Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ser ricotta

Jest to miękka, niedojrzała mozzarella z podpuszczką, wytwarzana we Włoszech przy użyciu serwatki pozostałej po produkcji podpuszczkowych serów cheddar lub innych serów. Jej wygląd jest podobny do twarogu. Istnieją trzy rodzaje Ricotty: Ricotta Salata Moliterna (Ricotta Piemontese), Ricotta Romana (Ricotta Romana).

Historia i pochodzenie

Od łacińskiego słowa "recocotus", oznaczającego czynność wielokrotnego gotowania, pochodzi nazwa "ricotta". Ser Ricotta powstał we Włoszech z resztek serwatki z sera Mozzarella.

Zastosowanie

Ricotta może być spożywana jako świeży składnik lub jako dodatek do innych potraw, takich jak ciasta, wyroby cukiernicze lub farsz do naleśników i makaronów. Świetnie nadaje się do kremów i tart. Zeppole, czyli włoskie pączki, to popularne danie, w którym wykorzystuje się ser ricotta. Ricotta może być również wykorzystywana w innych włoskich potrawach, takich jak bruschetta, cannellon i spaghetti, lasagna czy calzone. Ser możesz wykorzystać jako dodatek do makaronu (z czosnkiem i szpinakiem) lub jako składnik sosów pomidorowych. Ricotta świetnie komponuje się z ziołami, przyprawami i miodem na pieczywie. Ser możesz podawać z lekko kwaśnym białym winem.

Właściwości

Ser ricotta powstaje poprzez podgrzanie mleka krowiego do temperatury 77° Celsjusza i dodanie kwasu cytrynowego. Po rozdzieleniu mleka na białko i serwatkę, mleko ulega koagulacji, w wyniku której powstają białe granulki. Są one następnie zbierane i umieszczane w wiklinowych workach, gdzie odsączają się przez 2 dni. Dojrzewanie sera trwa od 1 do 5 dni. Ricotta to biały, sprężysty i wilgotny ser, który występuje w krążkach. Jest łagodnie słodki i delikatny w smaku. Zawiera 20% tłuszczu.