Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...
Czytaj WięcejCiasto z truskawkami i galaretką
Opis przepisu
Ciasto z truskawkami i dżemem jest przepyszne. Zarówno masa truskawkowa jak i straciatella są lekkie jak chmurka. Ciasto jest bardzo owocowe i rozpływa się w ustach. Przygotowanie takiego deseru może wydawać się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby przygotować ten deser. Ten deser jest nie tylko atrakcyjny wizualnie, ale także pyszny. To świetny przepis na coś słodkiego, co zadowoli każdego członka rodziny.
Ciasto bez pieczenia z truskawkami
Uwielbiam ciasta z truskawkami. Mam ich wiele na swoim blogu. Polecam wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami oraz biszkopt ze świeżymi truskawkami.
To ciasto jest z truskawkami i pieczone w piekarniku. Jest dużo łatwiejsze w przygotowaniu i świetnie smakuje. Użyłam podłużnych biszkoptów, ale jeśli wolisz, możesz użyć zwykłego okrągłego biszkoptu.
Czy można użyć mrożonych truskawek?
Jeśli masz mrożone truskawki, nadal możesz ich użyć. Pamiętaj tylko, aby najpierw je rozmrozić.
Czy można użyć innych owoców lub smaków galaretek?
Tak, jak najbardziej. Można użyć jagód, malin czy wiśni. Smak galaretki będzie najlepiej dopasowany do owoców.
Przepis na ciasto z truskawkami i galaretkami
Składniki:
Mieszanka truskawkowa
- 2 galaretki truskawkowe
- 350 ml wrzącej wody
- Truskawki - 300 g
- 500 ml śmietanki 36% lub 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Masa Straciatella:
- 2 przezroczyste galaretki o smaku truskawkowym
- 300 ml wrzącej wody
- 250 ml śmietanki 36% lub 30%
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 20 g gorzkiej czekolady
Galaretka truskawkowa
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml wrzącej wody
- 400 g truskawek
Również:
- 36 podłużnych biszkoptów
Zobacz także:
Ciasto z truskawkami i galaretką - przepis krok po kroku:
Krok
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste, ale zajmuje trochę czasu, ponieważ musimy poczekać, aż galaretki zastygną.
Zaczynamy od rozpuszczenia dwóch galaretek truskawkowych na wierzch ciasta w 800 ml wrzącej wody (ponieważ najwolniej zastygają).
Masa truskawkowa
Rozpuścić dwie galaretki truskawkowe w 350 ml wrzącej wody. (Ja zrobiłam to w większym kubku). Czas tężenia można przyspieszyć umieszczając je w lodówce (oczywiście po lekkim ostygnięciu). Powinny lekko zastygnąć.
Jeśli galaretki już tężeją, można użyć świeżych truskawek (ok. 30 g lub mrożonych).
Krok
Schłodzoną śmietankę 30/36% (500 ml) wymieszać z 2 płaskimi łyżkami cukru pudru na sztywno.
Krok
Dodaj truskawki i tężejące galaretki do śmietany. Miksuj tylko do momentu połączenia wszystkich składników. Jeśli masa truskawkowa jest płynna, można włożyć ją na kilka minut do lodówki. Po kilku minutach nieco zgęstnieje.
Masa powinna być nadal lejąca, ale trochę gęsta, aby można ją było nałożyć na biszkopt.
Jeśli będzie zbyt płynna, mocno wsiąknie w biszkopt.
Krok
Aby przygotować to ciasto, wyłożyłam prostokątną formę do pieczenia (22 x 35 cm) papierem do pieczenia. Na dnie ułóż podłużne ciastka (w moim przypadku wyszło 18 sztuk na warstwę).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Na biszkopt wyłożyć masę truskawkową.
Odstawić ciasto do lodówki na 30-60 minut.
Krok
Przykryć drugą podłużną warstwą biszkoptu.
Krok
Masa Straciatella
Masę straciatella przygotowuje się rozpuszczając dwie przezroczyste galaretki w 300 ml wrzącej wody (moja była o smaku truskawkowym). Można również włożyć galaretki do lodówki, aby przyspieszyć ich zastyganie.
Krok
Schłodzoną śmietankę (250ml) wymieszać z cukrem pudrem (1 łyżka), aż śmietanka będzie sztywna. Dodać waniliowy serek homogenizowany (400g) i galaretki. Na końcu wsypać startą ciemną czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Na ciasteczka wyłożyć mieszankę straciatella.
Ciasto powinno być przechowywane w lodówce przez 30-60 minut.
Po tym czasie układamy na wierzchu połówki truskawek (około 300-400g). Zalewamy galaretkami truskawkowymi, które odstawiliśmy do lodówki.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Ciasto kroimy dopiero po kilku godzinach chłodzenia.