Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Bułki z szynką

Roladki z szynki nadziewane twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem to smaczna przekąska na imprezę. Połączenie grzanek, pieczywa czosnkowego lub domowego chleba to pyszna kombinacja.

Takie roladki doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy Sylwester. Można je przygotować dwa razy lub raz - zajmuje to tylko 5 minut.

Przepis na bułeczki z szynką

Zacznij od tych wskazówek

Można również użyć szynki konserwowej (dostępnej w dużych supermarketach).

Proponuję twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i szczypiorkiem. Można też zrobić roladki z szynki używając pasty jajecznej.

Składniki:

  • 3-4 duże plastry szynki (w tym przypadku Prosciutto Cotto).
  • 200 g pokrojonego w kostkę twarogu (np. półtłustego)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz w większych ilościach
  • 4 małe rzodkiewki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na bułki z szynką:

Krok 1

Twarożek, np. półtłusty 200 g, lekko rozgnieść łyżką.

Krok 2

Dodaj majonez (2 łyżki), drobno posiekane rzodkiewki (4 większe kawałki), wyciśnięty czosnek (1 ząbek) i posiekany szczypiorek (1 łyżka). Wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).

Krok 3

Mieszaj drewnianą łyżką przez kilka sekund, aby połączyć składniki.

Krok 4

Można użyć więcej szynki (około 80-100 g).

Nałożyć warstwę (pomijając krawędź) twarogu.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Zwiń w kulkę.

Krok 6

Zawinąć ciasno w folię spożywczą, ale nie za ciasno, aby nadzienie nie wyciekło ze środka.

Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut (można na kilka godzin).

Krok 7

Pokrój kawałki w równych odstępach, na przykład na 3 lub 4 części. Przetnij każdą część na pół po przekątnej.

Krok 8

W ten sposób można przygotować 6-8 bułek.

Roladki z szynki układamy na talerzu z sałatą, rukolą lub roszponką. Podawać ze świeżo upieczonym pieczywem (polecam domowe) lub pokrojonym pieczywem czosnkowym.

Spróbuj innych moich dań na imprezę.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();