Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Sałatka ziemniaczana z grilla

Opis przepisu

Sałatka ziemniaczana z grilla jest pyszna i sycąca. To doskonała alternatywa dla pieczywa, które zwykle podaje się do grillowanych kiełbasek i szaszłyków.

Moja sałatka ziemniaczana składa się z ugotowanych i pokrojonych w ćwiartki ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i pomidorków koktajlowych. Całość zanurzona jest w lekkim sosie z majonezu i śmietany.

Można go używać z grillowanymi mięsami lub mięsami gotowanymi w piekarniku. Gorąco polecam spróbować!

Przepis na sałatkę ziemniaczaną na grilla

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych (lub dwa małe pomidory)
  • 3 łyżki szczypiorku
  • Rzodkiewki - 6-8 małych sztuk
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • Większa szczypta czarnego proszku
  • Większa szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z grilla krok po kroku:

Krok

Najlepszym dniem na przygotowanie sałatki ziemniaczanej na grilla jest dzień jej przygotowania.

Ziemniaki (około 1 kg) obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Gotować w osolonej (jedna łyżeczka) wodzie, aż będą miękkie (20-25 minut).

Ważne jest, aby pilnować czasu gotowania, ponieważ rozgotowane, luźne jedzenie nie będzie tak smaczne.

Odcedź ziemniaki i odstaw je do ostygnięcia.

Krok

Obierz cebulę, a następnie cienko ją posiekaj. Na przykład w piórka. Posiekaj szczypiorek (będziesz potrzebować około 2-3 łyżek stołowych). Zamiast szczypiorku możesz również użyć łyżeczki posiekanego koperku.

Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki (około 6-8 sztuk), np.

Krok

Pokrój pomidorki koktajlowe lub pomidory w kostkę.

Do miski dodać śmietanę (3 łyżki), majonez (2 łyżeczki), czosnek (jeden ząbek) oraz dużą szczyptę soli i czarnego pieprzu. Wszystko razem wymieszać.

Krok

Dodaj sos i pokrojone warzywa, gdy ziemniaki ostygną. Najlepiej zrobić to po rozpaleniu grilla (lub kilka godzin przed przybyciem gości). Następnego dnia nie będą smakować tak dobrze.

Wymieszaj wszystko delikatnie drewnianą łyżką.

Przełożyć na większy talerz lub do miski. Podawać na stole z innymi potrawami z grilla.

Przepisy na dania z grilla

Sałatka ziemniaczana na grilla gotowa! Wiele pomysłów na grilla znajdziesz w moim poście DANIA Z GRILLA, np. szaszłyki warzywne czy camembert w orzechowej panierce.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();