Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...
Czytaj WięcejCiasto malinowe
Poziom trudności: Łatwy
To ciasto można zrobić z dowolnymi owocami, które lubisz. Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach. Koniecznie musisz zrobić je w domu.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 300 g mąki
- 4 jajka
- Miód 80 g
- Masło 200 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g malin
Sposób przygotowania:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie suche składniki mieszam ze sobą. Oddzielam białka i żółtka.
W dużej misce ubijam białka, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodaję cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku i za każdym razem dokładnie mieszam. Po ubiciu masy dodaję stopniowo przesiany proszek do pieczenia i mąkę. Dodaję roztopione masło. Łączę ze sobą składniki. Owoce obtaczam w niewielkiej ilości mąki, aby nie opadły na dno. Dodaję większą część owoców i dokładnie mieszam. Masę przelewam do formy do pieczenia o wymiarach 11x25, wygładzam i układam na wierzchu pozostałe owoce. Piekę w temperaturze 180degC od 30-40 minut. Piekę do momentu, aż patyczek będzie suchy.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas całkowity: 50 minut
Ilość porcji 10 porcji