Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ciasto bez pieczenia

Opis przepisu

Tym razem podzielę się z Wami przepisem, dzięki któremu przygotujecie pyszne ciasto owocowe bez pieczenia. Wykonany z podłużnego biszkoptu, przekładany brzoskwiniami i masą stracciatella. Idealny na upalne dni.

Ciasto Charlotte

Ten deser bez pieczenia jest również znany jako ciasto Charlotte. Charakteryzuje się biszkoptami, które są ułożone wokół wnętrza ciasta. Jest łatwy w przygotowaniu i smakuje lekko i owocowo. Nie jest zbyt słodkie, ale w sam raz. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed przyjęciem, ponieważ będzie musiało być przechowywane w lodówce przez kilka godzin.

Można również użyć tradycyjnego, jasnego biszkoptu na spód zamiast podłużnych biszkoptów. W tym poście znajdziesz dokładny przepis krok po kroku na CAKE CAKE.

Przepis na ciasto bez pieczenia

Składniki:

Mieszanka brzoskwiń:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 130 ml wrzącej wody
  • 2/3 puszki brzoskwiń w syropie (około 350 g)
  • 50 ml 36% serka śmietankowego

Masa Straciatella:

  • 1 przezroczysta galaretka
  • 130 ml wrzącej wody
  • 400 ml serka śmietankowego 36
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g ciemnej czekolady

Również:

  • 1 galaretka przezroczysta lub brzoskwiniowa
  • 450 ml wrzącej wody
  • Około 150 g brzoskwiń w syropie lub 1/3 puszki
  • Około 30-36 podłużnych biszkoptów
  • Świeży granat jest składnikiem opcjonalnym

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na ciasto bez pieczenia krok po kroku:

Krok

Można użyć zwykłej patelni.

Zacznij od rozpuszczenia galaretek we wrzącej gorącej wodzie.

W dużej misce wymieszaj przezroczystą galaretkę lub galaretki brzoskwiniowe z 450 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego zastygnięcia (można przyspieszyć ten proces w lodówce, ale trzeba uważać, aby galaretka nie zastygła całkowicie).

Wlej masę brzoskwiniową do jednej filiżanki i wlej przezroczystą galaretkę do drugiej filiżanki.

Wyłóż dno rantu pergaminem do pieczenia. Ułóż podłużne biszkopty wzdłuż dna i boków.

Jak sprawić, by biszkopty "stały" na bokach formy? Przycinam (wyrównuję z jednej strony) krawędzie, ponieważ zaokrąglone końce powodują, że biszkopty spadają podczas układania.

Krok

Wyłóż boki i spód tymi podłużnymi ciastkami (jak tiramisu). Chcemy się upewnić, że wszystkie są ułożone bardzo ciasno obok siebie.

Krok

Mieszanka brzoskwiniowa:

Gdy galaretka brzoskwiniowa lekko zastygnie w pucharku, wyjmujemy ją z lodówki.

Do przygotowania masy brzoskwiniowej użyłam dużej puszki brzoskwiń - po odsączeniu pozostało mi niecałe pół kilograma owoców. 350 g masy brzoskwiniowej przekładamy do wysokiego szklanego naczynia i blendujemy do uzyskania konsystencji musu.

Krok

Dodaj galaretkę i śmietanę (50 ml) - ponownie miksuj przez kilka chwil, aż składniki się połączą.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Umieść mieszaninę w lodówce, aż stanie się twarda. Nie może być płynna.

Krok

Wlewamy/przelewamy masę do foremki, gdy będzie już lekko gęsta. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Krok

Masa stracciatella

Po wyjęciu z lodówki przezroczysta galaretka w miseczce lekko zgęstnieje.

Śmietanę (400 ml) i cukier puder (2 płaskie łyżki) miksować na wysokich obrotach, aż powstanie sztywny krem. Wsypać galaretki i miksować przez kilka sekund. Dodajemy drobno posiekaną (lub startą) czekoladę (ok. 30-40 g) i mieszamy widelcem. Wstawiamy do lodówki do lekkiego zastygnięcia.

Krok

Umieść warstwę na wierzchu mieszanki brzoskwiń.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Następnie układamy warstwami masę stracciatella. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Krok

Ułóż plasterki brzoskwini i posyp garścią granatu.

Krok

Na wierzch wylać przezroczystą galaretkę. Nie może być ona płynna, w przeciwnym razie będzie pływać między warstwami biszkoptu.

Wstawić do lodówki i kroić po kilku minutach (najlepiej następnego dnia).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();