Najnowsze artykuły

Proste dania na święta bożego narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...

Czytaj Więcej

Sałatka Cezar

Opis przepisu

Sałatka Cezar jest pyszna i sycąca. Klasyczna sałatka! Sałatka ta jest serwowana w wielu restauracjach, ale można ją łatwo przygotować w domu.

Zamieściłam przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem i dołączyłam do niej szybki, domowy sos Cezar. Sałatka jest połączeniem chrupiącej sałaty i grzanek z pikantnym, kremowym dressingiem zwieńczonym parmezanem i grillowanym kurczakiem. Całość smakuje wyśmienicie. Spróbuj!

Przepis na: Sałatka Cezar

Składniki:

Sałatka Cezar:

  • 250 g filetu z kurczaka
  • Sól i pieprz w większych ilościach
  • Olej do smażenia
  • 2 małe główki sałaty rzymskiej
  • 5 łyżek startego parmezanu lub Grana Padano
  • Pół małej bagietki

Sos Cezar:

  • 3 łyżki majonezu
  • Musztarda Dijon, 1 łyżeczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • Szczypta czarnego pieprzu

Email

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Sałatka Cezar - przepis krok po kroku:

Krok

Sałatka Cezar jest dość szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

Z przepisu wychodzą dwie duże sałatki (dla dwóch osób). Podaje się ją od razu na talerzach, a nie w dużej misce, jak inne sałatki.

Zacznij od pokrojenia bagietki w kostkę, a następnie w plasterki. Smażyć grzanki na patelni rozgrzanej z masłem lub klarowanym (jedna płaska łyżka stołowa), aż się zrumienią.

Krok

Przekrój kurczaka na pół. Posyp kurczaka z obu stron większą ilością soli i pieprzu i posmaruj oliwą z oliwek. Smażyć na dużym ogniu na rozgrzanej patelni (przez 2-3 minuty z każdej strony). Wyjąć na półmisek i pokroić na większe kawałki.

Krok

Nadszedł czas na przygotowanie pysznego, wyjątkowego dressingu Cezar! Zacznijmy od przygotowania posiłku - lubię używać miski, która jest głęboka i smukła, ponieważ ułatwia to mieszanie widelcem.

Pierwszym składnikiem jest majonez (3 czubate łyżki stołowe). Polecam wybrać preferowaną markę (każdy lubi coś innego). Dodaj musztardę o wyraźnym smaku, taką jak Dijon (1 łyżka stołowa), czosnek przeciśnięty przez praskę (1 ząbek), cytrynę wyciśniętą z całej cytryny (1 łyżeczka) lub sos Worcestershire (1 1/2 łyżeczki).

Krok

Muszę przyznać, że sos Worcestershire nie jest łatwy do znalezienia w sklepach stacjonarnych. Ja znalazłam go w hipermarkecie Carrefour. Jest on niezbędnym składnikiem sałatki cezar i bez niego danie nie miałoby swojego charakterystycznego smaku. PS. Sos Worcestershire możesz wykorzystać w przyszłości do marynowania mięs. Możesz na przykład dodać trochę do mojej marynaty do grillowanej karkówki.

Wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodaj szczyptę świeżo zmielonego pieprzu czarnego lub cytrynowego.

Jeśli nie wykorzystasz całego sosu, przechowuj go w lodówce, umieszczając miskę w małym pojemniku z pokrywką.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Kiedy kupuję sałatę rzymską w Lidlu, jest ona zwykle pakowana w dwie małe główki.

W ten sposób używam małej główki sałaty na porcję sałatki (talerz). Można użyć większej główki sałaty rzymskiej. Można ją lekko posiekać nożem.

Zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach.

Łączymy składniki na sałatkę Cezar. Na talerzu układamy sałatę rzymską i grzanki. Następnie dodajemy plastry kurczaka, sos i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!