Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...
Czytaj WięcejBabeczki jogurtowe
Opis przepisu
Domowe babeczki jogurtowe to smaczny, słodki przysmak. Do kawy ja znalazłam! Po upieczeniu znikają jeszcze szybciej (zazwyczaj jeszcze ciepłe).
Babeczki jogurtowe
Babeczki jogurtowe uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są niezwykle miękkie i puszyste. Aby przygotować idealne babeczki jogurtowe, należy mieć składniki w temperaturze pokojowej. Należy również szybko wymieszać ciasto. Ciasta wykonane z kefiru lub jogurtu naturalnego z większym prawdopodobieństwem wyjdą jak podpłomyki. Jeśli będziesz dokładnie przestrzegać przepisu, jestem pewna, że wyjdą idealnie za pierwszym razem.
Przepis na: Muffinki jogurtowe
Składniki:
Ciasto muffinkowe:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 50 g oleju
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego (lub 100 g kefiru).
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 230 g mąki pszennej
Również:
- Biała czekolada 50 g
- Jagody - garść
- Skrobia ziemniaczana, 1/2 łyżeczki
Zobacz także:
Przepis na babeczki jogurtowe:
Krok
Wyjmij składniki z lodówki około 2 godziny wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Zmiksuj jajka (2 sztuki), cukier (100 g) i mąkę (100 g) na wysokich obrotach, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.
Krok
Powinno to zająć tylko 3-4 minuty.
Krok
Dodaj olej (50 g), gęsty jogurt naturalny (150 g lub kefir, ale dodaj tylko 100 g) i ubijaj przez kilka sekund.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Wsyp mąkę pszenną, taką jak mąka tortowa (około 220 g) i proszek do pieczenia (1 łyżka stołowa).
Krok
Wymieszaj całą mieszaninę trzepaczką, aż utworzy się jednolite ciasto.
Ważne jest, aby nie mieszać ciasta jogurtowego zbyt długo. Może to doprowadzić do powstania podpłomyka. Mieszaj delikatnie tylko przez kilka sekund lub do momentu, gdy nie będą widoczne żadne grudki.
Krok
Muffinki jogurtowe można już umieścić w silikonowych foremkach lub papierowych foremkach, ale polecam dodać do nich borówki (większą garść) i białą czekoladę (ok. 50 g; ja użyłam groszków czekoladowych).
Jeśli używam mrożonych borówek lub świeżych, pokrywam je niewielką ilością (wystarczy pół łyżki stołowej) skrobi.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Dodaj jagody i gorzką czekoladę do ciasta. Lekko wymieszać łyżką.
Krok
Wlej po 2 łyżki ciasta do silikonowych foremek na muffinki. Ciasto powinno wypełnić silikonowe foremki do nieco ponad 3/4 wysokości, ponieważ muffinki rosną w piekarniku.
Jeśli podczas pieczenia użyjesz zbyt dużo ciasta, może ono wypłynąć z foremek.
Piec przez 20-22 minuty (u mnie góra i dół - bez termoobiegu). Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów, wypróbuj muffiny bananowo-czekoladowe, muffiny truskawkowe lub muffiny czekoladowe.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();