Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Margaryna

Margarine, co w języku greckim oznacza "perłę", to nazwa margaryny. Francuski chemik Hippolyte Mouries wynalazł margarynę w 1869 roku. Był to jego pierwszy produkt tego typu. Margaryna przypominała kolorem masę perłową. Napoleon III ogłosił, że przyznał naukowcowi nagrodę za wynalezienie tańszego zamiennika masła. Powstała ona z roztopionego łoju wołowego i wody. Powstała masa była następnie przepuszczana przez prasę hydrauliczną w celu oddzielenia oleomargaryny i stearyny. Dziś margaryna powstaje w wyniku katalitycznego uwodornienia (czyli hydrolizy płynnych olejów roślinnych). Rama to najbardziej znana margaryna na rynku. Została stworzona przez Jana Jurgensa w 1924 roku. Margaryna może być produkowana z wielu olejów roślinnych, m.in. słonecznikowego, rzepakowego i palmowego. Tłuszcze wzbogacane są również o witaminy, cukier, witaminy i emulgatory. Margaryna składa się z 16% wody, 83% tłuszczu i 1% suchej masy. Etapy produkcji margaryny obejmują przygotowanie składników, tworzenie i zestalanie emulsji oraz przetwarzanie i dojrzewanie.

Zastosowanie

Istnieją dwa rodzaje: margaryna twarda i miękka. Pierwsza służy do przyrządzania produktów wymagających pieczenia lub smażenia w głębokim tłuszczu. Druga jest alternatywą dla masła i może być również smarowana na pieczywie. Margaryny twarde lub margaryny piekarnicze są używane do produkcji ciast kruchych, francuskich, drożdżowych i pszennych.

Właściwości

Margaryna jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Margaryna nie zawiera cholesterolu, więc jest bezpieczna w użyciu. Margaryny o wyższej zawartości steroli mogą obniżać zły cholesterol. Blokują one jego wchłanianie. Mogą je stosować osoby z chorobami serca i miażdżycą. Margaryna może zawierać szkodliwe tłuszcze trans, które nadają jej twardą konsystencję nawet w temperaturze pokojowej. Stan stały margaryny utrzymywany jest poprzez utwardzanie jej metodami enzymatycznymi. Margaryna jest zalecana dla dzieci od 3 roku życia ze względu na wysoką zawartość witamin A, E i D. Margaryny naturalnie zawierają witaminę E. Margaryny mogą zawierać od 45% do 80% tłuszczu. Im zdrowsza jest margaryna, tym więcej zawiera płynnego oleju. Zwróć uwagę na skład margaryny zanim ją kupisz. Wybierz tę, która ma najmniej dodatków. Margaryna miękka ma mniej izomerów trans niż margaryna twarda.