Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejMakowiec zawijany
Makowiec zawijany to pyszny wypiek drożdżowy. Jest pyszny w dniu upieczenia i przez kilka następnych dni. Makowiec zawijany będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole. (Można go upiec w dowolny dzień tygodnia).
Ciasto makowe
Zrobienie domowej masy makowej z ulubionymi bakaliami jest warte wysiłku. Wiele gotowych mas makowych w puszkach zawiera dużo więcej cukru i niepotrzebnych składników.
Przepis na zawijaniec makowy
Wskazówki na dobry początek
Jeśli planujesz upiec makowiec zawijany na Boże Narodzenie, najlepiej zrobić to 1-2 dni przed (lub rano w Wigilię). Dobrze wyrobione, miękkie ciasto wytrzyma kilka dni.
Zrobienie domowej masy makowej z ulubionymi bakaliami będzie miało duży wpływ na smak ciasta.
Makowiec można zwinąć w rulon i upiec jak roladę lub, tak jak ja to zrobiłam, rozciąć, naprzemiennie spleść i upiec w tortownicy z jabłkami.
Składniki:
Zaczyn:
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 50 ml letniego mleka
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g białego cukru
- 200 ml letniego lub ciepłego mleka
- 60 g miękkiego masła
Masa makowa
- Kliknij tutaj, aby uzyskać przepis na masę makową
- Jeśli nie chcesz robić domowej mąki makowej, możesz użyć 1 puszki maku w proszku.
Również:
- ubite jajko
- Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki wody
Zobacz także:
Przepis na makowiec krok po kroku
Krok 1
Makowiec może zastąpić klasyczne makowce. Jest łatwy w przygotowaniu. Warto najpierw spróbować zrobić własną masę makową. Jest o wiele smaczniejsza niż ta z puszki.
Do przygotowania ciasta można użyć świeżych lub suszonych drożdży. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień po upieczeniu.
Rozczyn drożdżowy
W misce pokruszyć 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant. Dodać łyżkę cukru, 50 ml letniego (nie gorącego) mleka i dwie łyżki mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby rozczyn wyrósł.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Jeśli drożdże nie wyrosły, tj.
Krok 2
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w mikserze planetarnym z końcówką hakową do ciasta drożdżowego, tak jak ja to zrobiłam.
Do miski dodajemy żółtka (2 sztuki), biały cukier (80g), letnie (200ml) mleko, mąkę pszenną (500g) i masło (60g). Na końcu dodać rozczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto przez 5-7 minut. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i niezbyt klejące. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Krok 3
Masa makowa
Gwiazdę makową można zrobić używając domowej masy makowej (przepis tutaj>>) lub kupić gotową masę makową w puszce w dowolnym sklepie.
Polecam zrobić własną masę makową, ponieważ jest pyszna. Dzięki temu makowiec będzie smakował i pachniał wyjątkowo.
Krok 4
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok 5
Wyjmij ciasto z miski i lekko ugniataj je na blacie posypanym mąką. Rozwałkować ciasto na prostokąt (w moim przypadku 25 x 45 cm). Rozłóż masę makową i pomiń brzegi.
Krok 6
Uszczelnij krawędzie i zwiń roladę.
Roladę można włożyć do długiej formy na ciasto owocowe (lub przekroić na pół, aby upiec w dwóch mniejszych formach na ciasto owocowe) lub pokroić tak, jak ja to zrobiłam w następnym kroku.
Krok 7
Bułki z makiem przekroiłam na pół (nie doszłam do końca ostrzem, ok. 5 cm).
Krok 8
Alternatywnie, delikatnie wpleć wątek (z rozcięciem skierowanym do góry).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok 9
Umieść ciasto makowe w długiej foremce (moja miała niecałe 40 cm). Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto wyrosło. W tym czasie rozgrzej piekarnik.
Posmaruj wierzch ciasta żółtkiem roztrzepanym w miseczce z odrobiną mleka. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.
Gdy ciasto ostygnie, możesz polać je lukrem. Możesz również posypać wierzch odrobiną kandyzowanej skórki.