Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...
Czytaj WięcejSoczyste kotlety mielone
Poziom trudności: Łatwy
Stworzyłam przepis na moje ulubione kotlety mielone, którymi zajadamy się od lat. Złociste i chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Przepis mojej mamy jest najlepszy na całym świecie. ?? ?
Zdecydowanie musisz ich spróbować.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z łopatki
- 2 jajka
- 140 g cebuli
- 15 g masła
- 50 g bułki tartej
- 150 ml wody/bulionu
- Sól i pieprz
- Przyprawa uniwersalna (przepis z mojej książki).
Przygotowanie:
Cebulę kroję drobno i podsmażam na maśle, aż straci surowość. Odstawiam do ostygnięcia. Do mięsa dodaję jajka, cebulę z masłem, bułkę tartą i bulion. Doprawiam do smaku przyprawami i energicznie wyrabiam, aż mięso dokładnie się połączy. Mięso wyrabiam przez co najmniej pięć minut.
Na początku masa będzie wydawać się dość rzadka, ale przy dobrym ugniataniu kotlety powinny uformować się idealnie.
Na patelni rozgrzewam olej. Zwilżonymi palcami formuję kotlety i smażę je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Przez co najmniej pięć minut z każdej strony.
Podaję kotlety z moimi ulubionymi dodatkami.
-----
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut
Całkowity czas: 55 min
Porcje:12-14