Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Zupa krem z kukurydzy

Poziom trudności: Łatwy

Zrobiłam pyszną zupę na jesień z wykorzystaniem kilku składników. Jest lekko słodka, a mleko kokosowe podkreśla jej smak.

Mimo, że nie jestem wielką fanką kukurydzy, jem jej dużo, bo jest zdrowa, ta zupa była pyszna. Jest niesamowicie smaczna, rozgrzewająca i lekko słodka.

Do zupy użyłam gotowanej kukurydzy, którą można kupić w dyskontach.

Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 kolby ugotowanej kukurydzy
  • 65 ml mleka kokosowego / śmietanki 30%
  • 3 małe ziemniaki

Sposób przygotowania:

Bulion zrobiłam sama i dodałam do niego tylko sól. W bulionie ugotowałam ziemniaki, aż były miękkie. Po ugotowaniu bulionu usunęłam resztę warzyw. Z kolby usunęłam nożem ziarna kukurydzy i dodałam je do bulionu. Wszystko dokładnie zblendowałam, dodałam mleko kokosowe i dalej gotowałam. Zupę przecedzam, aby usunąć włókna kukurydzy. Na wierzchu posypuję popcornem.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas całkowity: 25 minut
Ilość porcji 2 porcje