Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...
Czytaj WięcejCiasto bez pieczenia
Opis przepisu
Tym razem podzielę się z Wami przepisem, dzięki któremu przygotujecie pyszne ciasto owocowe bez pieczenia. Wykonany z podłużnego biszkoptu, przekładany brzoskwiniami i masą stracciatella. Idealny na upalne dni.
Ciasto Charlotte
Ten deser bez pieczenia jest również znany jako ciasto Charlotte. Charakteryzuje się biszkoptami, które są ułożone wokół wnętrza ciasta. Jest łatwy w przygotowaniu i smakuje lekko i owocowo. Nie jest zbyt słodkie, ale w sam raz. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed przyjęciem, ponieważ będzie musiało być przechowywane w lodówce przez kilka godzin.
Można również użyć tradycyjnego, jasnego biszkoptu na spód zamiast podłużnych biszkoptów. W tym poście znajdziesz dokładny przepis krok po kroku na CAKE CAKE.
Przepis na ciasto bez pieczenia
Składniki:
Mieszanka brzoskwiń:
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 130 ml wrzącej wody
- 2/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 350 g)
- 50 ml 36% serka śmietankowego
Masa Straciatella:
- 1 przezroczysta galaretka
- 130 ml wrzącej wody
- 400 ml serka śmietankowego 36
- 2 łyżki cukru pudru
- 30 g ciemnej czekolady
Również:
- 1 galaretka przezroczysta lub brzoskwiniowa
- 450 ml wrzącej wody
- Około 150 g brzoskwiń w syropie lub 1/3 puszki
- Około 30-36 podłużnych biszkoptów
- Świeży granat jest składnikiem opcjonalnym
Zobacz także:
Przepis na ciasto bez pieczenia krok po kroku:
Krok
Można użyć zwykłej patelni.
Zacznij od rozpuszczenia galaretek we wrzącej gorącej wodzie.
W dużej misce wymieszaj przezroczystą galaretkę lub galaretki brzoskwiniowe z 450 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego zastygnięcia (można przyspieszyć ten proces w lodówce, ale trzeba uważać, aby galaretka nie zastygła całkowicie).
Wlej masę brzoskwiniową do jednej filiżanki i wlej przezroczystą galaretkę do drugiej filiżanki.
Wyłóż dno rantu pergaminem do pieczenia. Ułóż podłużne biszkopty wzdłuż dna i boków.
Jak sprawić, by biszkopty "stały" na bokach formy? Przycinam (wyrównuję z jednej strony) krawędzie, ponieważ zaokrąglone końce powodują, że biszkopty spadają podczas układania.
Krok
Wyłóż boki i spód tymi podłużnymi ciastkami (jak tiramisu). Chcemy się upewnić, że wszystkie są ułożone bardzo ciasno obok siebie.
Krok
Mieszanka brzoskwiniowa:
Gdy galaretka brzoskwiniowa lekko zastygnie w pucharku, wyjmujemy ją z lodówki.
Do przygotowania masy brzoskwiniowej użyłam dużej puszki brzoskwiń - po odsączeniu pozostało mi niecałe pół kilograma owoców. 350 g masy brzoskwiniowej przekładamy do wysokiego szklanego naczynia i blendujemy do uzyskania konsystencji musu.
Krok
Dodaj galaretkę i śmietanę (50 ml) - ponownie miksuj przez kilka chwil, aż składniki się połączą.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Umieść mieszaninę w lodówce, aż stanie się twarda. Nie może być płynna.
Krok
Wlewamy/przelewamy masę do foremki, gdy będzie już lekko gęsta. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok
Masa stracciatella
Po wyjęciu z lodówki przezroczysta galaretka w miseczce lekko zgęstnieje.
Śmietanę (400 ml) i cukier puder (2 płaskie łyżki) miksować na wysokich obrotach, aż powstanie sztywny krem. Wsypać galaretki i miksować przez kilka sekund. Dodajemy drobno posiekaną (lub startą) czekoladę (ok. 30-40 g) i mieszamy widelcem. Wstawiamy do lodówki do lekkiego zastygnięcia.
Krok
Umieść warstwę na wierzchu mieszanki brzoskwiń.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Następnie układamy warstwami masę stracciatella. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok
Ułóż plasterki brzoskwini i posyp garścią granatu.
Krok
Na wierzch wylać przezroczystą galaretkę. Nie może być ona płynna, w przeciwnym razie będzie pływać między warstwami biszkoptu.
Wstawić do lodówki i kroić po kilku minutach (najlepiej następnego dnia).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();