Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ciasto z malinami, mieszane łyżką!

Opis przepisu

Ciasto z malinami jest wilgotne, puszyste i miękkie. Do jego przygotowania w ogóle nie będzie potrzebny mikser... To ciasto, które jest SZEROKO MIESZANE. Trudno będzie ci znaleźć przepis na ciasto, który jest łatwiejszy i szybszy do wykonania. Jestem przekonana, że poradzi sobie z nim nawet zupełny kulinarny nowicjusz.

Wymieszaj ciasto widelcem

W przypadku tego przepisu ważne jest, aby jak najszybciej wyjąć składniki z lodówki. Po drugie, wystarczy wymieszać mokre i suche składniki widelcem, aż się połączą. Brzmi banalnie? Spróbuj tego prostego ciasta z malinami.

Przepis na ciasto z malinami - Fork Stirred!

Składniki:

  • 3 duże jajka (rozmiar L) lub 4 małe jajka
  • 130 g oleju
  • 250 g maślanki
  • 410 g mąki pszennej
  • Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
  • 3/4 szklanki cukru (około 173 g)
  • Świeże maliny lub mrożone maliny - 150-200 g
  • 1 łyżeczka cukru pudru

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Ciasto z malinami: Przepis krok po kroku

Krok

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej. Ciasto z malinami będzie gotowe bardzo szybko. Włącz więc od razu piekarnik - 180 stopni C, grzanie góra-dół.

Jeśli planujesz zrobić ciasto z mrożonymi malinami, musisz doprowadzić je do temperatury pokojowej i odsączyć nadmiar soku.

Zacznij od przygotowania wszystkich mokrych składników.

Potrzebne nam będą 3 duże jajka, olej (130g) i maślanka 250g (może być naturalna lub smakowa).

Krok

Osobno przygotowujemy suche składniki. Będziemy potrzebować przesianego białego cukru (3/4 szklanki), proszku do pieczenia (1 1/2 łyżeczki), a także 410 g mąki pszennej.

Krok

Wsyp składniki do miski. Wymieszaj je trzepaczką lub widelcem.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wsyp suche składniki.

Krok

Wymieszaj wszystko widelcem, aż wszystkie składniki się połączą.

Nie mieszaj ciasta zbyt mocno.

Przelać do tortownicy o średnicy między 24 a 26 cm, wyłożonej pergaminem do pieczenia (ja wykładam zarówno dno, jak i boki tortownicy).

Krok

Posyp maliny (około 200 g) niewielką ilością cukru pudru (jedna łyżeczka). Ułóż maliny na wierzchu ciasta. Możesz również użyć innych owoców, takich jak jagody, truskawki, brzoskwinie, a nawet brzoskwinie, jeśli chcesz.

Do ciast z maślanką lub kefirem wolę dodawać tylko świeże owoce. Mrożone owoce mogą spowodować, że podpłomyk stanie się bardziej miękki i straci więcej soku.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia ciasta.

Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Szukasz przepisów na ciasto z malinami? Jeśli zostały Ci maliny, proponuję wypróbować ciasto czekoladowe lub sernik z malinami. Osobiście preferuję tartę z jagodami, malinami i kremem budyniowym.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();