Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa świetnie prezentuje się na stole jako zimna przystawka. Jest pyszna i zawsze szybko znika z talerza.

Przystawka na zimno

Domowa rolada szpinakowa składa się z zielonego omletu, szpinaku (ja używam świeżo posiekanego), śmietanki Almette i wędzonego na zimno łososia. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ważne jest, aby usunąć nadmiar wody z zieleni (więc gotuj liście, aż zwiędną i zmniejszą swój rozmiar).

Przepis na: Rolada szpinakowa

Zacznij od tych wskazówek

Jeśli chcesz wyróżnić roladę, możesz zastąpić serek śmietankowy serkiem śmietankowym o smaku chrzanu lub czosnku.

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • Większa szczypta soli
  • Jedna czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 250 g serka śmietankowego, np. Almette
  • 250 g łososia wędzonego na zimno (w plastrach)
  • koperek

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na roladę szpinakową:

Krok 1

Rolada szpinakowa to świetne danie na imprezę. Najlepiej użyć świeżych liści szpinaku. Jeśli chcesz, możesz użyć mrożonego szpinaku, ale rolada łatwiej opadnie po upieczeniu.

Liście szpinaku (około 200g) dokładnie opłucz pod strumieniem wody. Odsącz nadmiar wody na sitku.

Krok 2

Wlej niewielką ilość oleju na rozgrzaną patelnię. Dodaj liście szpinaku.

Krok 3

Smażyć liście przez kilka chwil, aż zmiękną. Zmniejszyć ich objętość. Dodać duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę.

Po usunięciu nadmiaru wody przełóż szpinak do miski.

Krok 4

Odstawić na bok i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie zmiksować na gładkie puree.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Dodać żółtka w temperaturze pokojowej, mąkę pszenną (1 czubata łyżka stołowa) i większą szczyptę pieprzu.

Krok 6

Wymieszaj trzepaczką lub łyżką (tylko do momentu połączenia składników).

Krok 7

Ubij białka na wysokich obrotach ze szczyptą soli. Po 3-4 minutach powinna powstać sztywna piana.

Krok 8

Ważne: Białka i szpinak muszą mieć dokładnie taką samą temperaturę.

Dodaj ubite białka jajek do masy szpinakowej, po łyżce na raz. Wymieszać bardzo delikatnie.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Ułóż ciasto szpinakowe na blasze do pieczenia. Moja ma wymiary 26x26 cm, ale może być prostokątna. Wyłóż blachę do pieczenia (20x30 cm) papierem do pieczenia. Piec przez 11-13 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 10

Jeszcze ciepłą roladę ułożyć na ściereczce. Zdjąć papier do pieczenia. Natychmiast zawinąć roladę w ściereczkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w tej formie.

Krok 11

Rozłóż równomiernie plastry wędzonego łososia (250 g). Nie przycinać brzegów. Posypać posiekanym koperkiem (1 płaska łyżeczka).

Krok 12

Delikatnie zwinąć roladę. Zawinąć w papier do pieczenia lub folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Rolada szpinakowa jest gotowa! Można ją przygotować dzień wcześniej i podać gościom następnego dnia.

Znajdź inne moje przepisy na blogu na przekąski imprezowe.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();