Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Wilgotne babeczki cytrynowe

Poziom trudności: Łatwy

Przepis na babeczki cytrynowe! Niezwykle puszyste, miękkie i delikatne

Babeczki są świetne z cukrem pudrem, lukrem lub bez żadnych dodatków.

Oto przepis na babeczki cytrynowe.

Składniki:

  • 280 g orkiszu/ziarna pszenicy
  • 100 g erytrytolu/cukru
  • ekstrakt waniliowy/pasta waniliowa
  • Proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 ml płynnego oleju kokosowego/warzywnego
  • 1 Cytryna

Przygotowanie:

Dokładnie myję cytrynę, a następnie ścieram skórkę.
W osobnej misce łączę suche i mokre składniki. Dodaję również sok i skórkę z cytryny. Wsypuję suche składniki do mokrych i mieszam kilka razy do połączenia składników (im mniej mieszasz, tym bardziej miękkie ciasto). Wlewam ciasto do foremek i piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

---

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas: 30 min
Liczba porcji: 12.