Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Świąteczny sernik

Pomarańczowe serniki świąteczne są naprawdę pyszne. Zrobiłam go na bazie korzennych ciasteczek i polałam lekkim kremem cynamonowym. Rewelacja, jeśli o mnie chodzi!

Ten sernik jest idealny na Boże Narodzenie. Można go piec przez cały rok.

Przepis na świąteczny sernik

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 230 g ciasteczek Biscoff, ciasteczek korzennych lub ciasteczek maślanych
  • 60 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu podwójnie mielonego lub np. z wiaderka
  • Opcjonalnie 250 g mascarpone
  • 50 g masła
  • 5 dużych jaj
  • 530 g słodzonego mleka lub 200 g cukru
  • 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • Skórka z 1 pomarańczy lub skórka kandyzowana

Dekoracja:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • Szczypta cynamonu
  • Kilka plasterków pomarańczy lub mandarynek
  • Poniżej przedstawiono niektóre z najskuteczniejszych sposobów na zwiększenie ROI:
  • Laska cynamonu

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Świąteczny przepis na sernik: Krok po kroku

Krok 1

Świąteczny sernik zaczyna się od przygotowania ciasteczkowego spodu. Możesz użyć dowolnych ciasteczek korzennych, a nawet ciasteczek maślanych.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasteczkowy spód

Ciasteczka (210 g) zmiksować mikserem ręcznym na pył.

Krok 2

Roztop masło (60 g) i pozostaw do ostygnięcia.

Wymieszaj ciasteczka i masło, aż utworzą konsystencję przypominającą piasek.

Krok 3

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (moja ma średnicę 26 cm, ale możesz użyć większej o średnicy 28 cm). Najlepiej lekko natłuścić boki i wyłożyć formę papierem do pieczenia. Masę na ciasto należy wyłożyć na dno formy. Ja wyłożyłam również boki mojej tortownicy - fajnie jest "klepać", to ciasteczkowe ciasto, używając naczynia żaroodpornego. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.

Krok 4

Masa serowa

W misce umieścić ser twarogowy (ja zazwyczaj używam woreczka z Piątnicy, Wielunia, mojego ulubionego, ale mielę też twaróg dwukrotnie), opcjonalnie mascarpone (250 g) i miękkie masło (50 g). Miksujemy składniki na średnich obrotach przez 20 sekund.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Dodać słodzone mleko skondensowane, takie jak Gostyń 530 g lub cukier granulowany 200 g. Miksować przez 20 sekund.

Krok 6

Dodaj 5 dużych jajek, skrobię (1 łyżka) i budyń waniliowy (sypki). Miksować przez kolejne 20-30 sekund.

Krok 7

Na koniec dodać sok pomarańczowy (około 50-80 ml). Dodaj również startą skórkę (lub możesz użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka). Mieszaj lub mieszaj łyżką przez kilka chwil.

Krok 8

Powoli wylej masę serową na spód ciastka.

Umieść tortownicę na środku piekarnika.

Piec przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy do 150 stopni na kolejne 30 minut. Po tym czasie zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku. Po 15 minutach studzimy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Krok 9

Krem cynamonowy

Do miski dodaj schłodzone mascarpone, cukier puder (jedną łyżkę), serek śmietankowy (100 ml) i cynamon.

Krok 10

Mieszaj, aż powstanie sztywny krem.

Gdy sernik całkowicie ostygnie, udekoruj go kremem (ja przełożyłam go przez rękaw cukierniczy). Na wierzchu ułożyłam również plasterki mandarynek i świeży rozmaryn. Dekoracja zależy wyłącznie od Ciebie. Możesz po prostu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem lub pokryć go polewą czekoladową.

Kliknij >>, aby zobaczyć inne moje świąteczne ciasta.