Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Sałatka z marchewki

Opis przepisu

Domowa surówka z marchewki i jabłka może być uniwersalnym dodatkiem do każdego posiłku. Świetnie komponuje się z grillowanymi, smażonymi lub duszonymi mięsami. Jest niedroga, łatwa w przygotowaniu i bogata w składniki odżywcze. Można ją przygotować w mniej niż pięć minut!

Uwielbiam sałatkę marchewkową z kurczakiem w śmietanie i młodymi ziemniakami z koperkiem lub pieczonymi ziemniakami. Ten zestaw obiadowy serwuję dość często w moim domu. Gorąco polecam!

Przepis na sałatkę marchewkową

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • Kawałek pora (około 4" cm)
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Większa szczypta soli
  • Większa szczypta czarnego proszku
  • Większa szczypta cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić sałatkę z marchwi?

Krok

Surówka z marchewki może być uniwersalnym dodatkiem do każdego obiadu. Ja przygotowuję ją przed daniem głównym. Jest łatwa do zrobienia, a proporcje są wystarczające dla 4-5 osobowej rodziny.

Do przygotowania tej sałatki potrzebne będą dwa średniej wielkości jabłka, duża marchewka i kawałek (około 4-5 cm) pora.

Krok

Obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o średnich oczkach.

Krok

Obierz i zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach. Nie polecam ścierania na małych lub średnich oczkach, ponieważ otrzymasz więcej musu jabłkowego, a nie małe kawałki.

Krok

Dodajemy drobno posiekanego pora (w moim przypadku 4-5 cm), gęstą śmietanę (2 czubate łyżki) oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Można dodać cukier, jeśli jabłko nie jest zbyt słodkie.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku, w razie potrzeby, solą i czarnym lub cytrynowym pieprzem (najlepiej świeżo startym). Jeśli wolisz bardziej kremową sałatkę, dodaj więcej gęstej śmietany, jogurtu greckiego lub nawet majonezu.

Sałatka z marchewki jest już gotowa! Jeśli nie zjesz jej w ciągu jednego dnia, przechowuj resztę w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Możesz również wypróbować moje przepisy na kapustę pekińską i czerwoną.