Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Sałatka Cezar

Opis przepisu

Sałatka Cezar jest pyszna i sycąca. Klasyczna sałatka! Sałatka ta jest serwowana w wielu restauracjach, ale można ją łatwo przygotować w domu.

Zamieściłam przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem i dołączyłam do niej szybki, domowy sos Cezar. Sałatka jest połączeniem chrupiącej sałaty i grzanek z pikantnym, kremowym dressingiem zwieńczonym parmezanem i grillowanym kurczakiem. Całość smakuje wyśmienicie. Spróbuj!

Przepis na: Sałatka Cezar

Składniki:

Sałatka Cezar:

  • 250 g filetu z kurczaka
  • Sól i pieprz w większych ilościach
  • Olej do smażenia
  • 2 małe główki sałaty rzymskiej
  • 5 łyżek startego parmezanu lub Grana Padano
  • Pół małej bagietki

Sos Cezar:

  • 3 łyżki majonezu
  • Musztarda Dijon, 1 łyżeczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • Szczypta czarnego pieprzu

Email

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Sałatka Cezar - przepis krok po kroku:

Krok

Sałatka Cezar jest dość szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

Z przepisu wychodzą dwie duże sałatki (dla dwóch osób). Podaje się ją od razu na talerzach, a nie w dużej misce, jak inne sałatki.

Zacznij od pokrojenia bagietki w kostkę, a następnie w plasterki. Smażyć grzanki na patelni rozgrzanej z masłem lub klarowanym (jedna płaska łyżka stołowa), aż się zrumienią.

Krok

Przekrój kurczaka na pół. Posyp kurczaka z obu stron większą ilością soli i pieprzu i posmaruj oliwą z oliwek. Smażyć na dużym ogniu na rozgrzanej patelni (przez 2-3 minuty z każdej strony). Wyjąć na półmisek i pokroić na większe kawałki.

Krok

Nadszedł czas na przygotowanie pysznego, wyjątkowego dressingu Cezar! Zacznijmy od przygotowania posiłku - lubię używać miski, która jest głęboka i smukła, ponieważ ułatwia to mieszanie widelcem.

Pierwszym składnikiem jest majonez (3 czubate łyżki stołowe). Polecam wybrać preferowaną markę (każdy lubi coś innego). Dodaj musztardę o wyraźnym smaku, taką jak Dijon (1 łyżka stołowa), czosnek przeciśnięty przez praskę (1 ząbek), cytrynę wyciśniętą z całej cytryny (1 łyżeczka) lub sos Worcestershire (1 1/2 łyżeczki).

Krok

Muszę przyznać, że sos Worcestershire nie jest łatwy do znalezienia w sklepach stacjonarnych. Ja znalazłam go w hipermarkecie Carrefour. Jest on niezbędnym składnikiem sałatki cezar i bez niego danie nie miałoby swojego charakterystycznego smaku. PS. Sos Worcestershire możesz wykorzystać w przyszłości do marynowania mięs. Możesz na przykład dodać trochę do mojej marynaty do grillowanej karkówki.

Wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodaj szczyptę świeżo zmielonego pieprzu czarnego lub cytrynowego.

Jeśli nie wykorzystasz całego sosu, przechowuj go w lodówce, umieszczając miskę w małym pojemniku z pokrywką.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Kiedy kupuję sałatę rzymską w Lidlu, jest ona zwykle pakowana w dwie małe główki.

W ten sposób używam małej główki sałaty na porcję sałatki (talerz). Można użyć większej główki sałaty rzymskiej. Można ją lekko posiekać nożem.

Zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach.

Łączymy składniki na sałatkę Cezar. Na talerzu układamy sałatę rzymską i grzanki. Następnie dodajemy plastry kurczaka, sos i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!