Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejPączki z jabłkami
Easy
Miękkie i delikatne pączki z dodatkiem jabłek. Pyszne nawet następnego dnia.
Jabłko dodaje miękkości ciastu. Koniecznie trzeba spróbować.
Jeśli zrobicie ten przepis, proszę oznaczcie mnie na Instagramie
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 20 g cukru
- 2 jajka
- 200g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól - szczypta
- 220g jabłka
- 1 łyżka spirytusu/octu
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzewam 1-1,5l oleju do 170 stopni. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Jajka łączę z jogurtem i spirytusem do uzyskania jednolitej masy. Do jajek dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Paczuszki układam na blaszce przykrytej ręcznikiem. Małą łyżeczkę rozgrzewam z gorącym olejem. Następnie nabieram około pół łyżeczki ciasta. Po rozgrzaniu oleju ciasto będzie się oddzielać od łyżki. Można też użyć dwóch łyżeczek do nakładania warstw ciasta, a następnie zsuwać ciasto na rozgrzany olej. Ja smażę pączki przez około minutę z każdej strony. Pączki powinny się dobrze zrumienić. Odsączam pączki na kawałku papierowego ręcznika.
Pączki można smażyć bez termometru. Ważne jest jednak, aby nie podgrzewać oleju zbyt mocno. Olej jest gotowy do smażenia ciasta pączkowego, gdy wypłynie z niego.
---
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Czas całkowity: 20 minut
50 porcji