Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany to pyszny wypiek drożdżowy. Jest pyszny w dniu upieczenia i przez kilka następnych dni. Makowiec zawijany będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole. (Można go upiec w dowolny dzień tygodnia).

Ciasto makowe

Zrobienie domowej masy makowej z ulubionymi bakaliami jest warte wysiłku. Wiele gotowych mas makowych w puszkach zawiera dużo więcej cukru i niepotrzebnych składników.

Przepis na zawijaniec makowy

Wskazówki na dobry początek

Jeśli planujesz upiec makowiec zawijany na Boże Narodzenie, najlepiej zrobić to 1-2 dni przed (lub rano w Wigilię). Dobrze wyrobione, miękkie ciasto wytrzyma kilka dni.

Zrobienie domowej masy makowej z ulubionymi bakaliami będzie miało duży wpływ na smak ciasta.

Makowiec można zwinąć w rulon i upiec jak roladę lub, tak jak ja to zrobiłam, rozciąć, naprzemiennie spleść i upiec w tortownicy z jabłkami.

Składniki:

Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 50 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80 g białego cukru
  • 200 ml letniego lub ciepłego mleka
  • 60 g miękkiego masła

Masa makowa

  • Kliknij tutaj, aby uzyskać przepis na masę makową
  • Jeśli nie chcesz robić domowej mąki makowej, możesz użyć 1 puszki maku w proszku.

Również:

  • ubite jajko
  • Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki wody

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na makowiec krok po kroku

Krok 1

Makowiec może zastąpić klasyczne makowce. Jest łatwy w przygotowaniu. Warto najpierw spróbować zrobić własną masę makową. Jest o wiele smaczniejsza niż ta z puszki.

Do przygotowania ciasta można użyć świeżych lub suszonych drożdży. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień po upieczeniu.

Rozczyn drożdżowy

W misce pokruszyć 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant. Dodać łyżkę cukru, 50 ml letniego (nie gorącego) mleka i dwie łyżki mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby rozczyn wyrósł.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Jeśli drożdże nie wyrosły, tj.

Krok 2

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w mikserze planetarnym z końcówką hakową do ciasta drożdżowego, tak jak ja to zrobiłam.

Do miski dodajemy żółtka (2 sztuki), biały cukier (80g), letnie (200ml) mleko, mąkę pszenną (500g) i masło (60g). Na końcu dodać rozczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto przez 5-7 minut. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i niezbyt klejące. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Krok 3

Masa makowa

Gwiazdę makową można zrobić używając domowej masy makowej (przepis tutaj>>) lub kupić gotową masę makową w puszce w dowolnym sklepie.

Polecam zrobić własną masę makową, ponieważ jest pyszna. Dzięki temu makowiec będzie smakował i pachniał wyjątkowo.

Krok 4

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Wyjmij ciasto z miski i lekko ugniataj je na blacie posypanym mąką. Rozwałkować ciasto na prostokąt (w moim przypadku 25 x 45 cm). Rozłóż masę makową i pomiń brzegi.

Krok 6

Uszczelnij krawędzie i zwiń roladę.

Roladę można włożyć do długiej formy na ciasto owocowe (lub przekroić na pół, aby upiec w dwóch mniejszych formach na ciasto owocowe) lub pokroić tak, jak ja to zrobiłam w następnym kroku.

Krok 7

Bułki z makiem przekroiłam na pół (nie doszłam do końca ostrzem, ok. 5 cm).

Krok 8

Alternatywnie, delikatnie wpleć wątek (z rozcięciem skierowanym do góry).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Umieść ciasto makowe w długiej foremce (moja miała niecałe 40 cm). Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto wyrosło. W tym czasie rozgrzej piekarnik.

Posmaruj wierzch ciasta żółtkiem roztrzepanym w miseczce z odrobiną mleka. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.

Gdy ciasto ostygnie, możesz polać je lukrem. Możesz również posypać wierzch odrobiną kandyzowanej skórki.