Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejShakshuka
Opis przepisu
Shakshuka to sycące i pyszne śniadanie. Zdrowe, pożywne i pyszne. Znika w mgnieniu oka z patelni. To danie, ze swoim bogatym smakiem i prostotą przygotowania, stanie się podstawą Twojego kulinarnego menu.
Co to jest shakshuka?
Shakshuka, tradycyjne danie Bliskiego Wschodu, składa się z jajek, sosu pomidorowego i przypraw. Danie można przygotować szybko i łatwo, zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Moim zdaniem wygląda również bardzo efektownie. Smakuje niesamowicie w połączeniu z domowym, świeżym chlebem. Stało się popularne na całym świecie ze względu na swoją wszechstronność i łatwość przygotowania.
Poniżej opisałam standardową wersję shakshuki, ale jeśli chcesz ją urozmaicić, możesz dodać świeżą czerwoną paprykę lub ser feta. Jeśli chcesz doprawić to danie, dodaj trochę ostrej papryki lub papryczki chili.
Skąd pochodzi shakshuka?
Shakshuka to danie wywodzące się z krajów Bliskiego Wschodu. Prawdopodobnie danie to pochodzi z Tunezji, ale jest popularne w wielu krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, w tym w Algierii, Libii, Maroku, Egipcie czy Izraelu. Nazwa "shakshouka", która dosłownie tłumaczy się jako "duży bałagan", pochodzi od arabskiego "shakshouka". Jest to bardzo trafna nazwa, ponieważ do przygotowania tego dania można użyć niemal każdego składnika. Ogranicza nas tylko kulinarna wyobraźnia!
Przepis na: Shakshuka
Składniki:
- Masło klarowane to dobra alternatywa dla zwykłego masła. Masło klarowane
- 3 średniej wielkości pomidory, np. malinowe
- 2 małe ząbki czosnku
- Opcjonalnie 1/2 cebuli
- Większa szczypta pieprzu i soli
- Szczypta oregano, kminu rzymskiego i czosnku
- Większa szczypta słodkiej papryki
- 3 jajka
- szczypiorek
- Bagietka to rodzaj chleba
Zobacz także:
Jak zrobić shakshukę?
Krok
Shakshukę można przygotować szybko. Do jej przygotowania potrzebna będzie średnia nieprzywierająca patelnia z pokrywką.
Jeśli chodzi o jajka, kupuję je na targu. Uważam, że smakują najlepiej, ale jeśli nie masz innego wyboru, możesz użyć jajek ze sklepu. ?? ?
Krok
Pomidory (trzy średniej wielkości) sparzamy we wrzątku, a następnie zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w kostkę (odlewając z nich sok) i umieszczamy w misce. Wyciskamy czosnek (2 małe ząbki).
Krok
Na rozgrzanej patelni roztopić masło (1 łyżeczka). Dodać drobno posiekaną cebulę i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek (1/2 sztuki). Po chwili smażenia dodać pomidory. Smażyć przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Zlać sok do szklanki, jeśli pomidory puszczą go dużo w krótkim czasie (jeśli chcesz go wypić, możesz to zrobić). Posypać przyprawami. Większą szczyptą soli i pieprzu, słodką papryką lub ostrą papryką, jeśli wolisz, oraz małą szczyptą kminu rzymskiego i oregano.
Wymieszaj masę szpatułką i dodaj trzy duże jajka na raz. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej, na przykład 4 lub 5. Możesz dodać 4 lub 5 jajek. W tym momencie przestań mieszać pomidory, aby zapobiec ich przecieraniu. Gotuj pod przykryciem przez 3-4 minuty na dużym ogniu. W tym czasie jajka powinny się zsiadać.
Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Podawać na ciepło z pieczywem. Świetnym dodatkiem będą domowe bułeczki pszenne lub kajzerki.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();