Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Zupa kalafiorowa

Opis przepisu

Kalafior to jedno z najlepszych dań. Łatwe w przygotowaniu i szybkie! Ta zupa warzywna jest zawsze zjadana do ostatniej łyżki.

Można ją przygotowywać przez cały rok. Świetnie smakuje zarówno mrożony, jak i świeży kalafior.

Wypróbuj mój sprawdzony przepis! Jeśli lubisz bardziej kremowe i aksamitne zupy, polecam krem z kalafiora.

Jeśli tak jak ja jesteś jego fanem, to również spróbuj:

  • Kalafior panierowany
  • Sałatka z kalafiora
  • Kalafior pieczony w piekarniku
  • Fit Pizza (z kalafiorem)

Przepis na: Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego lub bulionu
  • 1 duży kalafior - około 700 g
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzenie)
  • Większy kawałek pora
  • 2 płaskie łyżki liści pietruszki
  • 2 płaskie łyżki kopru
  • 1/2 selera
  • Pół łyżeczki soli
  • Użyj 2 łyżeczek świeżego lub suszonego lubczyku
  • 3-4 ziemniaki - około 300 g
  • 150 ml śmietany 30% lub 3 płaskie łyżki śmietany 18%

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić zupę kalafiorową

Krok

Zupę kalafiorową przygotowuje się ze świeżego lub mrożonego kalafiora.

Obierz seler, pietruszkę i marchewkę. Koper, pietruszkę i dłuższy kawałek pora płuczemy pod bieżącą wodą.

Krok

Zetrzyj pietruszkę i marchewkę na tarce o średnich lub dużych oczkach.

Krok

Wytnij różyczki z większego kalafiora. Łodyga i wystające liście są usuwane i wyrzucane. Jeśli w sklepie lub na targu znajdziesz tylko małe główki kalafiora, użyj dwóch kawałków.

Krok

Wolę zupę w tej formie, ale można ją pokroić na większe kawałki.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wlej bulion warzywny lub rosół (2 litry) do większego garnka. Dodajemy startą marchewkę i seler pokrojone w kostkę, drobno posiekaną natkę pietruszki i pokrojonego kalafiora. Dodajemy również pora (można go pokroić na mniejsze kawałki, ale ja zazwyczaj dzielę go na dwie części). Dodajemy sól (1/2 łyżeczki), lubczyk świeży lub suszony (2 łyżeczki) oraz sporą szczyptę pieprzu.

Całość gotujemy przez 20 minut na wyższej mocy.

Krok

W moim domu często przygotowuję zupę kalafiorową z ziemniakami. Jeśli jednak wolisz, możesz zastąpić je drobnym makaronem, np. gwiazdkami.

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę (około 3-4 średniej wielkości) i podsmażamy na patelni rozgrzanej z olejem.

Krok

Dodaj smażone ziemniaki do gotującej się zupy. Gotować przez około 10 minut.

Krok

Do kubka wlewamy 100 ml wrzącej zupy i 3 płaskie łyżki (śmietanka 18%) serka śmietankowego. Wlej całą mieszankę do zupy.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Gotujemy przez kolejne 2 minuty na małym ogniu. Posypujemy posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupa kalafiorowa została przygotowana!

Przepisy na zupę kalafiorową

Szukasz innych przepisów z kalafiorem? Jeśli tak, polecam zarówno panierowanego, jak i pieczonego kalafiora.