Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Schab gotowany w piekarniku.

Opis przepisu

Pieczony schab to pyszny pomysł na obiad! Mięso jest niesamowicie soczyste, wyraziste i rozpływa się w ustach. Warto go przygotować, aby poczuć jego pyszny smak i łatwość przygotowania. To danie jest idealne na kolację lub specjalną okazję. Z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Pieczony schab wieprzowy

Na moim blogu znajduje się wiele przepisów na pieczenie schabu. Osobiście uwielbiam tradycyjne kotlety schabowe oraz schab duszony z sosem koperkowym. Tym razem polecam schab pieczony w plastrach z dużą ilością czerwonej cebuli. Zmienia ona lekko słodkawy smak mięsa. Myślę, że nie ma potrzeby dodawania innych warzyw do tego żaroodpornego dania. Jeśli jednak chcesz, możesz dodać paprykę lub pieczarki.

Przepis na: Soczysty schab z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub świeżej pietruszki
  • Przyprawa do wieprzowiny, 1/2 łyżeczki
  • 3 łyżki musztardy (np. miodowej lub Dijon)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 czerwone cebule
  • 1 duża biała cebula
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30% (lub 2 łyżki śmietanki 18%).
  • 2 łyżeczki mąki pełnoziarnistej

Email

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić soczystą wieprzowinę z piekarnika?

Krok

Marynowanie mięsa przed gotowaniem poprawi jego smak i aromat.

Pokrój schab (około kilograma) na plastry o grubości 1-2 cm. Przygotuj marynatę, dodając do małej miseczki przeciśnięty przez praskę czosnek (3 duże ząbki), olej (3-4 łyżeczki), dużą szczyptę pieprzu, przyprawy do wieprzowiny (1/2 łyżki), suszony lubczyk (1 łyżka) i musztardę (3 łyżeczki).

Wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką i natrzeć mieszanką plastry wieprzowiny. Odstawić na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.

Krok

Po tym czasie posyp mięso mąką (około 1 łyżki stołowej).

Plastry wieprzowiny smażymy na dużej, dobrze rozgrzanej patelni z masłem klarowanym (lub olejem). Temperatura powinna być wyższa. Mięso powinno być ładnie zrumienione z obu stron, ale nie ugotowane. Smażyć partiami.

Usmażone kawałki przełożyć na talerz.

Krok

Trzy duże (lub mniejsze) czerwone cebule i jedną dużą białą cebulę siekamy w piórka.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Cebulę można smażyć na tej samej patelni co mięso, chyba że olej bardzo się przypalił wraz z resztkami marynaty. W takim przypadku wyczyścimy patelnię i wlejemy trochę oleju, a następnie usmażymy. Po 3-4 minutach cebula powinna zmięknąć i zrumienić się.

Krok

Połowę podsmażonej cebuli układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Na wierzch dodajemy pozostałą cebulę i usmażoną wieprzowinę.

W misce mieszamy bulion (300ml; ja użyłam bulionu wołowo-wieprzowego), śmietanę (100ml) i mąkę (2 łyżeczki). Można też dodać trochę suszonego lubczyku lub posiekanej świeżej natki pietruszki. Całość wlewamy do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być co najmniej do połowy zanurzone w sosie.

Przykryj naczynie żaroodporne lub przynajmniej przykryj je od góry folią aluminiową. Piecz mięso przez 90 minut w temperaturze 180° (góra-dół bez termoobiegu), aż będzie miękkie.

Pod koniec sprawdzić miękkość mięsa. Jeśli plastry są nieco grubsze, trzeba będzie piec je dłużej.

Podawaj schab na gorąco z piekarnika wraz z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go z frytkami i sałatką z białej kapusty.