Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny ma długą historię. Jako pierwsi spożywali go starożytni Egipcjanie. Ten przysmak powstał około czterech tysięcy lat temu. Jogurt naturalny został wprowadzony do krajów śródziemnomorskich przez starożytny Egipt. Do czasu przejęcia produkcji przez Hiszpanów, na początku XX wieku jogurt był dostępny jedynie w aptekach w Europie. A dokładniej Isac Carasso rozpoczął produkcję i nazwał swoje jogurty Danone na cześć swojego syna Daniela. Jogurty można dziś znaleźć w prawie każdym sklepie stacjonarnym. Można znaleźć jogurt w wielu różnych formach, w tym jogurt naturalny i jogurt owocowy.

Jogurt, produkt mleczny, ma prawie sto tysięcy bakterii na centymetr sześcienny. Zanim mleko zostanie zagęszczone, musi zostać poddane pasteryzacji. Następnie mleko jest przygotowywane z bakteriami fermentacyjnymi. Do tych bakterii należą termofilne paciorkowce (TS) i bakterie kwasu mlekowego (LF). Dzięki nim jogurty mają dłuższy termin przydatności do spożycia oraz niepowtarzalny smak i aromat.

Najlepiej spożywać jogurt naturalny bez żadnych dodatków, niezależnie od tego, czy szukamy smakołyku na śniadanie, czy na przekąskę. Jogurt naturalny może być dodawany do wielu potraw. Z jogurtu można przygotować różne sosy. Dzięki temu obniża się poziom cholesterolu i tłuszczu niż gdyby bazą była wysokoprocentowa śmietana. Jogurt naturalny można również dodawać do sałatek, szczególnie owocowych. Można go również stosować do zagęszczania zup.

Właściwości

Jogurt naturalny jest jednym z najzdrowszych przetworzonych produktów spożywczych dostępnych na rynku. Jogurt naturalny polecany jest dzieciom i seniorom ze słabymi kośćmi. Bakterie jogurtowe są dobre dla flory bakteryjnej układu pokarmowego. Mają działanie osłonowe i powinny być spożywane w dużych ilościach podczas kuracji antybiotykami i innymi lekami. Regularne spożywanie jogurtu może również obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jogurty naturalne mogą być stosowane w celu zwiększenia odporności u osób z osłabionym układem immunologicznym. Jogurt może być tak prosty jak jedna szklanka. Słodzone jogurty mogą pogorszyć sprawę. Jogurt naturalny jest bogaty w witaminy A,B oraz minerały takie jak cynk, potas i jod. Właściwości jogurtu mogą być wykorzystane w kosmetyce, jak również do spożycia doustnego. Już po kilku minutach zauważysz gładszą cerę i dobrze nawilżoną skórę.