Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...
Czytaj WięcejGulasz z marchewki i groszku
Poziom trudności: Łatwy
Jak zrobić pyszne danie z resztek? To wcale nie jest trudne! Nie chciałam marnować jedzenia, więc zrobiłam pyszną zapiekankę z marchewki i groszku, które mi zostały. Można ją podawać jako danie główne lub dodatek. Do tego dania można dodać makaron.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 250 g mrożonej marchewki i groszku
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka stołowa mąki
- 200 g kurczaka
- 70 g mozzarelli
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchewki przygotowałam po swojemu - ugotowałam z bulionem, doprawiłam solą i pieprzem. Zagęściłam mąką rozcieńczoną zimną wodą. Pierś z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki i lekko rozbiłam. Następnie doprawiam do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki. Gotową pierś smażę na patelni, aż nabierze złotego koloru. W naczyniu żaroodpornym układam groszek i marchewkę, następnie pierś z kurczaka, a na wierzch pokrojoną w plastry mozzarellę. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, podgrzewając, a następnie zmniejszając.
-----
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 55 min
Liczba porcji:3 porcje