Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Palce do pizzy

Paluszki pizzowe to świetna przekąska na imprezę. Są pyszne i sycące. To wielki hit na imprezach domowych. Ciasto przygotowuję podobnie jak na pizzę. Następnie dodaję nadzienie, kroję w podłużne kształty i zwijam. Bułka z masłem!

Palce z serem

Te paluszki serowe są pyszne zarówno na ciepło, jak i schłodzone. Jeśli chcesz to zrobić, upiecz paluszki serowe dla siebie przed imprezą, a następnie podgrzej je w gorącym piekarniku przez 2 minuty.

Przepis na: Paluszki do pizzy

Składniki:

Zakwas:

  • Świeże drożdże 15 g
  • Pół łyżeczki cukru
  • 50 ml letniej lub ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej - typ 500 lub 00

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej, typ 00 lub typ 550
  • 180 ml wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 5-6 łyżek sosu do pizzy (z puszki, gotowego) plus przecier pomidorowy
  • Oregano lub zioła prowansalskie: 1/2 łyżeczki
  • 100 g chorizo lub salami
  • 1 łyżeczka posiekanych suszonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • opcjonalnie 1 łyżka grana padano lub parmezanu

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na paluszki do pizzy krok po kroku:

Krok 1

Paluchy do pizzy można przygotować przy użyciu drożdży świeżych lub suszonych. Mąka pszenna typu 00 i mąka pszenna tortowa, taka jak typ 500, dają pyszne rezultaty. Ciasto na pizzę należy rozpocząć od rozczynu drożdżowego.

Rozczyn drożdżowy

W dużej misce wymieszaj drożdże (jeśli używasz świeżych), cukier (1/2 łyżeczki), wodę (50 ml) i mąkę (jedna czubata łyżka stołowa). Odstawić na 10-20 minut.

Krok 2

Po tym czasie objętość zaczynu powinna wzrosnąć.

Krok 3

Ciasto

Wsyp mąkę (400g), dodaj sól (1 łyżeczka), a następnie dodaj letnią (180ml) wodę i olej (4 łyżki). Czasami dodaję szczyptę lub dwie ziół prowansalskich.

Krok 4

Dodajemy również zaczyn.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Zagnieść elastyczne ciasto. Możesz użyć miksera planetarnego na niskich obrotach przez siedem do dziesięciu minut lub zagniatać ciasto ręcznie. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (można dłużej).

Krok 6

Objętość ciasta powinna się zwiększyć.

Możesz natychmiast uformować z niego paluszki do pizzy. Ciasto można również zawinąć w folię, umieścić w lodówce i zużyć w ciągu kilku godzin.

Krok 7

Farsz

Paluchy piekę na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować wałkiem na prostokąt. (W moim przypadku było to około 50 x 20 cm).

Rozsmaruj sos do pizzy na całym prostokącie (możesz użyć przecieru pomidorowego, ketchupu lub nawet domowego sosu do pizzy). Nie zakrywaj brzegów. Posypać oregano.

Krok 8

Ułóż równomiernie plasterki salami lub chorizo na jednej połowie ciasta. Posyp startą mozzarellą i opcjonalnie parmezanem.

Dodaj posiekane suszone pomidory do oliwy.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Przykryj farsz (ciasto bez dodatków) ciastem. Pokrój ciasto nożem na równe podłużne kształty. Mi wyszło 8 kawałków.

Krok 10

Staraj się delikatnie przekręcać każdy kawałek, aby składniki nie wypadły.

Krok 11

Umieść paluchy do pizzy na blasze do pieczenia w równych odstępach. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec w temperaturze 190 stopni przez 22-25 minut (opiekanie wierzchu i spodu).

Kliknij tutaj, aby zobaczyć inne moje potrawy na imprezę.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();