Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Miernik ciasta

Metrowiec to niesamowity wypiek, który składa się z lekkiego ciasta o smaku kakaowym. Pomiędzy warstwami znajduje się domowy waniliowy krem budyniowy i polewa czekoladowa. Jest przepyszny i świetnie wygląda pokrojony po skosie.

Jest to ciasto, które chyba odeszło w zapomnienie, a które kiedyś gościło na polskich stołach podczas rodzinnych uroczystości. Może dlatego, że wygląda na trudne lub skomplikowane. Trudno powiedzieć. Opisałam ten przepis bardzo szczegółowo i jestem przekonana, że nie będziecie mieli problemów z jego upieczeniem.

Przepis na: ciasto metrowe

Składniki:

Krem budyniowy

  • 700 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 170 g mąki pszennej
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka budyniu waniliowego (w proszku)
  • 160 g masła

Ciasto kakaowe:

  • 4 duże jajka
  • 140 g cukru
  • 70 g wody
  • 80 g oleju
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g ekstra ciemnego kakao

Lekkie ciasto:

  • 4 duże jajka
  • 140 g cukru
  • 70 g wody
  • 80 g oleju
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml Serka Śmietankowego 30%
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 50 g czekolady mlecznej

Email

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis krok po kroku na ciasto metrowe

Krok 1

Ciasto metro przygotowuje się najpierw z domowego budyniu o smaku waniliowym. W tym czasie upieczemy zarówno ciasto kakaowe, jak i jasne. Jeśli posiadamy dwie takie same foremki, możemy upiec oba ciasta jednocześnie. W przeciwnym razie pieczemy je osobno.

Krem budyniowy

Wlać 600 ml mleka do garnka i doprowadzić do wrzenia. W osobnym garnku wymieszać trzy żółtka, cukier, cukier z ekstraktem waniliowym (20 g) i mąkę pszenną (170 g). Wlej pozostałe mleko (100 ml) do tego garnka. Dodaj czubatą łyżkę budyniu waniliowego w proszku, aby zagęścić krem. Wlać masę jajeczną, gdy mleko się zagotuje.

Najpierw mieszaj drewnianą łyżką - gotuj cały czas na małym ogniu. Początkowo pojawią się małe grudki, a następnie większe (podczas gotowania na małym ogniu). Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa (zajmie to około 5 minut). Zdjąć patelnię z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Upiec oba ciasta, jasne i kakaowe. Po upieczeniu ciast połączyć budyń ze zmiękczonym masłem.

Krok 2

Budyń w temperaturze pokojowej dodawać po łyżce po ubiciu masła (160 g).

Kontynuuj miksowanie po każdej łyżce, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Krok 3

Krem budyniowy został przygotowany.

Krok 4

Wszystkie składniki ciasta jasnego i kakaowego powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekłam je w tym samym piekarniku, ponieważ miałam identyczne foremki. Jeśli nie masz identycznych foremek, upiecz najpierw ciasto kakaowe, wyjmij je z foremek, a następnie wlej do piekarnika ciasto jasne.

Ciasto kakaowe

W dużej misce połączyć cukier (140 g) i jajka (4 duże sztuki).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Po kilku minutach powstanie lekka i puszysta masa jajeczna.

Wlej olej (80 g) i wodę (70 g) do miksera na wolnych obrotach. Miksuj przez kilka sekund.

Krok 6

Wsyp mąkę pełnoziarnistą (230 g), kakao (30 g) i sodę oczyszczoną (1 mała czubata łyżeczka).

Wymieszaj ciasto trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 7

Ciasto przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 25 cm długości). Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (grzanie góra i dół).

Krok 8

Lekkie ciasto

W misce połącz cukier (140 g) i jajka (4 duże sztuki). Po kilku minutach powstanie lekka i puszysta masa jajeczna.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Wlej olej (80 g) i wodę (70 g) do miksera na wolnych obrotach. Miksować przez kilka chwil.

Wsyp proszek do pieczenia (1 czubata łyżeczka) i mąkę pełnoziarnistą (250 g).

Wymieszaj ciasto trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 10

Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 25 cm długości).

Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 11

Umieść oba ciasta na kratce do studzenia, aby całkowicie ostygły.

Krok 12

Pokrój oba ciasta na równe plasterki.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 13

Naprzemiennie układać plastry (raz kakaowe, raz jasne). Pomiędzy kromkami powinna znajdować się warstwa kremu budyniowego.

Na każdą kromkę nakładamy cienką warstwę kremu, a następnie nakładamy ją na kolejną kromkę w innym kolorze. Ważne, aby docisnąć je do siebie.

W ten sposób powinien powstać wyjątkowo długi tort. Warto jednak samodzielnie uformować go na dwa metry, aby łatwiej przechowywać go w lodówce.

Krok 14

Rozsmaruj cienką warstwę kremu na wierzchu ciasta.

Wstawić Metro Cake do lodówki na 30 minut.

Polewa czekoladowa

Podgrzać śmietankę (100 ml) w małym rondelku, ale nie gotować. Zdjąć śmietankę z ognia i dodać kostki czekolady (150 g ciemnej i 50 g mlecznej). Mieszać, aż powstanie gładka, błyszcząca polewa. Udekorować nią wierzch ciasta.

Kroimy ją na skiby. Przechowujemy w lodówce.

Zapraszam do zrobienia kolejnego pysznego ciasta z domowym kremem budyniowym.