Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...
Czytaj WięcejSchab wieprzowy w sosie własnym
Opis przepisu
Polędwiczki wieprzowe z własnym sosem to wspaniały niedzielny obiad. ??? Z pewnością zasmakuje wszystkim członkom rodziny. To pyszne połączenie soczystego, rozpływającego się w ustach mięsa zanurzonego w lekkim sosie. Jest łatwy w przygotowaniu, więc możesz przygotować dużą porcję z wyprzedzeniem i mieć gotowe obiady na dni powszednie.
Co można podać ze schabem w sosie?
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym są pyszne na wiele sposobów. Oto kilka propozycji dodatków do tego dania.
- Ziemniaki: Gotowane, puree lub pieczone ziemniaki dobrze komponują się ze schabem i wchłaniają smak sosu.
- Frytki są jednym z moich ulubionych dań. Nadają się zarówno tradycyjne frytki, jak i frytki z batatów.
- Kasze: Kasza gryczana, jaglana lub bulgur to zdrowy i sycący dodatek do mięs i sosów.
- Kluski śląskie: Tradycyjne kluski śląskie to doskonałe uzupełnienie schabowego w sosie.
- Kopytka - Kolejną pyszną odmianą klusek śląskich są kopytka.
- Świetnie sprawdzają się warzywa gotowane na parze, takie jak brokuły, marchewka, fasolka szparagowa lub inne ulubione warzywa gotowane na parze. Dodają koloru i świeżości na talerzu
- Sałatki: Świeże sałatki, takie jak marchewka z groszkiem, młoda kapusta lub sałatka z czerwonej kapusty dodadzą potrawie chrupkości i świeżości.
To tylko kilka sugestii, a wybór dodatków zależy od osobistych preferencji. Zachęcamy do eksperymentowania z dodatkami i dostosowywania ich do własnych upodobań.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 2 ząbki czosnku
- Więcej przypraw do mięsa
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
- 2 cebule, np. biała lub czerwona
- Bulion: 600 ml np. bulionu
- Kilka liści laurowych
- Kulki ziela angielskiego
- Słodka papryka, 1 łyżeczka
- Szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki mąki pszennej
Zobacz także:
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym: Przepis krok po kroku
Krok
Pokrój mięso na plastry o grubości 1-2 cm. Plastry te są rozbijane tłuczkiem.
Do dużej miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (dwa większe ząbki), olej lub oliwę z oliwek (2 łyżki), pieprz i przyprawę do wieprzowiny.
Wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką i natrzeć mieszanką plastry wieprzowiny. Odstawić na 30 minut (choć mięso można pozostawić na noc).
Krok
Posyp mięso równomiernie mąką (około 1 łyżki stołowej).
Krok
Plastry wieprzowiny smażymy na dużej, dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej nieco głębszej) z dodatkiem oleju (lub masła klarowanego, około 3-4 łyżeczek). Ogrzewanie powinno być większe. Mięso powinno być ładnie zarumienione z obu stron, ale nie ugotowane. Smażyć partiami.
Usmażone kawałki przełożyć na talerz.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Na tej samej patelni, na której smażyłeś mięso, podsmaż cebulę (2 średniej wielkości kawałki, grubo pokrojone w piórka). Po 3-4 minutach cebula zmięknie i zacznie brązowieć.
Wymieszaj cebulę z mięsem i wrzuć z powrotem na patelnię.
Krok
Do przygotowania sosu używam domowego bulionu, np. wołowo-warzywnego. Na patelnię wlewam 500 ml bulionu, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę (1 łyżeczka) i ostrą paprykę (szczypta). Wszystko razem wymieszać. Przykryć i dusić przez co najmniej godzinę (na średnim lub małym ogniu).
Krok
W kubku mieszamy 100-150ml bulionu i mąkę pszenną (1 czubata łyżeczka). Mąkę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dalej dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie. Mieszać co kilka minut. Oderwij kawałek widelcem, aby sprawdzić, czy mięso jest już soczyste i rozpływa się w ustach, czy nadal masz twardy i zwarty kawałek. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Polędwiczki wieprzowe w sosie
Schab w sosie własnym jest pyszny z ryżem, kaszą lub gotowanymi czy pieczonymi ziemniakami. Tym razem mięso podałam z domowymi piklami i pieczonymi frytkami.
Szukasz przepisów podobnych do schabu z solą? Jeśli tak, to wypróbuj soczysty schab z dużą ilością czerwonej cebuli w piekarniku lub schab w lekkim sosie z koperkiem.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();