Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Ciasto z malinami, mieszane łyżką!

Opis przepisu

Ciasto z malinami jest wilgotne, puszyste i miękkie. Do jego przygotowania w ogóle nie będzie potrzebny mikser... To ciasto, które jest SZEROKO MIESZANE. Trudno będzie ci znaleźć przepis na ciasto, który jest łatwiejszy i szybszy do wykonania. Jestem przekonana, że poradzi sobie z nim nawet zupełny kulinarny nowicjusz.

Wymieszaj ciasto widelcem

W przypadku tego przepisu ważne jest, aby jak najszybciej wyjąć składniki z lodówki. Po drugie, wystarczy wymieszać mokre i suche składniki widelcem, aż się połączą. Brzmi banalnie? Spróbuj tego prostego ciasta z malinami.

Przepis na ciasto z malinami - Fork Stirred!

Składniki:

  • 3 duże jajka (rozmiar L) lub 4 małe jajka
  • 130 g oleju
  • 250 g maślanki
  • 410 g mąki pszennej
  • Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
  • 3/4 szklanki cukru (około 173 g)
  • Świeże maliny lub mrożone maliny - 150-200 g
  • 1 łyżeczka cukru pudru

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Ciasto z malinami: Przepis krok po kroku

Krok

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej. Ciasto z malinami będzie gotowe bardzo szybko. Włącz więc od razu piekarnik - 180 stopni C, grzanie góra-dół.

Jeśli planujesz zrobić ciasto z mrożonymi malinami, musisz doprowadzić je do temperatury pokojowej i odsączyć nadmiar soku.

Zacznij od przygotowania wszystkich mokrych składników.

Potrzebne nam będą 3 duże jajka, olej (130g) i maślanka 250g (może być naturalna lub smakowa).

Krok

Osobno przygotowujemy suche składniki. Będziemy potrzebować przesianego białego cukru (3/4 szklanki), proszku do pieczenia (1 1/2 łyżeczki), a także 410 g mąki pszennej.

Krok

Wsyp składniki do miski. Wymieszaj je trzepaczką lub widelcem.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wsyp suche składniki.

Krok

Wymieszaj wszystko widelcem, aż wszystkie składniki się połączą.

Nie mieszaj ciasta zbyt mocno.

Przelać do tortownicy o średnicy między 24 a 26 cm, wyłożonej pergaminem do pieczenia (ja wykładam zarówno dno, jak i boki tortownicy).

Krok

Posyp maliny (około 200 g) niewielką ilością cukru pudru (jedna łyżeczka). Ułóż maliny na wierzchu ciasta. Możesz również użyć innych owoców, takich jak jagody, truskawki, brzoskwinie, a nawet brzoskwinie, jeśli chcesz.

Do ciast z maślanką lub kefirem wolę dodawać tylko świeże owoce. Mrożone owoce mogą spowodować, że podpłomyk stanie się bardziej miękki i straci więcej soku.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia ciasta.

Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Szukasz przepisów na ciasto z malinami? Jeśli zostały Ci maliny, proponuję wypróbować ciasto czekoladowe lub sernik z malinami. Osobiście preferuję tartę z jagodami, malinami i kremem budyniowym.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();