łatwy

Dziś zrobiłam tradycyjne marcepanowe ziemniaczki. Smakują tak samo jak marcepan, ale głównym składnikiem są ziemniaki. Moje ziemniaki mają wspaniały smak , dzięki dodaniu mąki migdałowej. Jestem pewna, że będą Wam smakować.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 350 g ziemniaków
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 90 g mączki migdałowej
  • Aromat migdałowy
  • Kakao do pokrycia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotuję w lekko osolonej, przegotowanej wodzie, aż będą miękkie. Ziemniaki studzę i odciskam je za pomocą praski. Do ziemniaków dodaję proszek migdałowy, kilka kropel aromatu migdałowego i cukier puder przez sito. Wszystko dokładnie mieszam. Masa z ziemniaków powinna być gęsta, i dobrze się kleić. Za pomocą łyżeczki nabieram niewielką porcję masy. Dłońmi formuję małe ziemniaki i obtaczam je w kakao. Tak przygotowane ziemniaki chłodzę przez co najmniej 3-4 h.

---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas oczekiwania: 3 godziny
Czas całkowity: 3 h i 35 min
Ilość porcji : 30 sztuk