Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku

Świetna przekąska na imprezę, ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku. Efektowna i szybka w przygotowaniu. Trochę pikantne, ale bardzo sycące. Idealna na sylwestra lub imprezę domową.

Przepis na: Ciasto francuskie i kurczak po meksykańsku

Zacznij od tych wskazówek

Z przepisu można przygotować dwie duże porcje (dla 2 osób) lub trzy do czterech mniejszych porcji.

Najlepiej delektować się tym daniem na ciepło, zaraz po upieczeniu.

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g piersi z kurczaka
  • Więcej przyprawy do kurczaka
  • 3 łyżki. puszka kukurydzy
  • 3 łyżki gotowanej czerwonej fasoli
  • 80-100 ml gęstej passaty pomidorowej, koncentratu lub ketchupu
  • Większa szczypta słodkiej papryki
  • Szczypta ostrej papryki, papryczki chili lub papryki ostrej
  • Zioła prowansalskie, 1/3 łyżeczki
  • Kilka plasterków żółtego sera cheddar
  • opcjonalnie mini mozzarella (w kulkach)
  • roztrzepane jajko
  • Kminek 1 łyżeczka

Email

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na ciasto francuskie w stylu meksykańskim z kurczakiem - przepis krok po kroku

Krok 1

Ciepłe ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku jest najlepsze. Można je zrobić samemu i upiec godzinę przed imprezą lub Sylwestrem. Można również podgrzać je w piekarniku przez 2-3 minuty, aby szybciej się upiekło.

Zacznij od przygotowania nadzienia. Możesz od razu rozgrzać piekarnik do 190°.

Podsmaż kostki mięsa na oleju w wyższej temperaturze. Dodajemy więcej przyprawy do kurczaka. Odsączoną fasolę i kukurydzę dodajemy po usmażeniu mięsa. Smażymy przez minutę. Wlewamy gęsty koncentrat pomidorowy lub passatę (niecałe 100 ml), następnie dodajemy słodką paprykę, ostrą paprykę lub chili (mała szczypta) oraz zioła prowansalskie (1/3 łyżeczki). Można też dodać łyżkę posiekanej świeżej kolendry.

Krok 2

Smażyć jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu. Wymieszać wszystko i zdjąć z palnika.

Przygotowany farsz nie powinien być zbyt rzadki.

Krok 3

Rozwijamy ciasto francuskie. Dzielimy na trzy równe części. Nacinamy nożem dwa boki w równych odstępach. Środek pozostawiamy nienacięty.

Krok 4

Na środku układamy 2-3 większe plastry żółtego sera. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy farsz.

Krok 5

Na wierzchu można również ułożyć mini kulki mozzarelli (lub zwykłe w soli, ale pokrojone na mniejsze kawałki).

Krok 6

Uszczelnij brzegi kawałków ciasta francuskiego naprzemiennie. Należy to zrobić bardzo ciasno, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 7

Uszczelnij również końce ciasta.

Krok 8

Posypać kminkiem lub sezamem. Piec 25-28 minut (góra-dół z termoobiegiem) w temperaturze 190 stopni. Ciasto francuskie powinno być wyrośnięte i brązowe (ale nie za bardzo spalone lub blade).

Ciepłe ciasto francuskie z kurczakiem po meksykańsku podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Smacznego!

Jeśli szukasz więcej przepisów podobnych do tego, odwiedź mój post o przekąskach z ciasta francuskiego. Znajdziesz tam wiele pysznych inspiracji.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();