Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...
Czytaj WięcejWilgotne babeczki cytrynowe
Poziom trudności: Łatwy
Przepis na babeczki cytrynowe! Niezwykle puszyste, miękkie i delikatne
Babeczki są świetne z cukrem pudrem, lukrem lub bez żadnych dodatków.
Oto przepis na babeczki cytrynowe.
Składniki:
- 280 g orkiszu/ziarna pszenicy
- 100 g erytrytolu/cukru
- ekstrakt waniliowy/pasta waniliowa
- Proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 50 ml płynnego oleju kokosowego/warzywnego
- 1 Cytryna
Przygotowanie:
Dokładnie myję cytrynę, a następnie ścieram skórkę.
W osobnej misce łączę suche i mokre składniki. Dodaję również sok i skórkę z cytryny. Wsypuję suche składniki do mokrych i mieszam kilka razy do połączenia składników (im mniej mieszasz, tym bardziej miękkie ciasto). Wlewam ciasto do foremek i piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
---
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas: 30 min
Liczba porcji: 12.