Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Zupa krem z kukurydzy

Poziom trudności: Łatwy

Zrobiłam pyszną zupę na jesień z wykorzystaniem kilku składników. Jest lekko słodka, a mleko kokosowe podkreśla jej smak.

Mimo, że nie jestem wielką fanką kukurydzy, jem jej dużo, bo jest zdrowa, ta zupa była pyszna. Jest niesamowicie smaczna, rozgrzewająca i lekko słodka.

Do zupy użyłam gotowanej kukurydzy, którą można kupić w dyskontach.

Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 kolby ugotowanej kukurydzy
  • 65 ml mleka kokosowego / śmietanki 30%
  • 3 małe ziemniaki

Sposób przygotowania:

Bulion zrobiłam sama i dodałam do niego tylko sól. W bulionie ugotowałam ziemniaki, aż były miękkie. Po ugotowaniu bulionu usunęłam resztę warzyw. Z kolby usunęłam nożem ziarna kukurydzy i dodałam je do bulionu. Wszystko dokładnie zblendowałam, dodałam mleko kokosowe i dalej gotowałam. Zupę przecedzam, aby usunąć włókna kukurydzy. Na wierzchu posypuję popcornem.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas całkowity: 25 minut
Ilość porcji 2 porcje