Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ciasto z mascarpone

Opis przepisu

Ciasto czekoladowe z mascarpone to pyszny wypiek. Dodatek drobno pokrojonych truskawek lub malin i dżemu wiśniowego nadaje ciastu owocowy charakter.

Ciasto czekoladowe z mascarpone

Jest pyszne samo w sobie. Robię je często jako szybki poczęstunek do kawy. To ciasto jest ciekawszą wersją niż klasyczna wuzetka w połączeniu ze słodkim mascarpone. Uważam jednak, że dodatek owoców jest niezbędny. To równoważy smak ciasta i sprawia, że nie jest mdłe. Gorąco polecam!

Przepis na: Ciasto z mascarpone

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g czekolady mlecznej
  • Masło 200 g
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 320 g mąki pszennej
  • Dwie płaskie łyżki ekstra ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem mascarpone:

  • 250 ml serka śmietankowego 36% lub 30%
  • 500 g mascarpone
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 30 ml wody

Polewa czekoladowa:

  • 80 ml serka śmietankowego 30%
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g czekolady mlecznej

Również:

  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 100 g truskawek, malin lub innych owoców

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić ciasto z mascarpone

Krok

Ciasto czekoladowe

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki co najmniej dwie godziny przed planowanym gotowaniem.

Roztop masło w małym rondelku (na małym ogniu). Dodaj obie czekolady (w sumie 150 g) i mieszaj, aż się rozpuszczą. Zdjąć rondel z ognia.

Krok

Wlać mleko (200 ml) i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Krok

Wymieszaj 4 jajka, cukier i cukier (160 g) w osobnej misce, używając miksera na wysokich obrotach.

Krok

Masa powinna być lekka i puszysta (powinno to zająć tylko 5 minut).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Dodaj kakao (2 łyżeczki), proszek do pieczenia (1 łyżka), mąkę (320 g) i ostudzoną masę maślaną.

Krok

Wymieszaj całą mieszaninę trzepaczką lub łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok

Wlej ciasto do naczynia do pieczenia (w moim przypadku prostokątnego o wymiarach 20 x 30 cm, ale możesz też użyć tortownicy o średnicy 26 cm) wyłożonego papierem do pieczenia.

Piec przez około 37-40 minut w temperaturze 180° (bez termoobiegu) do uzyskania suchego patyczka.

Odstaw ciasto czekoladowe na bok i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Krok

Przekrój wierzch ciasta czekoladowego na pół. Jeśli wierzch będzie miał "górkę" lub lekkie wybrzuszenie na środku, wówczas przecinamy go.

Dolną część ciasta wkładamy do formy. Lekko dociskamy ostudzoną herbatą. Nakładamy grubą warstwę konfitury wiśniowej (w tym przypadku z kawałkami owoców).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Dodaj śmietanę (250 ml), mascarpone (525 g) i cukier puder (3 płaskie łyżki) do mniejszej, ale wyższej miski.

Wymieszaj żelatynę (1 łyżeczka) i niewielką ilość wody (30 ml) w małej misce. Odstawić na około 5 minut, aby żelatyna napęczniała.

Krok

Wymieszaj śmietanę z mascarpone na średnich obrotach, a następnie zwiększ prędkość do wysokiej, aż uzyskasz gęsty, sztywny krem.

Dodaj 1-2 łyżki śmietany do miski zawierającej żelatynę, która napęczniała, wymieszaj, a następnie przenieś całą mieszaninę do miski zawierającej śmietanę. Mieszaj składniki przez kilka sekund, aż się połączą.

Krok

Rozłóż po łyżce kremu śmietankowego na wierzchu warstwy dżemu.

Drobno pokroić truskawki i lekko wcisnąć je w krem. Wierzchnią warstwę przykrywamy ciastem czekoladowym. Ponownie ponczujemy kilkoma kroplami schłodzonej herbaty.

Krok

Polewa czekoladowa

Podgrzej śmietankę w małym rondelku (80-100 ml). Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć śmietankę z ognia.

Wlać drobno pokrojoną ciemną czekoladę (100 g) i rozpuszczoną czekoladę mleczną (50 g). Mieszać, aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Polukrować wierzch ciasta po jego lekkim ostygnięciu.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Można również posypać odrobiną startej gorzkiej czekolady.

Tort czekoladowy z lodami mascarpone powinien być przechowywany w lodówce.

Zapraszam również do spróbowania wilgotnego, czekoladowego ciasta z malinami oraz czekoladowego ciasta z orzechami pekan.