Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ryż

Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny traw. Jest szeroko uprawiana w tropikalnych i półtropikalnych regionach Azji i Afryki. Chiny, Indie i Indonezja są największymi producentami ryżu. Ryż można również uprawiać we Francji, Włoszech i Hiszpanii.

Historia i pochodzenie

Ryż po raz pierwszy uprawiano w Chinach około 7000 lat p.n.e.

Zastosowanie

Spożycie ziarna jest możliwe, ponieważ w procesie obłuskiwania straciło ono wiele witamin i białka. Ziarno ryżu wykorzystywane jest do produkcji kaszy i płatków, a także mączki, otrębów, kleiku. Ryż jest również wykorzystywany jako surowiec do produkcji araku, sake, wina ryżowego i innych napojów. Jest kluczowym składnikiem wielu potraw azjatyckich. Jest świetnym dodatkiem do zup i dań mięsnych, a także słodkich potraw, takich jak risotto czy sushi. Może być stosowany w daniach słodkich, słonych lub pikantnych.

Właściwości

Ryż jest najbardziej strawnym zbożem dla człowieka. Ryż ma wysoką zawartość białka i błonnika. Polecany jest dla osób uczulonych na gluten lub będących na diecie low-carb. Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Zmniejsza podrażnienia jelit i biegunki. Zawiera witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Chroni przed chorobami serca, nowotworami, udarami, cukrzycą i innymi chorobami przewlekłymi jak osteoporoza, choroby serca, udary, nowotwory. Zmniejsza otyłość, nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu.

Rodzaje produktów

Ryż brązowy

Najmniej przetworzony ryż ma największą ilość białka, witamin i soli mineralnych. Zawiera kwas fitynowy, który pomaga usunąć toksyny z organizmu.

Ryż biały

Ryż jest przetwarzany poprzez usunięcie zewnętrznej osłonki podczas procesu polerowania. Jest lekkostrawny i może być stosowany jako uzupełnienie diety. Zastosowanie w wielu potrawach

Ryż paraboiled

Ryż poddawany jest obróbce parą wodną pod ciśnieniem poprzez wtłaczanie wartości odżywczych do łuski ziarna. Dzięki temu ryż uzyskuje wygląd ryżu białego i właściwości ryżu brązowego.

Ryż czerwony

Ryż wykonany poprzez fermentację pewnych gatunków na ziarnach białego ryżu. Posiada wiele korzyści zdrowotnych.

Ryż basmati

Indyjski ryż długoziarnisty.

Ryż jaśminowy

Ryż uprawiany w Tajlandii, który jest używany w kuchni wietnamskiej

Ryż kleisty

Krótkoziarnisty ryż z Tajlandii i Laosu, używany w słodkich potrawach

Ryż Arborio i Carnaroli

W Risotto wykorzystuje się ryż krótkoziarnisty pochodzący z Włoch.