Wspaniale jest podawać ciepłą szarlotkę na sypko z lodami waniliowymi. Zupełnie różni się od tradycyjnej szarlotki z kruchego ciasta. Składa...
Czytaj WięcejSernik jagodowy
Opis przepisu
Moja najnowsza słodka propozycja to sernik z jagodami, polewą czekoladową i polewą czekoladową. Jest niesamowicie prosty w wykonaniu. Składniki na masę sernikową miksuje się dosłownie przez 30 sekund tylko do połączenia.
Bazą sernika są maślane ciasteczka, które można szybko przygotować. Jeśli wolisz, możesz również zrobić maślane, kruche ciasto.
Sernik jest pyszny, a jego słodycz równoważą jagody. Można je zastąpić jagodami lub malinami. Gorąco polecam spróbować!
Przepis na sernik z jagodami
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- Ciasteczka maślane 200 g
- 80 g Masło
Masa serowa
- 1 kg twarogu podwójnie mielonego lub np. z wiaderka
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 2 łyżki budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
- 80 g mleka w proszku
- 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
Polewa czekoladowa:
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki 30 lub 36%
Zobacz także:
Jak zrobić sernik z jagodami?
Krok
Ręcznie zmiksuj ciasteczka (200g). Roztopić masło (80 g). Odstawić do ostygnięcia.
Krok
Wymieszaj ciasteczka i masło, aż utworzą konsystencję przypominającą piasek.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (moja ma średnicę 26 cm). Boki formy najlepiej lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno każdej foremki wykładamy masę ciasteczkową. Wstawiamy do lodówki.
Krok
Masa serowa
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej! Należy je wyjąć z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej!
Do miski włożyć twaróg (1 kg), jajka (5 dużych sztuk), miękkie masło (60g), cukier (160g), skrobię (lub sypki budyń) (2 płaskie łyżki), mleko w proszku (8g) i cukier. PS. Jeśli chcesz użyć zamiast mleka w proszku, rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj ostudzoną białą czekoladę (ok. 3/4 tabliczki).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Miksuj mieszaninę przez 30 sekund.
Masa serowa musi być gęsta i jednorodna. Zapobiegnie to opadaniu borówek na dno podczas procesu pieczenia.
Jeśli masa serowa jest rzadka, oznacza to, że mieszano ją zbyt długo lub że użyty twaróg jest dość miękki/ rzadki.
Krok
Wylej sernik na spód ciasteczek.
Krok
Równomiernie i delikatnie ułóż na wierzchu osuszone i umyte borówki. Jeśli używasz mrożonych borówek, musisz je wcześniej rozmrozić na sitku.
Piec przez 40 minut w 170 stopniach, a następnie 35 minut w 155 stopniach. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
Po tym czasie studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie ostudź sernik pozostawiając lekko uchylone drzwiczki piekarnika.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Polewa czekoladowa:
Podgrzać śmietankę w małym rondelku (NIE gotować). Po kilku sekundach zdjąć rondel z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Mieszać, aż powstanie gładka, błyszcząca polewa.
Udekorować sernik jagodami. Smacznego!
Wolisz zrobić sernik bez pieczenia? Jeśli tak, polecam schłodzony sernik jagodowy.
Zachęta