Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Czosnek

Według najstarszych zapisów czosnek był używany około 2000 lat p.n.e. w Chinach. Jego pozytywne działanie szybko rozprzestrzeniło się na cały świat i obecnie można go uprawiać w chłodniejszym klimacie. Botanika nie obejmuje czosnku, pomimo jego wielu korzyści zdrowotnych i pysznego smaku, ale jest on zaliczany do rodziny liliowatych. Stare wierzenia twierdzą, że czosnek był używany do odstraszania wilkołaków i wampirów poprzez noszenie całych główek.

Zastosowanie czosnku

Czosnek można wykorzystać w każdy sposób w kuchni. Czosnek może być spożywany na surowo lub smażony. Czosnek jest często używany jako przyprawa do potraw mięsnych, w tym tłustej wieprzowiny, dziczyzny i baraniny. Ząbki czosnku można dodać do marynat lub pikli, aby wzmocnić ich smak. Czosnek można również natrzeć masłem i umieścić na patelni wraz z pieczonymi mięsami. W większości sklepów można również kupić czosnek granulowany. Czosnek dodaje się zazwyczaj na końcu, z wyjątkiem dań włoskich. Rozgniecione ząbki czosnku smaży się na gorącym oleju, aż wchłoną czosnkowy aromat.

Skąd wiadomo, jak świeży jest czosnek?

Świeży i dojrzały czosnek można odróżnić po tym, że ich główki są jędrne i zwarte, bez przebijających się kiełków. Natomiast biały kolor ząbków należy rozpoznać po tym, że są one obrane. Girlandy nie są zalecane do przechowywania czosnku. W rzeczywistości mogą być bardzo skuteczne. Girlandy nie są dobre do utrzymania świeżości czosnku. Łańcuchy czosnku, które są przechowywane w ciepłym miejscu, szybko wysychają i tracą swoje wartości odżywcze.

Właściwości czosnku

Czosnek ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym zdolność do łagodzenia lub eliminowania wielu dolegliwości. Allicyna, która uwalnia się, gdy czosnek jest posiekany lub zmiażdżony, jest silnym środkiem przeciwzakaźnym. Działa również w taki sam sposób jak antybiotyki. Czosnek ma wiele korzyści, w tym zapobieganie zwapnieniu żył i znaczne obniżenie ciśnienia krwi. Czosnek jest zalecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Czosnek może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Czosnek jest również dobrym wyborem dla osób mających problemy z serem. Ząbki czosnku można dodawać do wielu potraw, co przyspiesza przemianę materii, reguluje florę bakteryjną jelit, ma właściwości przeciwzapalne, żółciopędne. Ważnymi witaminami w czosnku są witaminy A, B1 i B2. Pomagają one również w walce z przeziębieniami, infekcjami dróg oddechowych i innymi dolegliwościami. Inne ważne mikroelementy znajdujące się w czosnku to wapń, cynk i żelazo, a także magnez, selen (chrom), fosfor, jod i chrom. To właśnie one nadają czosnkowi jego lekko gorzki smak.