Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Herbata zimowa

Zimową herbatę można przygotować na wiele różnych sposobów. Dodaj swoje ulubione składniki - ja lubię plastry pomarańczy, domowy sok malinowy, miód i goździki. Świeży imbir, limonka, cytryna, cynamon lub anyż są również dobre.

Przepis na zimową herbatę

Składniki:

  • 500-600 ml wrzącej wody
  • 2 saszetki czarnej herbaty
  • Pół pomarańczy
  • tuzin goździków
  • Dodać 3 łyżki soku malinowego lub innego.
  • Opcjonalnie laskę cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • Dostępny jest świeży rozmaryn.

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na zimową herbatę krok po kroku

Krok 1

Zimowa herbata to świetny sposób na rozgrzanie się w chłodne dni jesienią lub zimą. Ten przepis to świetna alternatywa dla grzanego wina, zwłaszcza jeśli nie jesteś osobą pijącą alkohol.

Możesz dodać wiele różnych składników. Wypróbowałam już wszystkie wariacje, ale chciałam podzielić się z wami tą klasyczną wersją. Jeśli nie posiadasz jakiegoś składnika, po prostu go pomiń. To nie jest ciasto, które stanie się kwaśne, jeśli coś pominiesz.

Z przepisu wychodzą dwie herbaty w większych szklankach/kubkach o pojemności 350 ml.

Przed zaparzeniem herbaty przygotujmy dodatki. Pomarańczę kroimy w plastry. W połowę plasterków wbijamy goździki.

Jeśli lubisz świeży imbir, dodaj mały kawałek (2 centymetry) korzenia lub małą laskę cynamonu.

Krok 2

Zagotuj wodę (około 500-600 ml) w czajniku.

Do każdej filiżanki wrzucamy kilka plasterków pomarańczy i trochę rozmarynu. Wlewamy sok malinowy (1-2 łyżeczki) ze sklepu lub domowy. Saszetkę czarnej herbaty zalewamy wrzątkiem. Całość mieszamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Miód wielokwiatowy, limonkowy itp.) można pić dopiero po lekkim ostygnięciu herbaty. Idealna temperatura to 40 stopni (miód traci swoje zdrowotne właściwości w temperaturze powyżej 60 stopni).

Smacznego!

Możesz również wypróbować mój przepis na gorące kakao.