Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Ciasto bez pieczenia

Opis przepisu

Tym razem podzielę się z Wami przepisem, dzięki któremu przygotujecie pyszne ciasto owocowe bez pieczenia. Wykonany z podłużnego biszkoptu, przekładany brzoskwiniami i masą stracciatella. Idealny na upalne dni.

Ciasto Charlotte

Ten deser bez pieczenia jest również znany jako ciasto Charlotte. Charakteryzuje się biszkoptami, które są ułożone wokół wnętrza ciasta. Jest łatwy w przygotowaniu i smakuje lekko i owocowo. Nie jest zbyt słodkie, ale w sam raz. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed przyjęciem, ponieważ będzie musiało być przechowywane w lodówce przez kilka godzin.

Można również użyć tradycyjnego, jasnego biszkoptu na spód zamiast podłużnych biszkoptów. W tym poście znajdziesz dokładny przepis krok po kroku na CAKE CAKE.

Przepis na ciasto bez pieczenia

Składniki:

Mieszanka brzoskwiń:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 130 ml wrzącej wody
  • 2/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 350 g)
  • 50 ml 36% serka śmietankowego

Masa Straciatella:

  • 1 przezroczysta galaretka
  • 130 ml wrzącej wody
  • 400 ml serka śmietankowego 36
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g ciemnej czekolady

Również:

  • 1 galaretka przezroczysta lub brzoskwiniowa
  • 450 ml wrzącej wody
  • Około 150 g brzoskwiń w syropie lub 1/3 puszki
  • Około 30-36 podłużnych biszkoptów
  • Świeży granat jest składnikiem opcjonalnym

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na ciasto bez pieczenia krok po kroku:

Krok

Można użyć zwykłej patelni.

Zacznij od rozpuszczenia galaretek we wrzącej gorącej wodzie.

W dużej misce wymieszaj przezroczystą galaretkę lub galaretki brzoskwiniowe z 450 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego zastygnięcia (można przyspieszyć ten proces w lodówce, ale trzeba uważać, aby galaretka nie zastygła całkowicie).

Wlej masę brzoskwiniową do jednej filiżanki i wlej przezroczystą galaretkę do drugiej filiżanki.

Wyłóż dno rantu pergaminem do pieczenia. Ułóż podłużne biszkopty wzdłuż dna i boków.

Jak sprawić, by biszkopty "stały" na bokach formy? Przycinam (wyrównuję z jednej strony) krawędzie, ponieważ zaokrąglone końce powodują, że biszkopty spadają podczas układania.

Krok

Wyłóż boki i spód tymi podłużnymi ciastkami (jak tiramisu). Chcemy się upewnić, że wszystkie są ułożone bardzo ciasno obok siebie.

Krok

Mieszanka brzoskwiniowa:

Gdy galaretka brzoskwiniowa lekko zastygnie w pucharku, wyjmujemy ją z lodówki.

Do przygotowania masy brzoskwiniowej użyłam dużej puszki brzoskwiń - po odsączeniu pozostało mi niecałe pół kilograma owoców. 350 g masy brzoskwiniowej przekładamy do wysokiego szklanego naczynia i blendujemy do uzyskania konsystencji musu.

Krok

Dodaj galaretkę i śmietanę (50 ml) - ponownie miksuj przez kilka chwil, aż składniki się połączą.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Umieść mieszaninę w lodówce, aż stanie się twarda. Nie może być płynna.

Krok

Wlewamy/przelewamy masę do foremki, gdy będzie już lekko gęsta. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Krok

Masa stracciatella

Po wyjęciu z lodówki przezroczysta galaretka w miseczce lekko zgęstnieje.

Śmietanę (400 ml) i cukier puder (2 płaskie łyżki) miksować na wysokich obrotach, aż powstanie sztywny krem. Wsypać galaretki i miksować przez kilka sekund. Dodajemy drobno posiekaną (lub startą) czekoladę (ok. 30-40 g) i mieszamy widelcem. Wstawiamy do lodówki do lekkiego zastygnięcia.

Krok

Umieść warstwę na wierzchu mieszanki brzoskwiń.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Następnie układamy warstwami masę stracciatella. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Krok

Ułóż plasterki brzoskwini i posyp garścią granatu.

Krok

Na wierzch wylać przezroczystą galaretkę. Nie może być ona płynna, w przeciwnym razie będzie pływać między warstwami biszkoptu.

Wstawić do lodówki i kroić po kilku minutach (najlepiej następnego dnia).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();