Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Sałatka z marchewki

Opis przepisu

Domowa surówka z marchewki i jabłka może być uniwersalnym dodatkiem do każdego posiłku. Świetnie komponuje się z grillowanymi, smażonymi lub duszonymi mięsami. Jest niedroga, łatwa w przygotowaniu i bogata w składniki odżywcze. Można ją przygotować w mniej niż pięć minut!

Uwielbiam sałatkę marchewkową z kurczakiem w śmietanie i młodymi ziemniakami z koperkiem lub pieczonymi ziemniakami. Ten zestaw obiadowy serwuję dość często w moim domu. Gorąco polecam!

Przepis na sałatkę marchewkową

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • Kawałek pora (około 4" cm)
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Większa szczypta soli
  • Większa szczypta czarnego proszku
  • Większa szczypta cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić sałatkę z marchwi?

Krok

Surówka z marchewki może być uniwersalnym dodatkiem do każdego obiadu. Ja przygotowuję ją przed daniem głównym. Jest łatwa do zrobienia, a proporcje są wystarczające dla 4-5 osobowej rodziny.

Do przygotowania tej sałatki potrzebne będą dwa średniej wielkości jabłka, duża marchewka i kawałek (około 4-5 cm) pora.

Krok

Obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o średnich oczkach.

Krok

Obierz i zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach. Nie polecam ścierania na małych lub średnich oczkach, ponieważ otrzymasz więcej musu jabłkowego, a nie małe kawałki.

Krok

Dodajemy drobno posiekanego pora (w moim przypadku 4-5 cm), gęstą śmietanę (2 czubate łyżki) oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Można dodać cukier, jeśli jabłko nie jest zbyt słodkie.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku, w razie potrzeby, solą i czarnym lub cytrynowym pieprzem (najlepiej świeżo startym). Jeśli wolisz bardziej kremową sałatkę, dodaj więcej gęstej śmietany, jogurtu greckiego lub nawet majonezu.

Sałatka z marchewki jest już gotowa! Jeśli nie zjesz jej w ciągu jednego dnia, przechowuj resztę w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Możesz również wypróbować moje przepisy na kapustę pekińską i czerwoną.