Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...
Czytaj WięcejCiasto z rabarbarem
Opis przepisu
Mój najnowszy przepis na pyszne i wilgotne ciasto rabarbarowe to puszysty rabarbar z nutą pomarańczy! Ciasto jest łatwe do zrobienia... Jest łatwe do zrobienia.
Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar w końcu się rozpoczął i można go znaleźć w wielu sklepach. Na moim blogu znajdziecie sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką i rabarbarem, ale mam dla Was nowy wypiek. Tym razem chcę Was zachęcić do zrobienia puszystego ciasta z sokiem pomarańczowym. Na wierzchu zanurzyłam plasterki rabarbaru. Prościej i smaczniej już się nie da!
Przepis na: Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
- Masło 200 g
- 5 dużych jaj
- 170 g cukru
- 100 ml soku pomarańczowego
- 330 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Również:
- 4 łodygi dojrzałego rabarbaru
Zobacz także:
Jak zrobić placki z rabarbarem?
Krok
Wszystkie składniki na tartę rabarbarową powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej.
Ciasto z rabarbarem
Roztopić masło (200 g) w rondelku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.
Krok
Przygotowujemy jajka (5 szt.) Oddzielamy żółtka od białek. Wsypujemy cukier (170 g) do żółtek i mieszamy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Krok
Powinno to zająć tylko 3-4 minuty.
Krok
Użyj 2 mniejszych pomarańczy lub 1 większej. Będziemy potrzebować około 100 ml.
Jeśli lubisz bardziej wyraziste, lekko kwaśne ciasto, zastąp pomarańcze cytrynami.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Wlej masło i sok pomarańczowy. Miksować przez kilka sekund.
Krok
Dodaj proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i mąkę pszenną (330 g).
Krok
Mieszaj przez kilka sekund, aż powstanie jednorodna mieszanina.
Krok
W osobnej misce wymieszaj białka (5 sztuk) ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Powinno to zająć kilka minut.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Dodawaj stopniowo białka (najlepiej po łyżce na raz) i delikatnie mieszaj trzepaczką lub łyżką.
Krok
Mieszać tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok
Ciasto wlewamy do formy (u mnie forma 24x24 cm, ale może to być tortownica o średnicy 24 cm). Formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko natłuścić, tak jak ja to zrobiłam. Następnie oprósz ją równomiernie bułką tartą.
Krok
Umyj i osusz dojrzały różowy rabarbar, a następnie pokrój go w plasterki. Użyłam około 4 łodyg rabarbaru.
Możesz dodać więcej owoców, ale jeśli będą zbyt duże, owoce mogą opaść na spód ciasta.
Kliknij >>). aby zobaczyć przepis na moje ciasto z kruszonką.
Piec ciasto z rabarbarem przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra i dół).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!