Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Cynamon

Cynamon jest najstarszą przyprawą we wszechświecie, ponieważ jego początki sięgają Chin sprzed prawie 3000 lat. Świadczą o tym chińskie księgi zielarskie z 2700 r. p.n.e., w których znajdują się pierwsze adnotacje dotyczące cynamonu. Do pozyskiwania przyprawy używa się cynamonowca cejlońskiego, czyli jego kory. Ojczyzną cynamonu są więc nie tylko Chiny, ale także Cejlon, Jawa i Brazylia. Drzewa cynamonowe rozprzestrzeniły się również na Sumatrze, Borneo, a także w niemal każdym zakątku Azji. Ten słodko-pikantny smak został przywieziony do Europy w wyniku sporów o handel przyprawami między Anglikami, Holendrami i Portugalczykami.

Jak powstaje cynamon?

Należy pamiętać, że cynamon musi być dostarczany do sklepów w postaci proszku lub lasek. Wymaga to wielu pracochłonnych i czasochłonnych czynności. Przede wszystkim odpowiednia uprawa drzew cynamonowych. Po wypuszczeniu przez drzewa pędów, są one następnie ścinane i pozbawiane wszystkich liści. Pędy są następnie cięte na kawałki o długości około dwudziestu centymetrów. Na koniec usuwana jest kora. Są one poskręcane i w wyniku suszenia zmieniają kolor na jasnobrązowy.

Wykorzystaj cynamon w kuchni

Używając cynamonu w ciastach i potrawach, można spodziewać się ostrego, wyrazistego smaku. Najczęściej cynamon jest mielony lub suszony w rurkach i stosowany w daniach jaglanych, deserach, ciastach i innych potrawach o słodkim smaku, zwłaszcza w połączeniu z jabłkami. Nie można sobie wyobrazić szarlotki bez cynamonu. Przyprawę można również dodać do herbat, grzanych win, ponczów czy kompotów z suszonych owoców. Cynamon jest ważną przyprawą towarzyszącą wigilijnym ciastom i potrawom. Laski cynamonu wykorzystywane są również jako dekoracje. Można z nich wykonać ozdoby świątecznego stołu lub świece, dzięki czemu cynamonowy aromat rozchodzi się w powietrzu. Cynamon jest bardzo cenioną przyprawą w kuchni indyjskiej czy chińskiej. Przyprawa ta może być również wykorzystywana do przyrządzania curry.

Cynamon ma właściwości lecznicze

Po pierwsze, cynamon jest istotną przyprawą w leczeniu problemów żołądkowych. Po pierwsze, cynamon przyspiesza metabolizm, a także pomaga żołądkowi. Odrobina cynamonu może pobudzić apetyt, jeśli ktoś nie ma go zbyt wiele. Odrobinę cynamonu można dodać do grzanego wina, aby zwalczyć objawy przeziębienia i osłabienia. Można to również wykorzystać do łagodzenia bólu mięśni. Przyprawa ta jest szczególnie polecana kobietom, gdyż działa kojąco na wiele najczęstszych kobiecych dolegliwości. Dodatkowo cynamon jest często stosowany w leczeniu chorób skóry.