Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Palce do pizzy

Paluszki pizzowe to świetna przekąska na imprezę. Są pyszne i sycące. To wielki hit na imprezach domowych. Ciasto przygotowuję podobnie jak na pizzę. Następnie dodaję nadzienie, kroję w podłużne kształty i zwijam. Bułka z masłem!

Palce z serem

Te paluszki serowe są pyszne zarówno na ciepło, jak i schłodzone. Jeśli chcesz to zrobić, upiecz paluszki serowe dla siebie przed imprezą, a następnie podgrzej je w gorącym piekarniku przez 2 minuty.

Przepis na: Paluszki do pizzy

Składniki:

Zakwas:

  • Świeże drożdże 15 g
  • Pół łyżeczki cukru
  • 50 ml letniej lub ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej - typ 500 lub 00

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej, typ 00 lub typ 550
  • 180 ml wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 5-6 łyżek sosu do pizzy (z puszki, gotowego) plus przecier pomidorowy
  • Oregano lub zioła prowansalskie: 1/2 łyżeczki
  • 100 g chorizo lub salami
  • 1 łyżeczka posiekanych suszonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • opcjonalnie 1 łyżka grana padano lub parmezanu

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na paluszki do pizzy krok po kroku:

Krok 1

Paluchy do pizzy można przygotować przy użyciu drożdży świeżych lub suszonych. Mąka pszenna typu 00 i mąka pszenna tortowa, taka jak typ 500, dają pyszne rezultaty. Ciasto na pizzę należy rozpocząć od rozczynu drożdżowego.

Rozczyn drożdżowy

W dużej misce wymieszaj drożdże (jeśli używasz świeżych), cukier (1/2 łyżeczki), wodę (50 ml) i mąkę (jedna czubata łyżka stołowa). Odstawić na 10-20 minut.

Krok 2

Po tym czasie objętość zaczynu powinna wzrosnąć.

Krok 3

Ciasto

Wsyp mąkę (400g), dodaj sól (1 łyżeczka), a następnie dodaj letnią (180ml) wodę i olej (4 łyżki). Czasami dodaję szczyptę lub dwie ziół prowansalskich.

Krok 4

Dodajemy również zaczyn.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Zagnieść elastyczne ciasto. Możesz użyć miksera planetarnego na niskich obrotach przez siedem do dziesięciu minut lub zagniatać ciasto ręcznie. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (można dłużej).

Krok 6

Objętość ciasta powinna się zwiększyć.

Możesz natychmiast uformować z niego paluszki do pizzy. Ciasto można również zawinąć w folię, umieścić w lodówce i zużyć w ciągu kilku godzin.

Krok 7

Farsz

Paluchy piekę na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować wałkiem na prostokąt. (W moim przypadku było to około 50 x 20 cm).

Rozsmaruj sos do pizzy na całym prostokącie (możesz użyć przecieru pomidorowego, ketchupu lub nawet domowego sosu do pizzy). Nie zakrywaj brzegów. Posypać oregano.

Krok 8

Ułóż równomiernie plasterki salami lub chorizo na jednej połowie ciasta. Posyp startą mozzarellą i opcjonalnie parmezanem.

Dodaj posiekane suszone pomidory do oliwy.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Przykryj farsz (ciasto bez dodatków) ciastem. Pokrój ciasto nożem na równe podłużne kształty. Mi wyszło 8 kawałków.

Krok 10

Staraj się delikatnie przekręcać każdy kawałek, aby składniki nie wypadły.

Krok 11

Umieść paluchy do pizzy na blasze do pieczenia w równych odstępach. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec w temperaturze 190 stopni przez 22-25 minut (opiekanie wierzchu i spodu).

Kliknij tutaj, aby zobaczyć inne moje potrawy na imprezę.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();