Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Chleb tostowy upieczony w domu

Poziom trudności: Łatwy

Lubisz robić tosty? Skład pieczywa tostowego sprzedawanego w sklepach nie jest zbyt dobry. Możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy chleb w domu. Zapraszam! Mam dla Ciebie bardzo prosty przepis. Polecam pokroić dodatkowy chleb na kromki, a następnie je zamrozić.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 4 g cukru
  • 8 g soli
  • 10 g oleju roślinnego
  • 250-270 ml mleka

Przygotowanie:

W misce łączę mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaję letnią serwatkę i wyrabiam przez kilka chwil mikserem wyposażonym w haki do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gęste i zwarte. Po wstępnym wyrobieniu ciasta mikserem wyrabiam je ręcznie. Ciasto przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta formuję z niego owalny bochenek. Przekładam go do formy o wymiarach 25 x 11, szwem do dołu. Przykrywam na 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Po tym czasie smaruję wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i nacinam żyletką. Piekę chleb w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Chleb powinien być ładnie złocisty. Upieczony chleb ostrożnie przekładam na kratkę. Po ostygnięciu kroję.

-----

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 35 minut
Całkowity czas: 1 godzina 50 minut