Gotowanie i pieczenie to sztuka łączenia składników, które w odpowiednich proporcjach tworzą kulinarne dzieła sztuki. Wiele z tych dzieł...
Czytaj WięcejChrzan
Chrzan jest byliną należącą do rodziny krzyżowych. Jego ojczyzną jest dawna część europejskiego ZSRR. Według zapisów ludy słowiańskie uprawiały chrzan już w IX wieku naszej ery. Chrzan może występować zarówno w uprawach, jak i dziko, pod warunkiem, że ma wilgotną glebę. Można go spotkać niemal w całej Europie.
Chrzan: Zastosowania
Ze względu na swój charakterystyczny smak i ostry aromat, ta bylina jest używana jako przyprawa do przystawek i dań głównych. Często używa się go do przyrządzania buraków, ale można go również łączyć z jabłkami lub cukrem, aby złagodzić ostry smak. Chrzan najlepiej używać świeży, gdy jest po raz pierwszy przygotowywany do użycia w potrawach. Trzeba będzie pozbawić korzeń skórki, a następnie zetrzeć go na drobnej tarce. Najlepiej spożywać go od razu po przygotowaniu, aby zachować jego smak. Chrzan często podaje się z golonką, grillowaną lub gotowaną kiełbasą.
Jak wybrać najlepszy chrzan
Chrzan powinien być starannie dobrany, aby nie uległ zanieczyszczeniu i nie nadawał się do spożycia. Chrzan, który jest idealny będzie jędrny, bez plam i zdrewniałych części. Nie powinien mieć również zazielenienia ani kiełków. Skórka dorosłej byliny jest złotobrązowa, a po przekrojeniu widać biały miąższ.
Chrzan ma właściwości zdrowotne
Chrzan może regulować przemianę materii. Chrzan był używany w medycynie ludowej do leczenia objawów puchliny wodnej. Chrzan jest doskonałą przyprawą przeciwgrzybiczną, przeciwbakteryjną. Ostry aromat chrzanu może być stosowany w leczeniu kataru lub infekcji dróg oddechowych. Choć nie jest to przyjemne, leczenie jest bardzo skuteczne. Chrzan polecany jest osobom cierpiącym na anemię. Podobnie jest w przypadku przewlekłych schorzeń wątroby i dróg żółciowych. Po zdiagnozowaniu marskości wątroby należy unikać chrzanu. Okłady z byliny mogą być stosowane w celu złagodzenia bólu nerwów i dyskomfortu reumatycznego. Okłady z chrzanu można również stosować w przypadku wystąpienia odmrożeń kończyn.
Chrzan w kosmetyce
Chrzan znalazł zastosowanie w usuwaniu piegów i innych uciążliwych znamion, zwłaszcza u kobiet, które się z nimi zmagają. Wystarczy rano i wieczorem przemywać twarz i wybrane miejsca na skórze drobno startą papką chrzanową.