Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Ciasto z rabarbarem

Opis przepisu

Mój najnowszy przepis na pyszne i wilgotne ciasto rabarbarowe to puszysty rabarbar z nutą pomarańczy! Ciasto jest łatwe do zrobienia... Jest łatwe do zrobienia.

Ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar w końcu się rozpoczął i można go znaleźć w wielu sklepach. Na moim blogu znajdziecie sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką i rabarbarem, ale mam dla Was nowy wypiek. Tym razem chcę Was zachęcić do zrobienia puszystego ciasta z sokiem pomarańczowym. Na wierzchu zanurzyłam plasterki rabarbaru. Prościej i smaczniej już się nie da!

Przepis na: Ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • Masło 200 g
  • 5 dużych jaj
  • 170 g cukru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Również:

  • 4 łodygi dojrzałego rabarbaru

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić placki z rabarbarem?

Krok

Wszystkie składniki na tartę rabarbarową powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej.

Ciasto z rabarbarem

Roztopić masło (200 g) w rondelku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.

Krok

Przygotowujemy jajka (5 szt.) Oddzielamy żółtka od białek. Wsypujemy cukier (170 g) do żółtek i mieszamy do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Krok

Powinno to zająć tylko 3-4 minuty.

Krok

Użyj 2 mniejszych pomarańczy lub 1 większej. Będziemy potrzebować około 100 ml.

Jeśli lubisz bardziej wyraziste, lekko kwaśne ciasto, zastąp pomarańcze cytrynami.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wlej masło i sok pomarańczowy. Miksować przez kilka sekund.

Krok

Dodaj proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i mąkę pszenną (330 g).

Krok

Mieszaj przez kilka sekund, aż powstanie jednorodna mieszanina.

Krok

W osobnej misce wymieszaj białka (5 sztuk) ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Powinno to zająć kilka minut.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Dodawaj stopniowo białka (najlepiej po łyżce na raz) i delikatnie mieszaj trzepaczką lub łyżką.

Krok

Mieszać tylko do uzyskania jednolitego ciasta.

Krok

Ciasto wlewamy do formy (u mnie forma 24x24 cm, ale może to być tortownica o średnicy 24 cm). Formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko natłuścić, tak jak ja to zrobiłam. Następnie oprósz ją równomiernie bułką tartą.

Krok

Umyj i osusz dojrzały różowy rabarbar, a następnie pokrój go w plasterki. Użyłam około 4 łodyg rabarbaru.

Możesz dodać więcej owoców, ale jeśli będą zbyt duże, owoce mogą opaść na spód ciasta.

Kliknij >>). aby zobaczyć przepis na moje ciasto z kruszonką.

Piec ciasto z rabarbarem przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra i dół).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!