Najnowsze artykuły

Proste dania na święta bożego narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...

Czytaj Więcej

Chleb tostowy upieczony w domu

Poziom trudności: Łatwy

Lubisz robić tosty? Skład pieczywa tostowego sprzedawanego w sklepach nie jest zbyt dobry. Możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy chleb w domu. Zapraszam! Mam dla Ciebie bardzo prosty przepis. Polecam pokroić dodatkowy chleb na kromki, a następnie je zamrozić.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 4 g cukru
  • 8 g soli
  • 10 g oleju roślinnego
  • 250-270 ml mleka

Przygotowanie:

W misce łączę mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaję letnią serwatkę i wyrabiam przez kilka chwil mikserem wyposażonym w haki do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gęste i zwarte. Po wstępnym wyrobieniu ciasta mikserem wyrabiam je ręcznie. Ciasto przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta formuję z niego owalny bochenek. Przekładam go do formy o wymiarach 25 x 11, szwem do dołu. Przykrywam na 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Po tym czasie smaruję wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i nacinam żyletką. Piekę chleb w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Chleb powinien być ładnie złocisty. Upieczony chleb ostrożnie przekładam na kratkę. Po ostygnięciu kroję.

-----

Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 35 minut
Całkowity czas: 1 godzina 50 minut