Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejSałatka z marchewki
Opis przepisu
Domowa surówka z marchewki i jabłka może być uniwersalnym dodatkiem do każdego posiłku. Świetnie komponuje się z grillowanymi, smażonymi lub duszonymi mięsami. Jest niedroga, łatwa w przygotowaniu i bogata w składniki odżywcze. Można ją przygotować w mniej niż pięć minut!
Uwielbiam sałatkę marchewkową z kurczakiem w śmietanie i młodymi ziemniakami z koperkiem lub pieczonymi ziemniakami. Ten zestaw obiadowy serwuję dość często w moim domu. Gorąco polecam!
Przepis na sałatkę marchewkową
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 duże jabłko
- Kawałek pora (około 4" cm)
- Łyżeczka soku z cytryny
- Większa szczypta soli
- Większa szczypta czarnego proszku
- Większa szczypta cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Zobacz także:
Jak zrobić sałatkę z marchwi?
Krok
Surówka z marchewki może być uniwersalnym dodatkiem do każdego obiadu. Ja przygotowuję ją przed daniem głównym. Jest łatwa do zrobienia, a proporcje są wystarczające dla 4-5 osobowej rodziny.
Do przygotowania tej sałatki potrzebne będą dwa średniej wielkości jabłka, duża marchewka i kawałek (około 4-5 cm) pora.
Krok
Obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o średnich oczkach.
Krok
Obierz i zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach. Nie polecam ścierania na małych lub średnich oczkach, ponieważ otrzymasz więcej musu jabłkowego, a nie małe kawałki.
Krok
Dodajemy drobno posiekanego pora (w moim przypadku 4-5 cm), gęstą śmietanę (2 czubate łyżki) oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Można dodać cukier, jeśli jabłko nie jest zbyt słodkie.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku, w razie potrzeby, solą i czarnym lub cytrynowym pieprzem (najlepiej świeżo startym). Jeśli wolisz bardziej kremową sałatkę, dodaj więcej gęstej śmietany, jogurtu greckiego lub nawet majonezu.
Sałatka z marchewki jest już gotowa! Jeśli nie zjesz jej w ciągu jednego dnia, przechowuj resztę w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Możesz również wypróbować moje przepisy na kapustę pekińską i czerwoną.