Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Zupa kalafiorowa

Opis przepisu

Kalafior to jedno z najlepszych dań. Łatwe w przygotowaniu i szybkie! Ta zupa warzywna jest zawsze zjadana do ostatniej łyżki.

Można ją przygotowywać przez cały rok. Świetnie smakuje zarówno mrożony, jak i świeży kalafior.

Wypróbuj mój sprawdzony przepis! Jeśli lubisz bardziej kremowe i aksamitne zupy, polecam krem z kalafiora.

Jeśli tak jak ja jesteś jego fanem, to również spróbuj:

  • Kalafior panierowany
  • Sałatka z kalafiora
  • Kalafior pieczony w piekarniku
  • Fit Pizza (z kalafiorem)

Przepis na: Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego lub bulionu
  • 1 duży kalafior - około 700 g
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzenie)
  • Większy kawałek pora
  • 2 płaskie łyżki liści pietruszki
  • 2 płaskie łyżki kopru
  • 1/2 selera
  • Pół łyżeczki soli
  • Użyj 2 łyżeczek świeżego lub suszonego lubczyku
  • 3-4 ziemniaki - około 300 g
  • 150 ml śmietany 30% lub 3 płaskie łyżki śmietany 18%

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić zupę kalafiorową

Krok

Zupę kalafiorową przygotowuje się ze świeżego lub mrożonego kalafiora.

Obierz seler, pietruszkę i marchewkę. Koper, pietruszkę i dłuższy kawałek pora płuczemy pod bieżącą wodą.

Krok

Zetrzyj pietruszkę i marchewkę na tarce o średnich lub dużych oczkach.

Krok

Wytnij różyczki z większego kalafiora. Łodyga i wystające liście są usuwane i wyrzucane. Jeśli w sklepie lub na targu znajdziesz tylko małe główki kalafiora, użyj dwóch kawałków.

Krok

Wolę zupę w tej formie, ale można ją pokroić na większe kawałki.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wlej bulion warzywny lub rosół (2 litry) do większego garnka. Dodajemy startą marchewkę i seler pokrojone w kostkę, drobno posiekaną natkę pietruszki i pokrojonego kalafiora. Dodajemy również pora (można go pokroić na mniejsze kawałki, ale ja zazwyczaj dzielę go na dwie części). Dodajemy sól (1/2 łyżeczki), lubczyk świeży lub suszony (2 łyżeczki) oraz sporą szczyptę pieprzu.

Całość gotujemy przez 20 minut na wyższej mocy.

Krok

W moim domu często przygotowuję zupę kalafiorową z ziemniakami. Jeśli jednak wolisz, możesz zastąpić je drobnym makaronem, np. gwiazdkami.

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę (około 3-4 średniej wielkości) i podsmażamy na patelni rozgrzanej z olejem.

Krok

Dodaj smażone ziemniaki do gotującej się zupy. Gotować przez około 10 minut.

Krok

Do kubka wlewamy 100 ml wrzącej zupy i 3 płaskie łyżki (śmietanka 18%) serka śmietankowego. Wlej całą mieszankę do zupy.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Gotujemy przez kolejne 2 minuty na małym ogniu. Posypujemy posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupa kalafiorowa została przygotowana!

Przepisy na zupę kalafiorową

Szukasz innych przepisów z kalafiorem? Jeśli tak, polecam zarówno panierowanego, jak i pieczonego kalafiora.