Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ciasteczka maślane

Opis przepisu

Domowe ciasteczka maślane smakują wyśmienicie i są kruche. Są również wykonane z tanich składników, które mam w domu.

Można je wykorzystać jako słodki poczęstunek do kawy lub na rodzinną uroczystość. Można je przekładać gęstym dżemem, Nutellą, kremem czekoladowym lub powidłami śliwkowymi. Zobacz ten post o świątecznych kruchych ciasteczkach z dżemem.

Przepis na ciasteczka maślane

Składniki:

  • 340 g pełnoziarnistej mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • 1 duże jajko
  • 180 g zimnego masła

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na ciasteczka maślane krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowujemy suche składniki. Do miski wsypujemy mąkę tortową (340g), cukier puder (8og) i sodę oczyszczoną (1 płaska łyżeczka). Najlepiej przesiać składniki samodzielnie przed pieczeniem.

Krok 2

Zimne masło kroimy w drobną kostkę (180 g). Przygotowujemy również duże jajko w rozmiarze L (może być w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki). Jeśli masz tylko małe jajka, dodaj jedno całe żółtko i jedno jajko.

Krok 3

Dodaj masło i jajko do sypkich składników.

Jeśli wyrabiasz ciasto w dużej misce, wymieszaj składniki najpierw drewnianą łyżką, a następnie rękami. Jeśli używasz stolnicy, możesz najpierw posiekać składniki nożem, a następnie zagnieść je rękami.

Krok 4

Wyrobienie gładkiego ciasta powinno zająć 1-2 minuty.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę. Można to przyspieszyć, umieszczając go w zamrażarce (20 minut).

Krok 6

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Delikatnie ugniatamy ciasto rękami, ogrzewając je. Dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kształty nożem na posypanym mąką blacie. Jeśli nie masz foremki do ciastek, użyj szklanki. Niektóre ciasteczka w kształcie kółek wykrawałam również przy pomocy małego kieliszka do wódki - można je wtedy ładnie nadziać dżemem lub kremem czekoladowym - jak pokazano tutaj.

Krok 7

Umieść ciasteczka w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszło mi około 40 dużych ciasteczek. Liczba większych ciasteczek będzie jednak zależeć od grubości rozwałkowanego ciasta i użytych foremek. Jeśli chcesz upiec te ciasteczka w okresie świątecznym (Boże Narodzenie, Wielkanoc), możesz użyć foremek świątecznych.

Ciasteczka powinny być lekko brązowe po 10 minutach pieczenia w temperaturze 190 stopni.

Spróbuj również innych podobnych ciasteczek, takich jak ciasteczka maślane, ciasteczka budyniowe lub świąteczne ciasteczka z dżemem.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();