Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejPlacki z selera i marchewki
Easy
Jesteście fanami naleśników z marchewką i chrupiącym selerem? Co o tym sądzicie? Lekko słodkie, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. To wyjątkowe połączenie selera i marchwi jest niepowtarzalne. Takie placki świetnie sprawdzają się jako dodatek do gulaszu i sosów. Można je jednak również osłodzić innymi przyprawami.Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 90 g selera korzeniowego
- 100g marchwi
- 1 jajko
- 20 g mąki
- 5 g wody
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Marchew i seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Po tym czasie posypuję je solą i pozwalam im chwilę odpocząć. Warzywa odsączam z nadmiaru wody i przekładam do miski. Dodaję jajko, wodę, przyprawy i czosnek. Wszystko razem mieszam, a następnie dodaję mąkę. Następnie ciasto smażę na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.Lubię je podawać z moimi ulubionymi dodatkami.
-----
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 minut
Czas całkowity: 30 min
Number Of Servings: 6 szt.