Poziom trudności: Łatwy Lubisz robić tosty? Skład pieczywa tostowego sprzedawanego w sklepach nie jest zbyt dobry. Możesz przygotować zdrowy i...
Czytaj WięcejPizza 4 sery
Opis przepisu
Quattro formaggi to inna nazwa pizzy z 4 serami. Jest to najpopularniejszy i najczęściej zamawiany rodzaj pizzy w pizzeriach. Jest naprawdę pyszna! Pamiętaj, że zrobienie domowej pizzy nie jest trudne... Kluczem do udanej domowej pizzy jest prawidłowe wyrabianie ciasta i używanie wysokiej jakości składników. Oto jak przygotować pyszną pizzę we własnej kuchni.
Pizza Quattro formaggi
Co czyni tę pizzę wyjątkową? Zawiera tylko cztery różne odmiany sera. Najpopularniejsze z nich to mozzarella, ser pleśniowy, ricotta i parmezan. Niekiedy stosuje się także ser kozi, fetę, a nawet ser pleśniowy. Jest jednak mało prawdopodobne, aby dodano dodatkowe warzywa lub składniki mięsne.
Pizza Quattro formaggi to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej. Jest idealna dla miłośników sera, ponieważ każdy rodzaj sera używany do produkcji tej pizzy ma odrębny smak i aromat. Pizza Quattro Formaggi jest łatwiejsza w przygotowaniu niż inne rodzaje pizzy, ponieważ nie wymaga dodatkowych składników mięsnych lub warzywnych. Dzięki temu to smak jest głównym składnikiem tej pizzy, pozwalając cieszyć się jej bogactwem i wyjątkowym smakiem.
Przepis na: Pizza z 4 serami
Składniki:
Zakwas:
- Świeże drożdże 15 g
- Pół łyżeczki cukru
- 50 ml letniej lub ciepłej wody
- 1 łyżka stołowa mąki typu 00
Ciasto:
- 350 g typ 00 fl.
- 150 ml wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- Opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich
Nadzienie:
- pomidorowy sos do pizzy lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Oregano lub zioła prowansalskie: 1/2 łyżeczki
- 100 g mozzarelli
- 50 g parmezanu
- 100 g ricotty
- 50 g sera pleśniowego lub gorgonzoli
Domowy sos pomidorowy (opcjonalnie):
- passata pomidorowa (250 ml)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta cukru
- Opcjonalnie: szczypta oregano, bazylii lub obu tych przypraw
Zobacz także:
Przepis na pizzę z czterema serami:
Krok
Do przygotowania ciasta z czterema serami można użyć drożdży świeżych lub instant.
W tym wpisie opiszę ciasto wykonane ze świeżych drożdży. Zachęcam również do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pizzę (klik) z użyciem drożdży instant. Zamieściłem go na blogu jakiś czas temu i wiele osób korzysta z tego przepisu.
Krok
Przepis na ciasto do pizzy
Mąka pszenna typu 00 świetnie nadaje się do wyrobu domowej pizzy. Można ją kupić online lub w większych sklepach. Używam następujących firm.
- Primo Gusto, Chrupiąca mąka do pizzy
- ToTa, Mąka do pizzy włoskiej
- Basia, mąka do pizzy włoskiej
- PZZ, Mąka pszenna do pizzy włoskiej
Ciasto na pizzę należy rozpocząć od zrobienia rozczynu drożdżowego.
W dużej misce połącz mąkę (1 łyżka stołowa), cukier (1/2 łyżeczki) i letnią wodę (50 ml), a następnie wymieszaj. Odstawić na 10 minut. Po 10 minutach rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
Krok
Wsyp mąkę (350g), sól (1 łyżeczka) i olej (3 łyżki) do dużej miski. Dodaj letnią (150 ml) wodę. Czasami dodaję szczyptę lub dwie ziół prowansalskich.
Krok
Dodajemy również zaczyn.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Zagnieść elastyczne ciasto. Możesz użyć miksera planetarnego na niskich obrotach i ugniatać ciasto przez 10-12 minut lub zrobić to ręcznie. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (można dłużej).
Objętość ciasta na pizzę powinna wzrosnąć.
Krok
Pizzę piekę w dużej blasze dołączonej do piekarnika lub w specjalnym okrągłym naczyniu do pizzy o średnicy 38 cm.
Na papierze do pieczenia rozwałkować duży okrągły placek (lub zagnieść go rękami) (można lekko posmarować powierzchnię oliwą z oliwek i posypać mąką).
Krok
Wersja bez sosu pomidorowego
Nie jest konieczne smarowanie pizzy z 4 serami sosem pomidorowym. Niektóre pizzerie to robią, a inne nie (tzn. ser jest rozsmarowywany zaraz po skropieniu ciasta oliwą).
Wersja z sosem pomidorowym
Sos pomidorowy do pizzy można kupić gotowy lub zrobić samodzielnie.
Wlej oliwę z oliwek (1 łyżka stołowa) i czosnek (1 ząbek) na patelnię i smaż na złoty kolor. Dodaj 250 ml passaty pomidorowej, szczyptę cukru, sól i pieprz. Opcjonalnie dodać szczyptę oregano. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średniej mocy palnika. Następnie zmniejszamy moc, aż sos przestanie bulgotać, ale będzie się z niego unosić para. Po 10-15 minutach od czasu do czasu mieszamy sos.
Wersja z koncentratem pomidorowym
Na wierzch przecieru pomidorowego posypać oregano lub ziołami prowansalskimi (nie pomijać brzegów).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Pizza quattro formatggi to wariacja stricte serowa. Mało prawdopodobne jest dodanie większej ilości mięsa lub warzyw.
Zaczynamy od nałożenia łyżeczki (100 g), w odstępach. Posypujemy startym parmezanem (50 g) i mozzarellą (100 g). Następnie rozsypujemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy gorgonzola (50 g).
Pieczemy w temperaturze 230 stopni Fahrenheita przez 13-15 minut na dolnej półce.