Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...
Czytaj WięcejŚwiąteczny sernik
Pomarańczowe serniki świąteczne są naprawdę pyszne. Zrobiłam go na bazie korzennych ciasteczek i polałam lekkim kremem cynamonowym. Rewelacja, jeśli o mnie chodzi!
Ten sernik jest idealny na Boże Narodzenie. Można go piec przez cały rok.
Przepis na świąteczny sernik
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 230 g ciasteczek Biscoff, ciasteczek korzennych lub ciasteczek maślanych
- 60 g masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu podwójnie mielonego lub np. z wiaderka
- Opcjonalnie 250 g mascarpone
- 50 g masła
- 5 dużych jaj
- 530 g słodzonego mleka lub 200 g cukru
- 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej
- 50 ml soku pomarańczowego
- Skórka z 1 pomarańczy lub skórka kandyzowana
Dekoracja:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%
- Szczypta cynamonu
- Kilka plasterków pomarańczy lub mandarynek
- Poniżej przedstawiono niektóre z najskuteczniejszych sposobów na zwiększenie ROI:
- Laska cynamonu
Zobacz także:
Świąteczny przepis na sernik: Krok po kroku
Krok 1
Świąteczny sernik zaczyna się od przygotowania ciasteczkowego spodu. Możesz użyć dowolnych ciasteczek korzennych, a nawet ciasteczek maślanych.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasteczkowy spód
Ciasteczka (210 g) zmiksować mikserem ręcznym na pył.
Krok 2
Roztop masło (60 g) i pozostaw do ostygnięcia.
Wymieszaj ciasteczka i masło, aż utworzą konsystencję przypominającą piasek.
Krok 3
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (moja ma średnicę 26 cm, ale możesz użyć większej o średnicy 28 cm). Najlepiej lekko natłuścić boki i wyłożyć formę papierem do pieczenia. Masę na ciasto należy wyłożyć na dno formy. Ja wyłożyłam również boki mojej tortownicy - fajnie jest "klepać", to ciasteczkowe ciasto, używając naczynia żaroodpornego. Wstawić do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 4
Masa serowa
W misce umieścić ser twarogowy (ja zazwyczaj używam woreczka z Piątnicy, Wielunia, mojego ulubionego, ale mielę też twaróg dwukrotnie), opcjonalnie mascarpone (250 g) i miękkie masło (50 g). Miksujemy składniki na średnich obrotach przez 20 sekund.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok 5
Dodać słodzone mleko skondensowane, takie jak Gostyń 530 g lub cukier granulowany 200 g. Miksować przez 20 sekund.
Krok 6
Dodaj 5 dużych jajek, skrobię (1 łyżka) i budyń waniliowy (sypki). Miksować przez kolejne 20-30 sekund.
Krok 7
Na koniec dodać sok pomarańczowy (około 50-80 ml). Dodaj również startą skórkę (lub możesz użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka). Mieszaj lub mieszaj łyżką przez kilka chwil.
Krok 8
Powoli wylej masę serową na spód ciastka.
Umieść tortownicę na środku piekarnika.
Piec przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy do 150 stopni na kolejne 30 minut. Po tym czasie zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku. Po 15 minutach studzimy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Krok 9
Krem cynamonowy
Do miski dodaj schłodzone mascarpone, cukier puder (jedną łyżkę), serek śmietankowy (100 ml) i cynamon.
Krok 10
Mieszaj, aż powstanie sztywny krem.
Gdy sernik całkowicie ostygnie, udekoruj go kremem (ja przełożyłam go przez rękaw cukierniczy). Na wierzchu ułożyłam również plasterki mandarynek i świeży rozmaryn. Dekoracja zależy wyłącznie od Ciebie. Możesz po prostu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem lub pokryć go polewą czekoladową.
Kliknij >>, aby zobaczyć inne moje świąteczne ciasta.