Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Świąteczny sernik

Pomarańczowe serniki świąteczne są naprawdę pyszne. Zrobiłam go na bazie korzennych ciasteczek i polałam lekkim kremem cynamonowym. Rewelacja, jeśli o mnie chodzi!

Ten sernik jest idealny na Boże Narodzenie. Można go piec przez cały rok.

Przepis na świąteczny sernik

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 230 g ciasteczek Biscoff, ciasteczek korzennych lub ciasteczek maślanych
  • 60 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu podwójnie mielonego lub np. z wiaderka
  • Opcjonalnie 250 g mascarpone
  • 50 g masła
  • 5 dużych jaj
  • 530 g słodzonego mleka lub 200 g cukru
  • 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • Skórka z 1 pomarańczy lub skórka kandyzowana

Dekoracja:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • Szczypta cynamonu
  • Kilka plasterków pomarańczy lub mandarynek
  • Poniżej przedstawiono niektóre z najskuteczniejszych sposobów na zwiększenie ROI:
  • Laska cynamonu

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Świąteczny przepis na sernik: Krok po kroku

Krok 1

Świąteczny sernik zaczyna się od przygotowania ciasteczkowego spodu. Możesz użyć dowolnych ciasteczek korzennych, a nawet ciasteczek maślanych.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasteczkowy spód

Ciasteczka (210 g) zmiksować mikserem ręcznym na pył.

Krok 2

Roztop masło (60 g) i pozostaw do ostygnięcia.

Wymieszaj ciasteczka i masło, aż utworzą konsystencję przypominającą piasek.

Krok 3

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (moja ma średnicę 26 cm, ale możesz użyć większej o średnicy 28 cm). Najlepiej lekko natłuścić boki i wyłożyć formę papierem do pieczenia. Masę na ciasto należy wyłożyć na dno formy. Ja wyłożyłam również boki mojej tortownicy - fajnie jest "klepać", to ciasteczkowe ciasto, używając naczynia żaroodpornego. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.

Krok 4

Masa serowa

W misce umieścić ser twarogowy (ja zazwyczaj używam woreczka z Piątnicy, Wielunia, mojego ulubionego, ale mielę też twaróg dwukrotnie), opcjonalnie mascarpone (250 g) i miękkie masło (50 g). Miksujemy składniki na średnich obrotach przez 20 sekund.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Dodać słodzone mleko skondensowane, takie jak Gostyń 530 g lub cukier granulowany 200 g. Miksować przez 20 sekund.

Krok 6

Dodaj 5 dużych jajek, skrobię (1 łyżka) i budyń waniliowy (sypki). Miksować przez kolejne 20-30 sekund.

Krok 7

Na koniec dodać sok pomarańczowy (około 50-80 ml). Dodaj również startą skórkę (lub możesz użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka). Mieszaj lub mieszaj łyżką przez kilka chwil.

Krok 8

Powoli wylej masę serową na spód ciastka.

Umieść tortownicę na środku piekarnika.

Piec przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy do 150 stopni na kolejne 30 minut. Po tym czasie zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku. Po 15 minutach studzimy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Krok 9

Krem cynamonowy

Do miski dodaj schłodzone mascarpone, cukier puder (jedną łyżkę), serek śmietankowy (100 ml) i cynamon.

Krok 10

Mieszaj, aż powstanie sztywny krem.

Gdy sernik całkowicie ostygnie, udekoruj go kremem (ja przełożyłam go przez rękaw cukierniczy). Na wierzchu ułożyłam również plasterki mandarynek i świeży rozmaryn. Dekoracja zależy wyłącznie od Ciebie. Możesz po prostu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem lub pokryć go polewą czekoladową.

Kliknij >>, aby zobaczyć inne moje świąteczne ciasta.