Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona (węglan sodu) to alkaliczny, rozpuszczalny w wodzie biały proszek. Soda oczyszczona może być mieszana z kwasem, aby wytworzyć dwutlenek węgla. Soda oczyszczona tworzy bąbelki, które pozwalają wypiekom rosnąć. Soda oczyszczona może być używana w wielu przepisach, które wymagają również kwaśnych składników, takich jak jogurt, maślanka lub śmietana.

Historie

3 500 lat p.n.e. 3 500 lat p.n.e. Używano jej jako środka czyszczącego oraz do mumifikacji zwłok. Natron jest starożytnym przodkiem dzisiejszej sody oczyszczonej. Alfred Bird, brytyjski chemik, stworzył pierwszy proszek do pieczenia w 1843 roku. Bird stworzył proszek z myślą o zastąpieniu drożdży w wypiekach. Żona Birda była uczulona na proszek. Trzy lata później powstała firma Arm & Hammer. Jej specjalnością była produkcja i sprzedaż sody oczyszczonej. Produkty Arm & Hammer do dziś cieszą się dużym uznaniem na całym świecie.

Zastosowanie

  • Soda po połączeniu z kwaśnymi płynami natychmiast reaguje z nimi. Nie należy jej dodawać do suchych składników.
  • Sodę oczyszczoną można wykorzystać do przygotowania puszystych muffinów lub naleśników. Można użyć maślanki lub jogurtu, soku z cytryny, octu i jabłek lub miodu.
  • Soda oczyszczona nie przekształci się w dwutlenek węgla, jeśli ciasto nie jest wystarczająco kwaśne (na przykład, jeśli jest zrobione z maślanką zamiast świeżego mleka). Ciasto nie wyrośnie prawidłowo, a soda oczyszczona pozostawi po sobie mydlany, nieprzyjemny smak.
  • To świetny sposób na czyszczenie brudu z owoców i warzyw.
  • Doskonała w myciu naczyń. Aby umyć naczynia, dodaj 2 łyżki sody oczyszczonej do wody i płynu do mycia naczyń. Usunie ona resztki jedzenia i tłuszcz z garnków, patelni i talerzy.
  • Soda oczyszczona może być również używana do usuwania uporczywych zabrudzeń, takich jak resztki jedzenia z przypalonych potraw. Możesz namoczyć naczynia w sodzie oczyszczonej i wodzie z płynem do mycia naczyń. Użyj wilgotnej gąbki lub ściereczki, aby rozprowadzić sodę oczyszczoną. Użyj sody oczyszczonej jako proszku czyszczącego do szorowania naczynia.
  • To świetny sposób na usunięcie osadu z kawy lub herbaty z kubków i szklanek. Możesz je umyć roztworem wody, sody oczyszczonej i płynu do mycia naczyń. Jeśli plama jest bardziej uporczywa, namocz naczynia w wodzie z sodą oczyszczoną, płynem do mycia naczyń i pozostaw na kilka godzin.
  • Nie maskuje to nieprzyjemnych zapachów, ale całkowicie je eliminuje. Wymieszaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej z wodą, a następnie przepłucz usta.
  • Używa się jej do wyrobu ciasta czekoladowego, ponieważ nadaje proszkowi kakaowemu czerwonobrązowy kolor.
  • Kolor warzyw ugotowanych w wodzie z sodą oczyszczoną nie ulegnie zmianie. Należy pamiętać, że soda oczyszczona może sprawić, że warzywa staną się mięsiste, oraz spowodować utratę witaminy C.
  • Soda oczyszczona może być używana do gaszenia płomieni.
  • Soda oczyszczona może być przechowywana w otwartym pojemniku w lodówce, aby pochłonąć nieprzyjemne zapachy.