Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Placki z selera i marchewki

Easy

Jesteście fanami naleśników z marchewką i chrupiącym selerem? Co o tym sądzicie? Lekko słodkie, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. To wyjątkowe połączenie selera i marchwi jest niepowtarzalne. Takie placki świetnie sprawdzają się jako dodatek do gulaszu i sosów. Można je jednak również osłodzić innymi przyprawami.

Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie

Składniki:

  • 90 g selera korzeniowego
  • 100g marchwi
  • 1 jajko
  • 20 g mąki
  • 5 g wody
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Marchew i seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Po tym czasie posypuję je solą i pozwalam im chwilę odpocząć. Warzywa odsączam z nadmiaru wody i przekładam do miski. Dodaję jajko, wodę, przyprawy i czosnek. Wszystko razem mieszam, a następnie dodaję mąkę. Następnie ciasto smażę na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.
Lubię je podawać z moimi ulubionymi dodatkami.

-----

Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 minut
Czas całkowity: 30 min
Number Of Servings: 6 szt.