Najnowsze artykuły

Chleb tostowy upieczony w domu

Poziom trudności: Łatwy Lubisz robić tosty? Skład pieczywa tostowego sprzedawanego w sklepach nie jest zbyt dobry. Możesz przygotować zdrowy i...

Czytaj Więcej
Sernik jagodowy
24 września 2023
Ciasto z jagodami
21 września 2023

Pizza 4 sery

Opis przepisu

Quattro formaggi to inna nazwa pizzy z 4 serami. Jest to najpopularniejszy i najczęściej zamawiany rodzaj pizzy w pizzeriach. Jest naprawdę pyszna! Pamiętaj, że zrobienie domowej pizzy nie jest trudne... Kluczem do udanej domowej pizzy jest prawidłowe wyrabianie ciasta i używanie wysokiej jakości składników. Oto jak przygotować pyszną pizzę we własnej kuchni.

Pizza Quattro formaggi

Co czyni tę pizzę wyjątkową? Zawiera tylko cztery różne odmiany sera. Najpopularniejsze z nich to mozzarella, ser pleśniowy, ricotta i parmezan. Niekiedy stosuje się także ser kozi, fetę, a nawet ser pleśniowy. Jest jednak mało prawdopodobne, aby dodano dodatkowe warzywa lub składniki mięsne.

Pizza Quattro formaggi to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej. Jest idealna dla miłośników sera, ponieważ każdy rodzaj sera używany do produkcji tej pizzy ma odrębny smak i aromat. Pizza Quattro Formaggi jest łatwiejsza w przygotowaniu niż inne rodzaje pizzy, ponieważ nie wymaga dodatkowych składników mięsnych lub warzywnych. Dzięki temu to smak jest głównym składnikiem tej pizzy, pozwalając cieszyć się jej bogactwem i wyjątkowym smakiem.

Przepis na: Pizza z 4 serami

Składniki:

Zakwas:

  • Świeże drożdże 15 g
  • Pół łyżeczki cukru
  • 50 ml letniej lub ciepłej wody
  • 1 łyżka stołowa mąki typu 00

Ciasto:

  • 350 g typ 00 fl.
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich

Nadzienie:

  • pomidorowy sos do pizzy lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Oregano lub zioła prowansalskie: 1/2 łyżeczki
  • 100 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • 100 g ricotty
  • 50 g sera pleśniowego lub gorgonzoli

Domowy sos pomidorowy (opcjonalnie):

  • passata pomidorowa (250 ml)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta cukru
  • Opcjonalnie: szczypta oregano, bazylii lub obu tych przypraw

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na pizzę z czterema serami:

Krok

Do przygotowania ciasta z czterema serami można użyć drożdży świeżych lub instant.

W tym wpisie opiszę ciasto wykonane ze świeżych drożdży. Zachęcam również do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pizzę (klik) z użyciem drożdży instant. Zamieściłem go na blogu jakiś czas temu i wiele osób korzysta z tego przepisu.

Krok

Przepis na ciasto do pizzy

Mąka pszenna typu 00 świetnie nadaje się do wyrobu domowej pizzy. Można ją kupić online lub w większych sklepach. Używam następujących firm.

  • Primo Gusto, Chrupiąca mąka do pizzy
  • ToTa, Mąka do pizzy włoskiej
  • Basia, mąka do pizzy włoskiej
  • PZZ, Mąka pszenna do pizzy włoskiej

Ciasto na pizzę należy rozpocząć od zrobienia rozczynu drożdżowego.

W dużej misce połącz mąkę (1 łyżka stołowa), cukier (1/2 łyżeczki) i letnią wodę (50 ml), a następnie wymieszaj. Odstawić na 10 minut. Po 10 minutach rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.

Krok

Wsyp mąkę (350g), sól (1 łyżeczka) i olej (3 łyżki) do dużej miski. Dodaj letnią (150 ml) wodę. Czasami dodaję szczyptę lub dwie ziół prowansalskich.

Krok

Dodajemy również zaczyn.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Zagnieść elastyczne ciasto. Możesz użyć miksera planetarnego na niskich obrotach i ugniatać ciasto przez 10-12 minut lub zrobić to ręcznie. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (można dłużej).

Objętość ciasta na pizzę powinna wzrosnąć.

Krok

Pizzę piekę w dużej blasze dołączonej do piekarnika lub w specjalnym okrągłym naczyniu do pizzy o średnicy 38 cm.

Na papierze do pieczenia rozwałkować duży okrągły placek (lub zagnieść go rękami) (można lekko posmarować powierzchnię oliwą z oliwek i posypać mąką).

Krok

Wersja bez sosu pomidorowego

Nie jest konieczne smarowanie pizzy z 4 serami sosem pomidorowym. Niektóre pizzerie to robią, a inne nie (tzn. ser jest rozsmarowywany zaraz po skropieniu ciasta oliwą).

Wersja z sosem pomidorowym

Sos pomidorowy do pizzy można kupić gotowy lub zrobić samodzielnie.

Wlej oliwę z oliwek (1 łyżka stołowa) i czosnek (1 ząbek) na patelnię i smaż na złoty kolor. Dodaj 250 ml passaty pomidorowej, szczyptę cukru, sól i pieprz. Opcjonalnie dodać szczyptę oregano. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średniej mocy palnika. Następnie zmniejszamy moc, aż sos przestanie bulgotać, ale będzie się z niego unosić para. Po 10-15 minutach od czasu do czasu mieszamy sos.

Wersja z koncentratem pomidorowym

Na wierzch przecieru pomidorowego posypać oregano lub ziołami prowansalskimi (nie pomijać brzegów).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Pizza quattro formatggi to wariacja stricte serowa. Mało prawdopodobne jest dodanie większej ilości mięsa lub warzyw.

Zaczynamy od nałożenia łyżeczki (100 g), w odstępach. Posypujemy startym parmezanem (50 g) i mozzarellą (100 g). Następnie rozsypujemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy gorgonzola (50 g).

Pieczemy w temperaturze 230 stopni Fahrenheita przez 13-15 minut na dolnej półce.