Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany to pyszny wypiek drożdżowy. Jest pyszny w dniu upieczenia i przez kilka następnych dni. Makowiec zawijany będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole. (Można go upiec w dowolny dzień tygodnia).

Ciasto makowe

Zrobienie domowej masy makowej z ulubionymi bakaliami jest warte wysiłku. Wiele gotowych mas makowych w puszkach zawiera dużo więcej cukru i niepotrzebnych składników.

Przepis na zawijaniec makowy

Wskazówki na dobry początek

Jeśli planujesz upiec makowiec zawijany na Boże Narodzenie, najlepiej zrobić to 1-2 dni przed (lub rano w Wigilię). Dobrze wyrobione, miękkie ciasto wytrzyma kilka dni.

Zrobienie domowej masy makowej z ulubionymi bakaliami będzie miało duży wpływ na smak ciasta.

Makowiec można zwinąć w rulon i upiec jak roladę lub, tak jak ja to zrobiłam, rozciąć, naprzemiennie spleść i upiec w tortownicy z jabłkami.

Składniki:

Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 50 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80 g białego cukru
  • 200 ml letniego lub ciepłego mleka
  • 60 g miękkiego masła

Masa makowa

  • Kliknij tutaj, aby uzyskać przepis na masę makową
  • Jeśli nie chcesz robić domowej mąki makowej, możesz użyć 1 puszki maku w proszku.

Również:

  • ubite jajko
  • Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki wody

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na makowiec krok po kroku

Krok 1

Makowiec może zastąpić klasyczne makowce. Jest łatwy w przygotowaniu. Warto najpierw spróbować zrobić własną masę makową. Jest o wiele smaczniejsza niż ta z puszki.

Do przygotowania ciasta można użyć świeżych lub suszonych drożdży. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień po upieczeniu.

Rozczyn drożdżowy

W misce pokruszyć 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant. Dodać łyżkę cukru, 50 ml letniego (nie gorącego) mleka i dwie łyżki mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby rozczyn wyrósł.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Jeśli drożdże nie wyrosły, tj.

Krok 2

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w mikserze planetarnym z końcówką hakową do ciasta drożdżowego, tak jak ja to zrobiłam.

Do miski dodajemy żółtka (2 sztuki), biały cukier (80g), letnie (200ml) mleko, mąkę pszenną (500g) i masło (60g). Na końcu dodać rozczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto przez 5-7 minut. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i niezbyt klejące. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Krok 3

Masa makowa

Gwiazdę makową można zrobić używając domowej masy makowej (przepis tutaj>>) lub kupić gotową masę makową w puszce w dowolnym sklepie.

Polecam zrobić własną masę makową, ponieważ jest pyszna. Dzięki temu makowiec będzie smakował i pachniał wyjątkowo.

Krok 4

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Wyjmij ciasto z miski i lekko ugniataj je na blacie posypanym mąką. Rozwałkować ciasto na prostokąt (w moim przypadku 25 x 45 cm). Rozłóż masę makową i pomiń brzegi.

Krok 6

Uszczelnij krawędzie i zwiń roladę.

Roladę można włożyć do długiej formy na ciasto owocowe (lub przekroić na pół, aby upiec w dwóch mniejszych formach na ciasto owocowe) lub pokroić tak, jak ja to zrobiłam w następnym kroku.

Krok 7

Bułki z makiem przekroiłam na pół (nie doszłam do końca ostrzem, ok. 5 cm).

Krok 8

Alternatywnie, delikatnie wpleć wątek (z rozcięciem skierowanym do góry).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Umieść ciasto makowe w długiej foremce (moja miała niecałe 40 cm). Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto wyrosło. W tym czasie rozgrzej piekarnik.

Posmaruj wierzch ciasta żółtkiem roztrzepanym w miseczce z odrobiną mleka. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.

Gdy ciasto ostygnie, możesz polać je lukrem. Możesz również posypać wierzch odrobiną kandyzowanej skórki.