Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ciasto z rabarbarem

Opis przepisu

Mój najnowszy przepis na pyszne i wilgotne ciasto rabarbarowe to puszysty rabarbar z nutą pomarańczy! Ciasto jest łatwe do zrobienia... Jest łatwe do zrobienia.

Ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar w końcu się rozpoczął i można go znaleźć w wielu sklepach. Na moim blogu znajdziecie sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z kruszonką i rabarbarem, ale mam dla Was nowy wypiek. Tym razem chcę Was zachęcić do zrobienia puszystego ciasta z sokiem pomarańczowym. Na wierzchu zanurzyłam plasterki rabarbaru. Prościej i smaczniej już się nie da!

Przepis na: Ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • Masło 200 g
  • 5 dużych jaj
  • 170 g cukru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Również:

  • 4 łodygi dojrzałego rabarbaru

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić placki z rabarbarem?

Krok

Wszystkie składniki na tartę rabarbarową powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej.

Ciasto z rabarbarem

Roztopić masło (200 g) w rondelku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.

Krok

Przygotowujemy jajka (5 szt.) Oddzielamy żółtka od białek. Wsypujemy cukier (170 g) do żółtek i mieszamy do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Krok

Powinno to zająć tylko 3-4 minuty.

Krok

Użyj 2 mniejszych pomarańczy lub 1 większej. Będziemy potrzebować około 100 ml.

Jeśli lubisz bardziej wyraziste, lekko kwaśne ciasto, zastąp pomarańcze cytrynami.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wlej masło i sok pomarańczowy. Miksować przez kilka sekund.

Krok

Dodaj proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i mąkę pszenną (330 g).

Krok

Mieszaj przez kilka sekund, aż powstanie jednorodna mieszanina.

Krok

W osobnej misce wymieszaj białka (5 sztuk) ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Powinno to zająć kilka minut.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Dodawaj stopniowo białka (najlepiej po łyżce na raz) i delikatnie mieszaj trzepaczką lub łyżką.

Krok

Mieszać tylko do uzyskania jednolitego ciasta.

Krok

Ciasto wlewamy do formy (u mnie forma 24x24 cm, ale może to być tortownica o średnicy 24 cm). Formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko natłuścić, tak jak ja to zrobiłam. Następnie oprósz ją równomiernie bułką tartą.

Krok

Umyj i osusz dojrzały różowy rabarbar, a następnie pokrój go w plasterki. Użyłam około 4 łodyg rabarbaru.

Możesz dodać więcej owoców, ale jeśli będą zbyt duże, owoce mogą opaść na spód ciasta.

Kliknij >>). aby zobaczyć przepis na moje ciasto z kruszonką.

Piec ciasto z rabarbarem przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra i dół).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!