Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Pierogi ze szpinakiem

Wielu osobom spodoba się nasz przepis na pierogi ze świeżym szpinakiem. Mimo, że szpinak nie jest ulubieńcem zarówno dzieci jak i dorosłych można go połączyć z serkiem śmietankowym, a delikatność ciasta na pierogi, przypadnie do gustu wielu osobom, które nie przepadają za tym produktem. Jedno jest pewne w przypadku pierogów ze szpinakiem: każdy podczas obiadu będzie prosił o więcej.

To ciasto jest delikatne i pyszne. Można je wypełnić farszem szpinakowym z mrożonym szpinakiem z serem lub bez sera, jeśli ktoś nie toleruje laktozy. Te pyszne pierogi ze szpinakiem są bogate w witaminy i minerały, więc warto spróbować.

Przepis na pierogi może być trudny i czasochłonny. Jednak praktyka czyni mistrza, więc warto spróbować. Należy przeznaczyć więcej czasu na przygotowanie pierogów ze szpinakiem.

Głównym składnikiem farszu do pierogów jest szpinak. Warto jednak spróbować szpinaku mrożonego. Ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne, a także lecznicze, szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Liście szpinaku mają wysoką zawartość witaminy C, żelaza potasu, magnezu i kwasu foliowego. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, dzięki czemu świetnie chroni przed nowotworami czy zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Jest również doskonałym źródłem magnezu, dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób zestresowanych i nerwowych. Zapobiega bólom głowy i ma działanie uspokajające. Ze względu na dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego, szpinak jest polecany paniom w ciąży i osobom z anemią.

Pierogi ze szpinakiem stanowią świetną propozycję na obiad. Trzeba jednak mieć cierpliwość i dużo czasu na ich przygotowanie.

Przepis na pierogi ze szpinakiem krok po kroku

  • Rodzaj mąki pszennej 550 500 g
  • Masło 45 g
  • Szpinak mrożony 500 g Szpinak może być świeży
  • Serek naturalny kanapkowy 125 g
  • Czosnek 12 g

Przygotować ciasto na pierogi, przesiewając mąkę. Dodaj sól (jedną łyżeczkę). Zrób dołek w suchych składnikach. Dodaj do niej 30g masła, a następnie dolej szklankę ciepłej wody. Wymieszaj składniki ze sobą i zagnieć. Dodaj mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Przygotuj farsz, roztapiając na patelni pozostałe masło (15g). Gdy szpinak będzie rozmrożony, podgrzej masło, a następnie podduś, aby odparować nadmiar wody. Dodać czosnek, sól i opcjonalnie pieprz. Szpinak wymieszać z serkiem śmietankowym.

Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i zlepić pierogi.

W rondlu zagotować wodę z odrobiną soli. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, zagotować je w garnku.