Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Ryż

Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny traw. Jest szeroko uprawiana w tropikalnych i półtropikalnych regionach Azji i Afryki. Chiny, Indie i Indonezja są największymi producentami ryżu. Ryż można również uprawiać we Francji, Włoszech i Hiszpanii.

Historia i pochodzenie

Ryż po raz pierwszy uprawiano w Chinach około 7000 lat p.n.e.

Zastosowanie

Spożycie ziarna jest możliwe, ponieważ w procesie obłuskiwania straciło ono wiele witamin i białka. Ziarno ryżu wykorzystywane jest do produkcji kaszy i płatków, a także mączki, otrębów, kleiku. Ryż jest również wykorzystywany jako surowiec do produkcji araku, sake, wina ryżowego i innych napojów. Jest kluczowym składnikiem wielu potraw azjatyckich. Jest świetnym dodatkiem do zup i dań mięsnych, a także słodkich potraw, takich jak risotto czy sushi. Może być stosowany w daniach słodkich, słonych lub pikantnych.

Właściwości

Ryż jest najbardziej strawnym zbożem dla człowieka. Ryż ma wysoką zawartość białka i błonnika. Polecany jest dla osób uczulonych na gluten lub będących na diecie low-carb. Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Zmniejsza podrażnienia jelit i biegunki. Zawiera witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Chroni przed chorobami serca, nowotworami, udarami, cukrzycą i innymi chorobami przewlekłymi jak osteoporoza, choroby serca, udary, nowotwory. Zmniejsza otyłość, nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu.

Rodzaje produktów

Ryż brązowy

Najmniej przetworzony ryż ma największą ilość białka, witamin i soli mineralnych. Zawiera kwas fitynowy, który pomaga usunąć toksyny z organizmu.

Ryż biały

Ryż jest przetwarzany poprzez usunięcie zewnętrznej osłonki podczas procesu polerowania. Jest lekkostrawny i może być stosowany jako uzupełnienie diety. Zastosowanie w wielu potrawach

Ryż paraboiled

Ryż poddawany jest obróbce parą wodną pod ciśnieniem poprzez wtłaczanie wartości odżywczych do łuski ziarna. Dzięki temu ryż uzyskuje wygląd ryżu białego i właściwości ryżu brązowego.

Ryż czerwony

Ryż wykonany poprzez fermentację pewnych gatunków na ziarnach białego ryżu. Posiada wiele korzyści zdrowotnych.

Ryż basmati

Indyjski ryż długoziarnisty.

Ryż jaśminowy

Ryż uprawiany w Tajlandii, który jest używany w kuchni wietnamskiej

Ryż kleisty

Krótkoziarnisty ryż z Tajlandii i Laosu, używany w słodkich potrawach

Ryż Arborio i Carnaroli

W Risotto wykorzystuje się ryż krótkoziarnisty pochodzący z Włoch.