Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...
Czytaj WięcejCzosnek
Według najstarszych zapisów czosnek był używany około 2000 lat p.n.e. w Chinach. Jego pozytywne działanie szybko rozprzestrzeniło się na cały świat i obecnie można go uprawiać w chłodniejszym klimacie. Botanika nie obejmuje czosnku, pomimo jego wielu korzyści zdrowotnych i pysznego smaku, ale jest on zaliczany do rodziny liliowatych. Stare wierzenia twierdzą, że czosnek był używany do odstraszania wilkołaków i wampirów poprzez noszenie całych główek.
Zastosowanie czosnku
Czosnek można wykorzystać w każdy sposób w kuchni. Czosnek może być spożywany na surowo lub smażony. Czosnek jest często używany jako przyprawa do potraw mięsnych, w tym tłustej wieprzowiny, dziczyzny i baraniny. Ząbki czosnku można dodać do marynat lub pikli, aby wzmocnić ich smak. Czosnek można również natrzeć masłem i umieścić na patelni wraz z pieczonymi mięsami. W większości sklepów można również kupić czosnek granulowany. Czosnek dodaje się zazwyczaj na końcu, z wyjątkiem dań włoskich. Rozgniecione ząbki czosnku smaży się na gorącym oleju, aż wchłoną czosnkowy aromat.
Skąd wiadomo, jak świeży jest czosnek?
Świeży i dojrzały czosnek można odróżnić po tym, że ich główki są jędrne i zwarte, bez przebijających się kiełków. Natomiast biały kolor ząbków należy rozpoznać po tym, że są one obrane. Girlandy nie są zalecane do przechowywania czosnku. W rzeczywistości mogą być bardzo skuteczne. Girlandy nie są dobre do utrzymania świeżości czosnku. Łańcuchy czosnku, które są przechowywane w ciepłym miejscu, szybko wysychają i tracą swoje wartości odżywcze.
Właściwości czosnku
Czosnek ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym zdolność do łagodzenia lub eliminowania wielu dolegliwości. Allicyna, która uwalnia się, gdy czosnek jest posiekany lub zmiażdżony, jest silnym środkiem przeciwzakaźnym. Działa również w taki sam sposób jak antybiotyki. Czosnek ma wiele korzyści, w tym zapobieganie zwapnieniu żył i znaczne obniżenie ciśnienia krwi. Czosnek jest zalecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Czosnek może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Czosnek jest również dobrym wyborem dla osób mających problemy z serem. Ząbki czosnku można dodawać do wielu potraw, co przyspiesza przemianę materii, reguluje florę bakteryjną jelit, ma właściwości przeciwzapalne, żółciopędne. Ważnymi witaminami w czosnku są witaminy A, B1 i B2. Pomagają one również w walce z przeziębieniami, infekcjami dróg oddechowych i innymi dolegliwościami. Inne ważne mikroelementy znajdujące się w czosnku to wapń, cynk i żelazo, a także magnez, selen (chrom), fosfor, jod i chrom. To właśnie one nadają czosnkowi jego lekko gorzki smak.