Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią nudy w gotowaniu. Pierogi z jagodami powstają z bardzo miękkiego ciasta. Pierogi z jagodami są bardzo przystępne ze względu na ograniczoną ilość użytych składników. Można je jeść jako danie obiadowe lub kolacyjne. Chociaż pierogi są świetne same w sobie, możesz je również zrobić z jogurtem naturalnym.

Ten prosty przepis jest odpowiedni dla osób początkujących w kuchni. Po ugotowaniu idealne ciasto na pierogi z jagodami musi być miękkie i delikatne. Na przygotowanie pierogów z jagodami będziesz potrzebować około 1,5 godziny. Zlepienie ich zajmuje sporo czasu.

Borówki są dobrym rozwiązaniem na wiele chorób. Borówki zawierają substancje, które wzmacniają naczynia włosowate i sprawiają, że nie przepuszczają one cholesterolu. Borówki są również świetne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju raka ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Wymiatają one wolne rodniki z Twojego organizmu i sprawiają, że jest on silniejszy. Jagody są bogate w błonnik, który wiąże cholesterol, aby pomóc usunąć jego nadmiar z jelit. Jagody są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów. Należą do nich selen i cynk, miedź, mangan oraz witamina A, C i witaminy z grupy B.

Sezonowość jagód przypisana jest do lipca. W tym miesiącu warto kupować świeże owoce. Te pyszne owoce można wykorzystać do robienia pierogów przez cały rok. Do wypieków świetnie nadają się również owoce mrożone. Produkty podczas mrożenia zachowują wiele witamin i minerałów.

Pierogi z jagodami to świetna alternatywa dla zwykłych obiadów i popołudniowych herbat. Chociaż ten przepis nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, warto się go nauczyć. Ciasto stanie się bardziej miękkie, jeśli poświęcisz mu trochę czasu. Pierogi z jagodami są pyszne z produktami mlecznymi.

Instrukcja krok po kroku dla pierogów z jagodami

  • Rodzaj mąki pszennej 550 500 g
  • Masło 30 Masło Olej roślinny
  • Jagody mrożone 300 g Można użyć świeżych jagód oprószonych skrobią ziemniaczaną

Do mąki dodać sól. Zrób w mące dołek, do którego włożysz masło. Wlej do niego ciepłą wodę (250ml). Zagnieć ciasto. Dodaj mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

Za pomocą szklanki wycinać małe kawałki ciasta. Zlepiaj pierogi, umieszczając na każdym krążku kilka mrożonych jagód.

Zagotuj wodę w rondlu, dodaj odrobinę soli. Gotuj pierogi partiami.

Sprawdź także promocje na produkty z przepisu w Netto: https://blix.pl/sklep/netto/