Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...
Czytaj WięcejZupa kalafiorowa
Opis przepisu
Kalafior to jedno z najlepszych dań. Łatwe w przygotowaniu i szybkie! Ta zupa warzywna jest zawsze zjadana do ostatniej łyżki.
Można ją przygotowywać przez cały rok. Świetnie smakuje zarówno mrożony, jak i świeży kalafior.
Wypróbuj mój sprawdzony przepis! Jeśli lubisz bardziej kremowe i aksamitne zupy, polecam krem z kalafiora.
Jeśli tak jak ja jesteś jego fanem, to również spróbuj:
- Kalafior panierowany
- Sałatka z kalafiora
- Kalafior pieczony w piekarniku
- Fit Pizza (z kalafiorem)
Przepis na: Zupa kalafiorowa
Składniki:
- 2 l wywaru warzywnego lub bulionu
- 1 duży kalafior - około 700 g
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzenie)
- Większy kawałek pora
- 2 płaskie łyżki liści pietruszki
- 2 płaskie łyżki kopru
- 1/2 selera
- Pół łyżeczki soli
- Użyj 2 łyżeczek świeżego lub suszonego lubczyku
- 3-4 ziemniaki - około 300 g
- 150 ml śmietany 30% lub 3 płaskie łyżki śmietany 18%
Zobacz także:
Jak zrobić zupę kalafiorową
Krok
Zupę kalafiorową przygotowuje się ze świeżego lub mrożonego kalafiora.
Obierz seler, pietruszkę i marchewkę. Koper, pietruszkę i dłuższy kawałek pora płuczemy pod bieżącą wodą.
Krok
Zetrzyj pietruszkę i marchewkę na tarce o średnich lub dużych oczkach.
Krok
Wytnij różyczki z większego kalafiora. Łodyga i wystające liście są usuwane i wyrzucane. Jeśli w sklepie lub na targu znajdziesz tylko małe główki kalafiora, użyj dwóch kawałków.
Krok
Wolę zupę w tej formie, ale można ją pokroić na większe kawałki.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Wlej bulion warzywny lub rosół (2 litry) do większego garnka. Dodajemy startą marchewkę i seler pokrojone w kostkę, drobno posiekaną natkę pietruszki i pokrojonego kalafiora. Dodajemy również pora (można go pokroić na mniejsze kawałki, ale ja zazwyczaj dzielę go na dwie części). Dodajemy sól (1/2 łyżeczki), lubczyk świeży lub suszony (2 łyżeczki) oraz sporą szczyptę pieprzu.
Całość gotujemy przez 20 minut na wyższej mocy.
Krok
W moim domu często przygotowuję zupę kalafiorową z ziemniakami. Jeśli jednak wolisz, możesz zastąpić je drobnym makaronem, np. gwiazdkami.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę (około 3-4 średniej wielkości) i podsmażamy na patelni rozgrzanej z olejem.
Krok
Dodaj smażone ziemniaki do gotującej się zupy. Gotować przez około 10 minut.
Krok
Do kubka wlewamy 100 ml wrzącej zupy i 3 płaskie łyżki (śmietanka 18%) serka śmietankowego. Wlej całą mieszankę do zupy.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Gotujemy przez kolejne 2 minuty na małym ogniu. Posypujemy posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupa kalafiorowa została przygotowana!
Przepisy na zupę kalafiorową
Szukasz innych przepisów z kalafiorem? Jeśli tak, polecam zarówno panierowanego, jak i pieczonego kalafiora.