Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...
Czytaj WięcejZupa krem z kukurydzy
Poziom trudności: Łatwy
Zrobiłam pyszną zupę na jesień z wykorzystaniem kilku składników. Jest lekko słodka, a mleko kokosowe podkreśla jej smak.
Mimo, że nie jestem wielką fanką kukurydzy, jem jej dużo, bo jest zdrowa, ta zupa była pyszna. Jest niesamowicie smaczna, rozgrzewająca i lekko słodka.
Do zupy użyłam gotowanej kukurydzy, którą można kupić w dyskontach.
Składniki:
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 kolby ugotowanej kukurydzy
- 65 ml mleka kokosowego / śmietanki 30%
- 3 małe ziemniaki
Sposób przygotowania:
Bulion zrobiłam sama i dodałam do niego tylko sól. W bulionie ugotowałam ziemniaki, aż były miękkie. Po ugotowaniu bulionu usunęłam resztę warzyw. Z kolby usunęłam nożem ziarna kukurydzy i dodałam je do bulionu. Wszystko dokładnie zblendowałam, dodałam mleko kokosowe i dalej gotowałam. Zupę przecedzam, aby usunąć włókna kukurydzy. Na wierzchu posypuję popcornem.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas całkowity: 25 minut
Ilość porcji 2 porcje