Najnowsze artykuły

Jak wykorzystać różne rodzaje mąki w...

Gotowanie i pieczenie to sztuka łączenia składników, które w odpowiednich proporcjach tworzą kulinarne dzieła sztuki. Wiele z tych dzieł...

Czytaj Więcej

Cukier puder

Cukier puder to po prostu wysokiej jakości biały cukier. Jest jedną z wielu form tradycyjnego cukru, obok zwykłych kryształków, syropu cukrowego i karmelu. Biały cukier musi być rozdrobniony mechanicznie, aby uzyskać drobny pył.

Zastosowanie cukru pudru

Cukier puder wykorzystywany jest w deserach, ciastach do pieczenia oraz wszelkiego rodzaju słodkich sosach, musach i może występować w postaci cukru buraczanego, trzcinowego i białego. Cukier puder wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle piekarniczym i cukierniczym. Składnik ten jest również szeroko wykorzystywany na rynku farmaceutycznym do wzbogacania smaku niektórych leków, zwłaszcza tych dla dzieci.

Cukier puder w Twojej kuchni

Pamiętaj, że cukier puder w drobniejszej postaci szybciej wchłania wilgoć. Cukier puder przed dodaniem do ciasta powinien być przesiany przez drobne sito. Jeśli w cieście znajdziesz grudki, dobrze je rozwałkuj. Posypany cukier puder używany jest do dekoracji pączków, faworków i innych wypieków. Nadaje im również słodki smak.

Cukier puder świeżo zmielony

Ostatnio pojawił się nowy produkt, który ułatwia rządzenie w kuchni wielu gospodyniom domowym. Tą nowością jest młynek, który miele cukier, aby uzyskać cukier puder. Młynek ten jest idealnym rozwiązaniem dla kuchni, w których zabrakło cukru pudru. Aby zrobić słodki cukier puder, wystarczy zmielić kryształki cukru.

Różne rodzaje cukru pudru

Cukier puder dostępny jest w trzech odmianach. Różnią się one wielkością ziaren. Istnieją trzy rodzaje cukru pudru: średni, drobny i aksamitny. Pierwszy z nich ma najmniejszą średnicę ziaren, która wynosi od 15 do 20um. Drugi składa się z ziaren, które zostały zmielone do wielkości zbliżonej do 35 um. Ostatni, gruby cukier puder, będzie miał największe ziarna, gdyż mogą one mierzyć nawet 95 um.