Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Cukier puder

Cukier puder to po prostu wysokiej jakości biały cukier. Jest jedną z wielu form tradycyjnego cukru, obok zwykłych kryształków, syropu cukrowego i karmelu. Biały cukier musi być rozdrobniony mechanicznie, aby uzyskać drobny pył.

Zastosowanie cukru pudru

Cukier puder wykorzystywany jest w deserach, ciastach do pieczenia oraz wszelkiego rodzaju słodkich sosach, musach i może występować w postaci cukru buraczanego, trzcinowego i białego. Cukier puder wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle piekarniczym i cukierniczym. Składnik ten jest również szeroko wykorzystywany na rynku farmaceutycznym do wzbogacania smaku niektórych leków, zwłaszcza tych dla dzieci.

Cukier puder w Twojej kuchni

Pamiętaj, że cukier puder w drobniejszej postaci szybciej wchłania wilgoć. Cukier puder przed dodaniem do ciasta powinien być przesiany przez drobne sito. Jeśli w cieście znajdziesz grudki, dobrze je rozwałkuj. Posypany cukier puder używany jest do dekoracji pączków, faworków i innych wypieków. Nadaje im również słodki smak.

Cukier puder świeżo zmielony

Ostatnio pojawił się nowy produkt, który ułatwia rządzenie w kuchni wielu gospodyniom domowym. Tą nowością jest młynek, który miele cukier, aby uzyskać cukier puder. Młynek ten jest idealnym rozwiązaniem dla kuchni, w których zabrakło cukru pudru. Aby zrobić słodki cukier puder, wystarczy zmielić kryształki cukru.

Różne rodzaje cukru pudru

Cukier puder dostępny jest w trzech odmianach. Różnią się one wielkością ziaren. Istnieją trzy rodzaje cukru pudru: średni, drobny i aksamitny. Pierwszy z nich ma najmniejszą średnicę ziaren, która wynosi od 15 do 20um. Drugi składa się z ziaren, które zostały zmielone do wielkości zbliżonej do 35 um. Ostatni, gruby cukier puder, będzie miał największe ziarna, gdyż mogą one mierzyć nawet 95 um.