Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Kakao

Olmekowie byli pierwszym plemieniem, które uprawiało kakao. Stworzyli oni w drugim tysiącleciu p.n.e. tak zwane "napoje bogów". Tereny te zamieszkiwali później Majowie, którzy przynieśli napój z kakao do społeczności Nahuati. O uprawie kakao nie było mowy. Hiszpańscy konkwistadorzy, którzy pod dowództwem Hernando Corteza dotarli do Ameryki Środkowej i odkryli tam skarb - ziarna kakaowca, a kakao trafiło do Europy w XVI wieku. Filip II trzymał ziarna kakaowca w tajemnicy przed resztą Europy przez ponad 100 lat. Gorzki smak kakao został później zneutralizowany przez słodką wanilię i cynamon, dzięki czemu napój zyskał na popularności. Pierwsza czekolada wykonana z ziaren kakaowca powstała w XVII wieku. Z biegiem lat udoskonalono recepturę i zaczęto rozpowszechniać produkty kakaowe na całym świecie.

Pochodzenie

Uprawy kakaowca znajdują się dziś głównie w klimacie tropikalnym. Drzewa kakaowe rosną dziko w klimacie tropikalnym. Największymi producentami są kraje Afryki Zachodniej. Drzewa kakaowe można również uprawiać w Ameryce Środkowej, Indonezji, Indiach Zachodnich, Malezji i na Filipinach.

Zastosowanie

Kakao jest podstawowym składnikiem napojów na bazie mleka i czasami wody. Jest również głównym składnikiem czekolady. Kakao można również dodawać do ciast i deserów. Jest to szczególnie ważne, jeśli chcesz stworzyć ciemnobrązowe ciasto. Kakao można również wykorzystać do posypywania lodów, kawy lub czekolady w wielu postaciach, często z bitą śmietaną.

Właściwości

Kakao jest nie tylko pyszne, ale ma również wiele wartości odżywczych. Ziarna kakaowca są znane z tego, że wspomagają wzrost czerwonych krwinek i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Ziarna kakaowca są bogate w witaminy A, E, wapń, magnez i żelazo, a także żelazo i fosfor. Objawy przedmiesiączkowe mogą być łagodzone przez wymienione minerały. Kakao jest bogate w tryptofan, który pomaga w tworzeniu serotoniny. Ta z kolei prowadzi do uczucia szczęścia, spokoju i radości. Wysoki poziom fenyloetaminy w czekoladzie może powodować pobudzenie. Regularne spożywanie kakao może poprawić funkcjonowanie układu krążenia, szczególnie w odniesieniu do pracy serca. Japońscy naukowcy dowodzą obecnie, że spożywanie czystego kakao lub gorzkiej czekolady może zapobiegać próchnicy zębów. Jeśli dalsze badania okażą się owocne, już wkrótce na rynku pojawią się pasty do zębów wykonane z ziaren kakaowca.