Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejPalce do pizzy
Paluszki pizzowe to świetna przekąska na imprezę. Są pyszne i sycące. To wielki hit na imprezach domowych. Ciasto przygotowuję podobnie jak na pizzę. Następnie dodaję nadzienie, kroję w podłużne kształty i zwijam. Bułka z masłem!
Palce z serem
Te paluszki serowe są pyszne zarówno na ciepło, jak i schłodzone. Jeśli chcesz to zrobić, upiecz paluszki serowe dla siebie przed imprezą, a następnie podgrzej je w gorącym piekarniku przez 2 minuty.
Przepis na: Paluszki do pizzy
Składniki:
Zakwas:
- Świeże drożdże 15 g
- Pół łyżeczki cukru
- 50 ml letniej lub ciepłej wody
- 1 łyżka mąki pszennej - typ 500 lub 00
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej, typ 00 lub typ 550
- 180 ml wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 5-6 łyżek sosu do pizzy (z puszki, gotowego) plus przecier pomidorowy
- Oregano lub zioła prowansalskie: 1/2 łyżeczki
- 100 g chorizo lub salami
- 1 łyżeczka posiekanych suszonych pomidorów
- 150 g mozzarelli
- opcjonalnie 1 łyżka grana padano lub parmezanu
Zobacz także:
Przepis na paluszki do pizzy krok po kroku:
Krok 1
Paluchy do pizzy można przygotować przy użyciu drożdży świeżych lub suszonych. Mąka pszenna typu 00 i mąka pszenna tortowa, taka jak typ 500, dają pyszne rezultaty. Ciasto na pizzę należy rozpocząć od rozczynu drożdżowego.
Rozczyn drożdżowy
W dużej misce wymieszaj drożdże (jeśli używasz świeżych), cukier (1/2 łyżeczki), wodę (50 ml) i mąkę (jedna czubata łyżka stołowa). Odstawić na 10-20 minut.
Krok 2
Po tym czasie objętość zaczynu powinna wzrosnąć.
Krok 3
Ciasto
Wsyp mąkę (400g), dodaj sól (1 łyżeczka), a następnie dodaj letnią (180ml) wodę i olej (4 łyżki). Czasami dodaję szczyptę lub dwie ziół prowansalskich.
Krok 4
Dodajemy również zaczyn.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok 5
Zagnieść elastyczne ciasto. Możesz użyć miksera planetarnego na niskich obrotach przez siedem do dziesięciu minut lub zagniatać ciasto ręcznie. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (można dłużej).
Krok 6
Objętość ciasta powinna się zwiększyć.
Możesz natychmiast uformować z niego paluszki do pizzy. Ciasto można również zawinąć w folię, umieścić w lodówce i zużyć w ciągu kilku godzin.
Krok 7
Farsz
Paluchy piekę na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować wałkiem na prostokąt. (W moim przypadku było to około 50 x 20 cm).
Rozsmaruj sos do pizzy na całym prostokącie (możesz użyć przecieru pomidorowego, ketchupu lub nawet domowego sosu do pizzy). Nie zakrywaj brzegów. Posypać oregano.
Krok 8
Ułóż równomiernie plasterki salami lub chorizo na jednej połowie ciasta. Posyp startą mozzarellą i opcjonalnie parmezanem.
Dodaj posiekane suszone pomidory do oliwy.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok 9
Przykryj farsz (ciasto bez dodatków) ciastem. Pokrój ciasto nożem na równe podłużne kształty. Mi wyszło 8 kawałków.
Krok 10
Staraj się delikatnie przekręcać każdy kawałek, aby składniki nie wypadły.
Krok 11
Umieść paluchy do pizzy na blasze do pieczenia w równych odstępach. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec w temperaturze 190 stopni przez 22-25 minut (opiekanie wierzchu i spodu).
Kliknij tutaj, aby zobaczyć inne moje potrawy na imprezę.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();