Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Ciasteczka maślane

Opis przepisu

Domowe ciasteczka maślane smakują wyśmienicie i są kruche. Są również wykonane z tanich składników, które mam w domu.

Można je wykorzystać jako słodki poczęstunek do kawy lub na rodzinną uroczystość. Można je przekładać gęstym dżemem, Nutellą, kremem czekoladowym lub powidłami śliwkowymi. Zobacz ten post o świątecznych kruchych ciasteczkach z dżemem.

Przepis na ciasteczka maślane

Składniki:

  • 340 g pełnoziarnistej mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • 1 duże jajko
  • 180 g zimnego masła

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na ciasteczka maślane krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowujemy suche składniki. Do miski wsypujemy mąkę tortową (340g), cukier puder (8og) i sodę oczyszczoną (1 płaska łyżeczka). Najlepiej przesiać składniki samodzielnie przed pieczeniem.

Krok 2

Zimne masło kroimy w drobną kostkę (180 g). Przygotowujemy również duże jajko w rozmiarze L (może być w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki). Jeśli masz tylko małe jajka, dodaj jedno całe żółtko i jedno jajko.

Krok 3

Dodaj masło i jajko do sypkich składników.

Jeśli wyrabiasz ciasto w dużej misce, wymieszaj składniki najpierw drewnianą łyżką, a następnie rękami. Jeśli używasz stolnicy, możesz najpierw posiekać składniki nożem, a następnie zagnieść je rękami.

Krok 4

Wyrobienie gładkiego ciasta powinno zająć 1-2 minuty.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę. Można to przyspieszyć, umieszczając go w zamrażarce (20 minut).

Krok 6

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Delikatnie ugniatamy ciasto rękami, ogrzewając je. Dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kształty nożem na posypanym mąką blacie. Jeśli nie masz foremki do ciastek, użyj szklanki. Niektóre ciasteczka w kształcie kółek wykrawałam również przy pomocy małego kieliszka do wódki - można je wtedy ładnie nadziać dżemem lub kremem czekoladowym - jak pokazano tutaj.

Krok 7

Umieść ciasteczka w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszło mi około 40 dużych ciasteczek. Liczba większych ciasteczek będzie jednak zależeć od grubości rozwałkowanego ciasta i użytych foremek. Jeśli chcesz upiec te ciasteczka w okresie świątecznym (Boże Narodzenie, Wielkanoc), możesz użyć foremek świątecznych.

Ciasteczka powinny być lekko brązowe po 10 minutach pieczenia w temperaturze 190 stopni.

Spróbuj również innych podobnych ciasteczek, takich jak ciasteczka maślane, ciasteczka budyniowe lub świąteczne ciasteczka z dżemem.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();