Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejCukier waniliowy
Cukier waniliowy teoretycznie powinien mieć to samo pochodzenie co wanilia, czyli z Ameryki Środkowej lub Południowej. Nie wiadomo, kto stworzył biały aromatyczny proszek z lasek wanilii. Cukier waniliowy czy cukier wanilinowy? To bardzo ważne rozróżnienie, na które niewiele osób zwraca uwagę. Cukier wanilinowy, który często można spotkać na półkach supermarketów, nie jest w żaden sposób porównywalny z naturalnie pozyskiwanym syropem waniliowym. Wanilina jest bogatym źródłem waniliny, którą można uzyskać z etylowaniliny. Ten skład chemiczny jest podobny do wanilii w aromacie i smaku. Cukier wanilinowy został stworzony, aby odwzorować aromat wanilii w domowych ciastach. Oryginalny cukier waniliowy jest bardzo rzadki i drogi.
Zastosowanie cukru waniliowego
Cukier waniliowy jest najczęściej stosowany w wypiekach, aby dodać aromat waniliowy do ciast i innych deserów. Często dodaje się go do ciasta, które jest jeszcze płynne, ale można go używać do posypywania po tym, jak został zmielony lub pokruszony. Lody waniliowe są często przygotowywane w domu z cukrem waniliowym.
Jak zrobić domowy syrop waniliowy
W prosty sposób można zrobić naturalny cukier waniliowy w domu. Do jego przygotowania potrzebne będą laski wanilii, około jednej i jednej czwartej szklanki białego cukru oraz, jako sprawa indywidualna również owoce kardamonu. Najlepsze do tego celu są świeże laski wanilii. Można je łatwo rozpoznać po miękkiej konsystencji. Laski wanilii należy przeciąć na pół i delikatnie usunąć nasiona. Ziarenka wanilii i biały cukier dodajemy do mieszanki w zamykanym pojemniku. Wszystko dobrze wymieszaj, ponieważ ziarna są bardzo oleiste i wilgotne, więc ważne jest, aby dokładnie je wymieszać. Można też dodać rozgniecione w moździerzu owoce kardamonu. Zamknij szczelnie słoik. Taki cukier można wykorzystać już następnego dnia.
Właściwości cukru waniliowego
Zakupiony cukier wanilinowy nie posiada praktycznie żadnych korzystnych i pożądanych właściwości. Jest to w przeciwieństwie do cukru waniliowego, który jest czysto pozyskiwany ze świeżej laski wanilii. Można nimi zastąpić cały szereg korzyści, jakie oferuje wanilia. Wanilia działa między innymi przeciwgorączkowo i wzmacniająco na mięsień sercowy.