Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Pączki z jabłkami

Easy

Miękkie i delikatne pączki z dodatkiem jabłek. Pyszne nawet następnego dnia.

Jabłko dodaje miękkości ciastu. Koniecznie trzeba spróbować.
Jeśli zrobicie ten przepis, proszę oznaczcie mnie na Instagramie

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 20 g cukru
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól - szczypta
  • 220g jabłka
  • 1 łyżka spirytusu/octu

Sposób przygotowania:

W rondlu rozgrzewam 1-1,5l oleju do 170 stopni. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Jajka łączę z jogurtem i spirytusem do uzyskania jednolitej masy. Do jajek dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Paczuszki układam na blaszce przykrytej ręcznikiem. Małą łyżeczkę rozgrzewam z gorącym olejem. Następnie nabieram około pół łyżeczki ciasta. Po rozgrzaniu oleju ciasto będzie się oddzielać od łyżki. Można też użyć dwóch łyżeczek do nakładania warstw ciasta, a następnie zsuwać ciasto na rozgrzany olej. Ja smażę pączki przez około minutę z każdej strony. Pączki powinny się dobrze zrumienić. Odsączam pączki na kawałku papierowego ręcznika.

Pączki można smażyć bez termometru. Ważne jest jednak, aby nie podgrzewać oleju zbyt mocno. Olej jest gotowy do smażenia ciasta pączkowego, gdy wypłynie z niego.

---
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Czas całkowity: 20 minut
50 porcji