Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Pizza 4 sery

Opis przepisu

Quattro formaggi to inna nazwa pizzy z 4 serami. Jest to najpopularniejszy i najczęściej zamawiany rodzaj pizzy w pizzeriach. Jest naprawdę pyszna! Pamiętaj, że zrobienie domowej pizzy nie jest trudne... Kluczem do udanej domowej pizzy jest prawidłowe wyrabianie ciasta i używanie wysokiej jakości składników. Oto jak przygotować pyszną pizzę we własnej kuchni.

Pizza Quattro formaggi

Co czyni tę pizzę wyjątkową? Zawiera tylko cztery różne odmiany sera. Najpopularniejsze z nich to mozzarella, ser pleśniowy, ricotta i parmezan. Niekiedy stosuje się także ser kozi, fetę, a nawet ser pleśniowy. Jest jednak mało prawdopodobne, aby dodano dodatkowe warzywa lub składniki mięsne.

Pizza Quattro formaggi to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej. Jest idealna dla miłośników sera, ponieważ każdy rodzaj sera używany do produkcji tej pizzy ma odrębny smak i aromat. Pizza Quattro Formaggi jest łatwiejsza w przygotowaniu niż inne rodzaje pizzy, ponieważ nie wymaga dodatkowych składników mięsnych lub warzywnych. Dzięki temu to smak jest głównym składnikiem tej pizzy, pozwalając cieszyć się jej bogactwem i wyjątkowym smakiem.

Przepis na: Pizza z 4 serami

Składniki:

Zakwas:

  • Świeże drożdże 15 g
  • Pół łyżeczki cukru
  • 50 ml letniej lub ciepłej wody
  • 1 łyżka stołowa mąki typu 00

Ciasto:

  • 350 g typ 00 fl.
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • Opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich

Nadzienie:

  • pomidorowy sos do pizzy lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Oregano lub zioła prowansalskie: 1/2 łyżeczki
  • 100 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • 100 g ricotty
  • 50 g sera pleśniowego lub gorgonzoli

Domowy sos pomidorowy (opcjonalnie):

  • passata pomidorowa (250 ml)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta cukru
  • Opcjonalnie: szczypta oregano, bazylii lub obu tych przypraw

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na pizzę z czterema serami:

Krok

Do przygotowania ciasta z czterema serami można użyć drożdży świeżych lub instant.

W tym wpisie opiszę ciasto wykonane ze świeżych drożdży. Zachęcam również do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pizzę (klik) z użyciem drożdży instant. Zamieściłem go na blogu jakiś czas temu i wiele osób korzysta z tego przepisu.

Krok

Przepis na ciasto do pizzy

Mąka pszenna typu 00 świetnie nadaje się do wyrobu domowej pizzy. Można ją kupić online lub w większych sklepach. Używam następujących firm.

  • Primo Gusto, Chrupiąca mąka do pizzy
  • ToTa, Mąka do pizzy włoskiej
  • Basia, mąka do pizzy włoskiej
  • PZZ, Mąka pszenna do pizzy włoskiej

Ciasto na pizzę należy rozpocząć od zrobienia rozczynu drożdżowego.

W dużej misce połącz mąkę (1 łyżka stołowa), cukier (1/2 łyżeczki) i letnią wodę (50 ml), a następnie wymieszaj. Odstawić na 10 minut. Po 10 minutach rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.

Krok

Wsyp mąkę (350g), sól (1 łyżeczka) i olej (3 łyżki) do dużej miski. Dodaj letnią (150 ml) wodę. Czasami dodaję szczyptę lub dwie ziół prowansalskich.

Krok

Dodajemy również zaczyn.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Zagnieść elastyczne ciasto. Możesz użyć miksera planetarnego na niskich obrotach i ugniatać ciasto przez 10-12 minut lub zrobić to ręcznie. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (można dłużej).

Objętość ciasta na pizzę powinna wzrosnąć.

Krok

Pizzę piekę w dużej blasze dołączonej do piekarnika lub w specjalnym okrągłym naczyniu do pizzy o średnicy 38 cm.

Na papierze do pieczenia rozwałkować duży okrągły placek (lub zagnieść go rękami) (można lekko posmarować powierzchnię oliwą z oliwek i posypać mąką).

Krok

Wersja bez sosu pomidorowego

Nie jest konieczne smarowanie pizzy z 4 serami sosem pomidorowym. Niektóre pizzerie to robią, a inne nie (tzn. ser jest rozsmarowywany zaraz po skropieniu ciasta oliwą).

Wersja z sosem pomidorowym

Sos pomidorowy do pizzy można kupić gotowy lub zrobić samodzielnie.

Wlej oliwę z oliwek (1 łyżka stołowa) i czosnek (1 ząbek) na patelnię i smaż na złoty kolor. Dodaj 250 ml passaty pomidorowej, szczyptę cukru, sól i pieprz. Opcjonalnie dodać szczyptę oregano. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średniej mocy palnika. Następnie zmniejszamy moc, aż sos przestanie bulgotać, ale będzie się z niego unosić para. Po 10-15 minutach od czasu do czasu mieszamy sos.

Wersja z koncentratem pomidorowym

Na wierzch przecieru pomidorowego posypać oregano lub ziołami prowansalskimi (nie pomijać brzegów).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Pizza quattro formatggi to wariacja stricte serowa. Mało prawdopodobne jest dodanie większej ilości mięsa lub warzyw.

Zaczynamy od nałożenia łyżeczki (100 g), w odstępach. Posypujemy startym parmezanem (50 g) i mozzarellą (100 g). Następnie rozsypujemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy gorgonzola (50 g).

Pieczemy w temperaturze 230 stopni Fahrenheita przez 13-15 minut na dolnej półce.